Με εντολή Μητσοτάκη αποσύρονται οι δυνάμεις των ΜΑΤ από Λέσβο - Χίο

Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να αποσυρθούν δυνάμεις των ΜΑΤ από τη Λέσβο και τη Χίο μιας και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Η απόφαση ελήφθη με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυχοσοΐδη και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ ώστε να εκτονωθεί η ένταση. 

Κατά τα επεισόδια στα νησιά τραυματίστηκαν 52 αστυνομικοί και 22 πολίτες, ενώ έγινε μια σύλληψη. 

«Το σχέδιο της κυβέρνησης θα προχωρήσει, και πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα προχωρήσει καλύτερα» δήλωσε στον Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας πως η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε στη Λέσβο και την Πέμπτη ολοκληρώνεται στη Χίο.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί. Θα επιστρέψουν στη βάση τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα αποσυρθούν. Κάποιες άλλες θα παραμείνουν» τόνισε.

«Να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις, είχαν δύσκολη αποστολή και έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Είδαμε εικόνες βίας απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις», σημείωσε. «Όλοι όσοι είδαν τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν. Δεν μπορεί ο πολίτης που θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ. Συνήθως παίρνει την οργή του, όχι μολότοφ» ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι την Πέμπτη έχουν κληθεί για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 5 το απόγευμα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι των νησιών σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Στη Λέσβο από τους 43 αστυνομικούς που τραυματίστηκαν στα επεισόδια, οι δύο έχουν τραυματιστεί στα πόδια από σκάγια κυνηγετικού όπλου. Κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη Χίο, τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί των ΜΑΤ που ξυλοκοπήθηκαν στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν. 

ΣΥΡΙΖΑ: "Εμπόλεμη ζώνη τα νησιά"

Κριτική στον πρωθυπουργό ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι τώρα καλεί σε διάλογο αφού πρώτα "μετέτρεψε σε εμπόλεμη ζώνη" τα νησιά. Παράλληλα τον καλεί "να εγκαταλείψει οριστικά την επικίνδυνη επιλογή της βίας και του αυταρχισμού, πριν η εμμονή του οδηγήσει σε θύματα".
 
Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι "ο κ. Μητσοτάκης, μετά το επτάμηνο μπάχαλο και αφού μετέτρεψε σε εμπόλεμη ζώνη τα νησιά για 48 ώρες, οδηγώντας την κατάσταση σε πρωτοφανείς συνθήκες σύγκρουσης και κοινωνικής αναταραχής, ακόμα και με πυροβολισμούς, ανακαλεί άρον άρον τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Και αύριο, μετά το φιάσκο και εκ των υστέρων, καλεί σε διάλογο τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος".
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι "ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός υπεύθυνος αυτού του χάους" και τονίζει πως "η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ο διάλογος, η αποσυμφόρηση των νησιών και ο δίκαιος διαμοιρασμός των βαρών της προσφυγικής κρίσης με αλληλεγγύη ανά την επικράτεια, όπως είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ". Συμπληρώνει δε, πως "σε αυτή τη λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρωγός ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, όπως δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της κρίσης". 
 

Πηγή: skai.gr