Κικίλιας: Εκτός ΕΟΔΥ για τεστ οι ανεμβολίαστοι-10 ευρώ το υποχρεωτικό rapid- Η μάσκα και όλα τα νέα μέτρα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

 «Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνοντας τη δέσμη μέτρων κατά του κορωνοϊού που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο.

«Τα στοιχεία του ΕΣΥ είναι συντριπτικά, πάνω από το 90% σε ΜΕΘ είναι COVID, αρκετά πάνω, είναι ανεμβολίαστοι» σημείωσε. 

«Χρειαζόμαστε ακόμη ένα εκατ. εμβολιασμούς για να φτάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία» ανέφερε ο υπουργός Υγείας. 

Το δίλημμα επισήμανε ο υπουργός, είναι ζούμε στο τείχος ανόσιας ή μένουμε έξω απ’ αυτό, διαλέγουμε να βρεθούμε σε COVID κρεβάτι νοσοκομείου ή ΜΕΘ, παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με τον κορωνοϊό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Χάρη στο εμβόλιο δε θα μετατρέψουμε το νοσοκομεία κατά προτεραιότητα για COVID περιστατικά, αλλά για όλα περιστατικά, όλα τα περιστατικά θα εξυπηρετούν το αντίθετο, θα ήταν άδικο για τους υπόλοιπους» εξήγησε ο υπουργός. 

«Επιλογή έχουμε. 6 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση ή πλήρως, και το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί είμαι βέβαιος. Για να προσεγγίσουμε το 80% πρέπει να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς».  

Το «εμείς», συνέχισε ο υπουργός, θα επικρατήσει του «εγώ». Δε θα ανασταλεί η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, 1ον για να σταματήσουμε όσο μπορούμε τη μετάδοση του ιού, και 2ον για να θωρακίσουμε το ΕΣΥ. 

Από τις 13 Σεπτεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2022:

-Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ
-Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα
-Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.
-Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).
-Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ οι άνω των πέντε ετών θα κάνουν self test.
-Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.
-Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.
-Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες
-Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.
-Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών
-Σε κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι.
-Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Αναλυτικά τα μέτρα έχουν ως εξής:

 

 

Λειτουργία δημόσιων χώρων συνάθροισης από 13 Σεπτεμβρίου έως και 31 Μαρτίου 2022  

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: skai.gr