Κλείσιμο

Θεοδωρίδου: Ποιους αφορά η τρίτη δόση με mRNΑ εμβόλιο

Με την επιστροφή στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την επέλαση του κορονοϊού, ξεκίνησε την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της covid-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός σε ποσοστό 92%, ωστόσο ανέφερε ότι και οι εμβολιασμένοι, με την μετάλλαξη Δέλτα κολλάνε τον ιό αλλά έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν.

Η τρίτη δόση όπως εξήγησε κυρία Θεοδωρίδου θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης  θα πραγματοποιηθεί με mRNA εμβόλια και αφορά τις παρακάτω ειδικές κατηγορίες:

  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
  • Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία,ακτινοθεραπεία,νοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπείες/Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία
  • Νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
  • Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα σε ανοσοκαταστολή που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες
  • Άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή HIV λοίμωξη.
  • Όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών


«Η χορήγηση της 3ης δόσης δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τον βασικό εμβολιασμό όλων.Στα εμβολιαστικά κέντρα σας περιμένουν τα εμβόλια.», σημείωσε η κα. Θεοδωρίδου.

Επίσης, δήλωσε πως η τρίτη δόση θα πρέπει να γίνεται 4 εβδομάδες μετά την χορήγηση της τελευταίας δόσης εμβολίου.

Όπως ανέφερε ο κος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για την χορήγηση της 3ης δόσης θα ανοίξει για τους ενδιαφερόμενους την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου , ενώ η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η γνωστή, με την εισαγωγή του ΑΜΚΑ και έπειτα με τον προγραμματισμό του ραντεβού.

Η τρίτη δόση όπως εξήγησε κυρία Θεοδωρίδου θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε η κυρία Θεοδωρίδου και αφορούσαν την δεύτερη δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson and Johnson η οποία ήδη συζητιέται την Αμερική, η ίδια δεν απέκλεισε την πιθανότητα να χορηγηθεί και δεύτερη δόση, αλλά είπε ότι αυτό θα γίνει όταν έρθει ο χρόνος τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας το οποίο όπως η ίδια πρόσθεσε «μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δ , φαίνεται να μετακινείται προς τα πάνω και τελικά αποτελεί ένα στόχο που δύσκολα θα κατακτηθεί».

Γι' αυτό όπως τόνισε θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. «Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέτρο» εξήγησε και είπε ότι «μακάρι κάποιοι να αναλογιστούν αν έχουν κάνει το σωστό και παρά το φόβο και τις επιφυλάξεις να προσέλθουν για να εμβολιαστούν»

Πηγή: skai.gr