Καιρίδης σε ΣΚΑΪ: Πώς ο Ερντογάν εκπλήρωσε 50 χρόνια μετά την απειλή του για την Αγιά Σοφία

Τον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν εκπλήρωσε 50 χρόνια μετά την απειλή του για την Αγιά Σοφία καθώς και το τι θέλει να κάνει με αυτή την κληρονομιά εξήγησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης.

Γιατί το κάνει

Όπως ο ίδιος ανέφερε ο Ερντογάν: 

1.    Το κάνει για να συσπειρώσει την εκλογική του βάση στο εσωτερικό την ώρα που η οικονομία δεν πηγαίνει καλά. Χρησιμοποιεί ένα σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμβολο συνάρπαξης των δύο μεγαλύτερων θρησκειών του πλανήτη 
2.    Το κάνει για να ξανασυνδεθεί με το Οθωμανικό παρελθόν. Ο ίδιος ο Ατατούρκ την είχε κάνει μουσείο το 1934
3.    Εργαλειοποιεί την Αγία Σοφιά απέναντι σε όλους τους μουσουλμάνους του κόσμου. Ως ηγέτης παίρνει ένα πολύ υψηλού συμβολισμού οικοδόμημα, μνημείο και στέλνει το μήνυμα ότι η Κωνσταντινούπολη είναι ισάξια της Μέκκας και της Ιερουσαλήμ.  

Τι θέλει να κάνει ο Ερντογάν αυτή την κληρονομιά;

Παράλληλα, ο κ. Καιρίδης σημειώσε πως είναι η 5η «Αγια Σοφία» εντός της τουρκίας που μετατρέπεται σε τζαμί επί Ερτνογάν. Στο παρελθόν το είχε κάνει με άλλες «Αγίες Σοφίες» πιο χαρακτηριστικά αυτή της Τραπεζούντας και πως ο Ερντογάν στα νιάτα του ως νεαρός ακτιβιστής των ισλαμιστών την εποχή του Εμπαρκαν είχε διαδηλώσει κατ επανάληψη στην Αγία Σοφία για να την μετατρέψουν σε τζαμί. Ήταν μια νεανική υπόσχεση που 50 χρόνια μετά έρχεται να την εκπληρώσει. 

Επίσης, τονίζει πως ο Ερντογάν μισεί τον κεμαλισμό, την κοσμικότητα του Κεμαλικού καθεστώτος και έρχεται να πάρει την μεγάλη ιστορική εκδίκηση τώρα ως ο νέος «Ατατουρκ» παραμονή των 100 χρόνων της τουρκικής δημοκρατίας ενώ αναφέρει πως η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό. Η δημοτικότητα του Ερντογάν βρίσκεται σε μεγάλη πτώση ειδικά στην Κωνσταντινούπολη υπέστη μια δεινή ήταν στις δημοτικές εκλογές πέρυσι με την εκλογή Ιμάμογλου. Θέλει έτσι να επανασυσπειρώσει με μια απόφαση που είναι δημοφιλή σε μεγάλο κομμάτι του τουρκικού λαού ακριβώς αυτή την εθνοθρησκευτική βάση του στα δεξιά του πολιτικού φάσματος και να προβληθεί σε όλο το παγκόσμιο Ισλάμ ότι αυτός είναι ο πραγματικός ηγέτης τώρα που ο αραβικός κόσμος  περνάει αυτή την δεινή κρίση. 

Πηγή: skai.gr