«Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, αναφορικά με την επιβολή των μέτρων που θα ισχύσουν για εμβολιασμένους και μη από το φθινόπωρο.

Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας δεν συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό της πανδημίας «καθώς αρνείται τον εμβολιασμό». Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι λόγοι είναι γνωστοί αλλά δεν είναι αποδεκτοί. «Δεν μπορεί να παραμένουμε όμηροι των αντιεμβολιαστικών αντιλήψεων.Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εμποδίσει κάποιον να εργαστεί, να εκπαιδευτεί, να ψυχαγωγηθεί…», πρόσθεσε.

Όπως αποκάλυψε, η ανακοίνωση των νέων μέτρων θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα ενώ αυτά θα περιλαμβάνουν διάφορα επίπεδα διαχωρισμού εμβολιασμένων και μη: «Προχωράμε αύριο το απόγευμα σε εξαγγελίες μέτρων και ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατό λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε δημόσιους και ιδιωτικούς όπου παρατηρούνται συναθροίσεις. Ανυποχώρητα και χωρίς συμβιβασμούς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει να εξασφαλίσει προς το ζην, το νέο και τη νέα που θέλουν να μορφωθούν και να διασκεδάσουν, τον ασθενή που δεν πάσχει από κορονοϊό. Είναι υποχρεώσή μας στο μέτρο του δυνατού να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη επιστροφή στην κανονική ζωή. Όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον μέχρι να ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας».

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν,  δήλωσε πως η Ελλάδα ως μια κυρίαρχη χωρά που σέβεται το διεθνές δίκαιο και έχει εμπειρία από προσφυγιά και μετανάστευση, δεν θα διαχειριστεί  το προσφυγικό με αφέλεια, καθώς διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία και είναι σε συνεργασία με τις άλλες χώρες.

Για την ενίσχυση των πληγέντων από τις φωτιές

Η μάχη κατά των πυρκαγιών συνεχίζεται όπου παρατηρείται μέτωπο. Οριοθετήθηκε νωρίτερα η πυρκαγιά στην Κάρυστο. Πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2 τα ξημερώματα. Οι σκέψεις, οι υποψίες, τα συμπεράσματα όλων καταλήγουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για το πως μπορεί να ξεσπάσει μια πυρκαγιά στις 2 τα ξημερώματα. Και δίνεται μάχη και στο νέο μέτωπο που ξέσπασε κοντά στα Βίλια.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές η Κυβέρνηση -όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν θα αφήσει κανέναν πυρόπληκτο αβοήθητο και καμία από τις πληγείσες περιοχές χωρίς τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάστασή της. Κινούμαστε ήδη στην κατεύθυνση αυτή, με τρόπο που έχει τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.

Έχει ολοκληρωθεί από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών ο έλεγχος και ο επανέλεγχος σε κατοικίες επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια στην Αττική, την Εύβοια, την Φωκίδα, την Φθιώτιδα και την Πελοπόννησο. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 2.413 αυτοψίες. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι αυτοψίες σε Λαυρεωτική και Βίλια.

Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Τριαντόπουλο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους στις πυρόπληκτες περιοχές. Συγκεκριμένα την Παρασκευή υπήρχαν συσκέψεις και συνεργασίες στην Εύβοια και σήμερα βρίσκονται στην Πελοπόννησο.

Άρχισε, ήδη, από την περασμένη Παρασκευή η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής. Και, σε λιγότερο από δύο ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είχαν διατεθεί, ήδη, 3,7 εκατ. ευρώ στους πρώτους 528 συμπολίτες μας που υπέβαλαν αιτήσεις, ενώ ως σήμερα τα ξημερώματα έχουν κατατεθεί 1.584 αιτήσεις στην πλατφόρμα της «Αρωγής». Θέλω να καλέσω τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας να μπουν στην πλατφόρμα και να καταθέσουν τα στοιχεία τους. Για όσους συναντούν δυσκολίες ήδη έχει ληφθεί πρόνοια και έχουν μοιραστεί tablet στις αρμόδιες επιτροπές των Δήμων που έχουν συσταθεί για το λόγο αυτό. Ήδη, 15 έχουν διατεθεί στην Εύβοια και αντίστοιχος αριθμός θα διατεθεί σήμερα και στην Πελοπόννησο. Υπενθυμίζω, ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Σημειώνεται ότι οι πληγέντες μπορούν, με την υποβολή της αίτησης να ζητούν προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Η ασφάλεια για μας είναι μια δυναμική και πολυεπίπεδη έννοια, με βάθος. Δεν εξαντλούμαστε στην επιφανειακή αντίδραση. Το σχέδιό μας είναι ολιστικό. Και όπως σας εξήγησα έχουμε ήδη ξεκινήσει την αποκατάσταση των ζημιών και την έμπρακτη στήριξη των πληγέντων.

Σχετικά με το στόχο της κυβέρνησης για το τείχος ανοσίας, απάντησε πως είναι σαφές ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που θα επιθυμούσαμε και πως υπάρχει μια σημαντική μερίδα που αρνείται να εμβολιαστεί και να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια να πείσει όσο γίνεται περισσότερους να εμβολιαστούν και να διευρύνουμε το τείχος ανοσίας ενώ για τα ποσοστά εμβολιασμού είπε ότι στις ευπαθείς ομάδες είναι κοντά στο 65% και πέφτει στο 54-55% στον ενεργό πληθυσμό ενώ αν συμπεριληφθούν όσοι έχουν νοσήσει, τα ποσοστά αυτά μεγαλώνουν.

Ειδικά για τα σχολεία και τον τρόπο που θα ανοίξουν, είπε ότι υπάρχει σαφής σχεδιασμός που θα ανακοινωθεί στην ώρα του από το αρμόδιο υπουργείο ενώ μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν μέτρα που προβλέπουν το κλείσιμο των συνόρων με κάποιες χώρες.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στο δημόσιο, είπε πως είναι από τα ενδεχόμενα που θα αξιολογηθούν και θα απασχολήσουν τις επιτροπές των ειδικών και τις ανακοινώσεις αύριο. «Η χώρα και η κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο επιστροφής σε περιπέτειες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Με ό,τι εργαλείο έχουμε, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πείθουμε να αυξάνονται τα ποσοστά των εμβολιασμένων και να θωρακίσουμε τη δημόσια σφαίρα», υπογράμμισε.

Παράλληλα διευκρίνισε σε σχέση με ερώτηση που είχε δεχθεί στην προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η συμμετοχή του Στέφανου Τσιτσιπά σε καμπάνια για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό δεν ήταν με αμοιβή.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για την κριτική της αντιπολίτευσης σε σχέση με τα πρωτόκολλα με τη Β. Μακεδονία που δεν έχουν περάσει από τη Βουλή και αν η Τουρκία βρήκε έδαφος να συνάψει δικό της για αμυντική συνεργασία με τη γειτονική χώρα.

«Η συμφωνία με την Τουρκία καλύπτει διαφορετική διάσταση συνεργασίας, τη δυνατότητα πιστοληπτικής γραμμής για την αγορά υλικού. Τα όποια μνημόνια θα επικυρωθούν στο κατάλληλο διάστημα», απάντησε.

Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν και αν έγινε κουβέντα και για συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο για την αναχαίτιση ενδεχόμενων μεταναστευτικών ροών, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως αυτό που παρατηρήθηκε ήταν συναντίληψη. «Τονίστηκε ότι πρέπει να στηριχθούν οι χώρες κοντά στο Αφγανιστάν και ταυτόχρονα υπήρξε απόλυτο ξεκαθάρισμα από τη δική μας πλευρά για τον τρόπο που η χώρα θα χειριστεί το ζήτημα. Ξεκάθαρες εξηγήσεις, ξεκάθαρες κουβέντες. Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της με ασφάλεια, επάρκεια και αποτελεσματικότητα που έχουμε δει σε όλες τις πύλες», τόνισε.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα κάνει διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και αν η ρητορική και ο φράκτης αφορά και τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως απέναντι στο όλο ζήτημα η χώρα θα κάνει αυτά που θα συμφωνήσει με τις υπόλοιπες χώρες σε επίπεδο ΕΕ. «Η χώρα σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει, η ευαισθησία της Ελλάδας σε θέματα προσφυγιάς και μετανάστευσης είναι δεδομένη. Δεν θα χειριστούμε το θέμα με τρόπο που θα φέρει μπροστά στα μάτια μας περιστατικά που ζήσαμε το 2015», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις