Οικονόμου για Ζαχάροβα: Η αντίθεσή μας στην εισβολή στην Ουκρανία είναι αδιαπραγμάτευτη - Δεν υποτασσόμαστε στις διμερείς σχέσεις

Η αντίθεσή μας με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι αδιαπραγμάτευτη, είναι θέμα αρχών και αξιών και δεν υποτάσσεται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και σε αυτό η χώρα είναι απόλυτη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Μόσχας για την κήρυξη από την πλευρά της Ελλάδας των 12 Ρώσων διπλωματών ως ανεπιθύμητες προσωπικότητες.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον λιγνίτη, λέγοντας ότι αποτελεί μια λύση ανάγκης δεδομένων των διεθνών εξελίξεων.

Με αυτά τα δεδομένα αυξάνουμε την εξόρυξή του για τα δύο επόμενα χρόνια είπε και πρόσθεσε ότι η απόφαση για απολιγνιτοποίηση είναι σωστή, καθώς είναι ρυπογόνος, αλλά μετά την ρωσική εισβολή η τιμή του φυσικού αέριου έφτασε σε 10πλάσια τιμή.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε σχετικά: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι η απολιγνιτοποίηση είναι μία διαδικασία, η οποία ξεκίνησε και δρομολογείται εδώ και μία δεκαετία. Ξεκίνησε ουσιαστικά το 2010 τότε που αποφασίστηκε η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.  

Η απόφαση της σταδιακής μείωσης της συμμετοχής του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν σωστή και παραμένει σωστή, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Ο λιγνίτης είναι ακριβός και ρυπογόνος και σε κανονικές συνθήκες είναι πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο. Ωστόσο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το φυσικό αέριο έφτασε σχεδόν δεκαπλάσια τιμή. Έχουμε πόλεμο που διαφοροποιεί δραματικά τις συνθήκες σε σχέση με τον χρόνο που λάβαμε τις αποφάσεις για την απολιγνιτοποίηση. 

Η στρατηγική μας δεν αλλάζει, αλλά προφανώς πρέπει να προσαρμοστεί. Σε αυτή τη συγκυρία ο λιγνίτης αποτελεί μια λύση ανάγκης. Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε κάποιες μικρές τροποποιήσεις των σχεδίων που έχουν δρομολογήσει για την ενεργειακή τους μετάβαση, με σκοπό να βρουν ενδιάμεσες εναλλακτικές πηγές παραγωγής ενέργειας, να καλύψουν τις ανάγκες τους και να εξασφαλιστούν απέναντι στα πιθανά και χειρότερα σενάρια ως προς την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Για την πρόωρη αποπληρωμή το χρέους στο ΔΝΤ ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «πρόκειται για μια παρά πολύ θετική εξέλιξη, με ουσιαστικό όφελος για τη χώρα μας, καθώς αποφέρει εξοικονομήσεις από τόκους συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, που αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κυρίως των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους, γιατί όσα περισσότερα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους ευάλωτους συμπολίτες μας, τόσο περισσότερη δύναμη παίρνουμε για να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια».

Πηγή: skai.gr