Κουμουτσάκος: 241% η αύξηση μεταναστευτικών ροών – Κίνδυνος νέου κύματος λόγω Συρίας

Για κίνδυνο νέου κύματος μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, ακόμα και τζιχαντιστών, προειδοποίησε την Τρίτη ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέροντας μάλιστα ότι μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου η αύξηση των μεταναστών είναι 241%.

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων και κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να υπάρξει νέο κύμα και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο». Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι «η στήριξη ΕΕ είναι αναγκαία… Εάν φτάσουμε στο ακραίο σημείο η Ελλάδα δεν θα απέκλειε να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου για έκτακτη βοήθεια λόγω επείγουσας ανάγκης».

«Από το Μάιο ξεκίνησε αύξηση ροών που ανεβαίνει κατακόρυφα.. Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου η αύξηση είναι 241%. Έρχεται αυτό το νέο κύμα, μια μίνι κρίση, και βρίσκει την Ελλάδα με υπερχειλισμένα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, 100 % στην Μόρια 500% στην Σάμο. Αντίστοιχα νούμερα σε όλα τα κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά και οριακές αντοχές στο σύστημα της ενδοχώρας. Την ίδια στιγμή οι εκκρεμότητες στο σύστημα ασύλου ανέρχονται σε 75 χιλ. Παραλάβαμε καθεστώς μηδενικών σχεδόν επιστροφών. Μόλις 1.800 σε τρία χρόνια» επισήμανε.

«Έχουν γίνει δύο συνεδριάσεις σε σύνθεση ΚΥΣΕΑ και ένα υπουργικό συμβούλιο… Αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να βγούμε εκτός διεθνούς δικαίου να το πει καθαρά» σχολίασε ο υπουργός. 

Και αν ακουμπήσει το Ιντλίμπ δεν θα μιλάμε μόνο για ποσοτικό πρόβλημα, καθώς εκεί υπάρχουν φανατικοί ισλαμιστές


«Παρακολουθούμε με ανησυχία και αγωνία τις δραματικές εξελίξεις στην Συρία και αν αυτές θα δημιουργήσουν νέο προσφυγικό μεταναστευτικό κύμα στην Ελλάδα. Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε… Όμως η διεύρυνση και εξάπλωση της σύγκρουσης με την συμμετοχή του στρατού του καθεστώτος Άσαντ αγγίξει την περιοχή Ιντλίμπ θα μπορούσε να δημιουργήσει νέο μεταναστευτικό ρεύμα προς τη χώρα μας. Και αν ακουμπήσει το Ιντλίμπ δεν θα μιλάμε μόνο για ποσοτικό πρόβλημα, καθώς εκεί υπάρχουν φανατικοί ισλαμιστές» σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος.

Νωρίτερα, για το μεταναστευτικό στη Βουλή στη Βουλή είχε μιλήσει και ο απερχόμενος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως υπό κανονικές συνθήκες στην στα νησιά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας μετανάστης. «Φοβάμαι ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται δεν πάει καλά. Μόνο στήριγμα της Ελλάδας είναι η ΕΕ», υπογράμμισε ο επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε δε ότι «οι διακινητές είναι καλύτερα οργανωμένοι από κράτη μέλη. Σε έναν πρόσφατα βρέθηκε κινητό με εφαρμογή που είχε λεπτομέρειες για τη διαδρομή. Που θα πήγαινε, που θα έβρισκε τρόφιμα, μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό του τη Σουηδία».  

«Η Ευρώπη τα επόμενα 10 χρόνια θα χρειαστεί περίπου 5 εκατομμύρια μετανάστες» παραδέχθηκε ο επίτροπος, διευκρινίζοντας ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει με ένα νόμιμο και συντεταγμένο τρόπο».