Μητσοτάκης: Η τουρκική ρητορική ξεπερνά τα όρια, γίνεται γραφική - Να μη μεταφέρει την ένταση στο πεδίο

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία, την αναθεωρητική της ρητορική για τα ελληνικά νησιά και τις συνεχείς υπερπτήσεις, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου που οργάνωσε το site ygeiamou.gr, της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

Ειδικότερα, μιλώντας για το ρόλο που μπορούν να παίξουν Ελλάδα και Τουρκία στην υπόθεση των εγκλωβισμένων σιτηρών στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Να δούμε λοιπόν, ποια είναι τα ζητήματα στα οποία μπορούμε να προσφέρουμε ενδεχομένως όλοι να προσφέρουμε μια υπηρεσία, αντί να προβάλει η Τουρκία μια ρητορική η οποία ξεπερνά τα όρια και να σας πω, από ένα σημείο και πέρα γίνεται και λίγο γραφική όταν εγείρει ζητήματα με τέτοιο τρόπο».

Σχολιάζοντας το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι αποτέλεσε μια δυσάρεστη εξέλιξη παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος λέει πως δεν του μιλάει.

«Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, γιατί πρέπει να μιλάμε. Εγώ δεν είμαι ποτέ αυτός που θα πει ότι δεν μιλάει με κάποιον. Δεν κρατάω μούτρα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:

Σχετικά με τις ελληνικές κινήσεις διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι υποχρέωση της χώρας μας να ζητεί τη στήριξη των συμμάχων της. «Έχουμε δει και στο παρελθόν περιόδους με ένταση στη ρητορική που έχει να κάνει και με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα συνεχίσουμε την στήριξη στους πολίτες για την ακρίβεια

Στην παρέμβασή του στο συνέδριο που διοργανώνει το Πρώτο Θέμα και το ygeiamou, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας και διαβεβαίωσε ότι η στήριξη των πολιτών θα συνεχιστεί.

«Είναι υποχρέωση μας να κρατάμε εφεδρείες. Η πλατφόρμα για το Fuel Pass, είναι πολύ σημαντική παρέμβαση. Διορθώνει αναδρομικά μια αδικία. Από τον Ιούλιο θα έχουμε νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος. Οι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο προβλέψιμοι και προσιτοί. Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς».

Αναφερόμενος στην πανδημία, είπε πως οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέο κύμα από το Φθινόπωρο, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα.

Πηγή: skai.gr