Κλείσιμο

Διαλλακτικότερος μετά τις κυρώσεις ο Ερντογάν; Πενς: Δεσμεύθηκε ότι δε θα επιτεθεί στο Κομπάνι 

Διαλλακτικότερος μετά τις κυρώσεις εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία. Στον απόηχο των αμερικανικών κυρώσεων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας υποσχέθηκε πως ο τουρκικός στρατός δεν θα επιτεθεί στη συριακή πόλη Κομπάνι, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ. Στο αμερικανικό στόχαστρο έχουν μπει τρεις υπουργοί με κομβικής σημασίας σημασίας χαρτοφυλάκια. 

«Ο πρόεδρος [Τραμπ] εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι», είπε ο Πενς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στον ίδιο και στον υπηρεσιακό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν να ηγηθούν μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να αποπειραθεί να «βάλει τέλος στην αιματοχυσία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαίτησε από τον Τούρκο ομόλογό του  να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός» υπογράμμισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. 

Ο Τραμπ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία», ανέφερε ο Πενς, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα ταξιδέψει προσεχώς στην Τουρκία κατ’ εντολή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε νωρίτερα σειρά σημαντικών κυρώσεων σε βάρος τούρκων υπουργών και υπουργείων για να πιέσει την Άγκυρα να τερματίσει την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων βρίσκονται ιδίως τα υπουργεία — και προσωπικά οι υπουργοί — Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία δεσμεύονται και οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια θα εμποδίζονται στο εξής.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ εσπευσμένα σε μια προσπάθεια κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί η πολιτική του εν μέσω της τουρκικής εισβολής στα εδάφη των Κούρδων προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στους τρεις τούρκους υπουργούς.

Ακόμη, επιτρέπει να στοχοθετηθεί ένας μεγάλος αριθμός τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ενέχονται σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους ή αποσταθεροποιούν τη βορειοανατολική Συρία• αν και, σε αυτό το στάδιο, οι αμερικανικές κυρώσεις ενεργοποιούνται μόνο για τους τρεις υπουργούς και τα δύο υπουργεία.