Κλείσιμο

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων και η μάχη του κέντρου

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ισχυριστούν πως ο βηματισμός τους με τη Χαριλάου Τρικούπη είναι παράλληλος, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται κρατά αποστάσεις από την Κουμουνδούρου.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η οικονομία κερδίζει τις εκλογές. Και το κέντρο, όμως κερδίζει τις εκλογές. Η πιθανότητα η υπόθεση των παρακολουθήσεων να προκαλέσει μια αναδιάταξη της κομματικής γεωγραφίας ίσως να μην είναι το πιο πιθανό σενάριο, ωστόσο αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει. Ο μεσαίος χώρος και το πιο μετριοπαθές κοινό παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις μη γνωρίζοντας ακόμα που θα κάτσει η μπίλια.

Η σχέση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και συνεπώς το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν είναι πλέον αρραγές. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ισχυριστούν πως ο βηματισμός τους με τη Χαριλάου Τρικούπη είναι παράλληλος, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται κρατά αποστάσεις από την Κουμουνδούρου. Παρ΄ όλα αυτά θεωρούν πως είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχαν έως τώρα για να απευθυνθούν στους κεντρώους ψηφοφόρους  που είτε ψήφισαν ΝΔ το 2019 είτε ανήκουν στους αναποφάσιστους. Δεν είναι τυχαίο πως αναφέρονται σε «κρίση δημοκρατίας, αξιοπιστίας και ηθικής», στοιχεία που επηρεάζουν την κρίση του κεντρώου ψηφοφόρου.

Το διμέτωπο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνεχιστεί. Η  δεξιά πτέρυγα του κινήματος έχει ήδη αρχίσει να του βάζει «βέτο» πως λοξοκοιτάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείεται σε αυτό το παιχνίδι και από τις τρεις δυνάμεις να υπάρξει ένα διαγκωνισμός ένταξης στελεχών του μεσαίου χώρου στις  τάξεις τους. Ακόμα και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ενίσχυση του κεντρώου προφίλ τους είναι «εκ των ων ουκ άνευ» στο δρόμο προς τις κάλπες.  Η σύγκρουση θα είναι σκληρή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κυρίαρχος του κέντρου και για τη ΝΔ είναι κομβικό να κρατήσει την πρωτοκαθεδρία ενόψει των εκλογών που πλησιάζουν. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ και η συναίνεση του κυβερνητικού στρατοπέδου από την πρώτη στιγμή να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για να μη μείνει καμία «σκιά» στην υπόθεση είναι η γραμμή άμυνας του Μαξίμου απέναντι στην αντιπολίτευση. Θα συνοδευτεί ενόψει της ΔΕΘ με την ανάδειξη των θεμάτων της καθημερινότητας και τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια. Τα μέτρα για την επιδότηση του ρεύματος που παρουσιάστηκαν μέσα στην εβδομάδα ήταν ένα πρώτο δείγμα γραφής.

Το ΠΑΣΟΚ, ως άμεσα εμπλεκόμενο, επιθυμεί να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων και να μην μπει σφήνα στον σημερινό διπολισμό. Η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου μπορεί να δυσαρέστησε τη γαλάζια παράταξη, στη Χαριλάου Τρικούπη όμως είδαν πως δεν πέρασε απαρατήρητη σε ένα κεντρώο κοινό που τον ακολουθεί πιστά και δεν σκέφτηκε ποτέ να μετακομίσει προς τα αριστερά.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Η αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή θα είναι ένα πρώτο «κρας τεστ» που θα καταγράψει τους στόχους των κομμάτων. Η σύγκρουση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ήταν ενδεικτική του πολεμικού κλίματος που υπάρχει. Οι διαρροές προκάλεσαν την έκρηξη του προέδρου της Βουλής αλλά επίδικο επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτέλεσε και ο ορισμός της επόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής. Η πλειοψηφία φέρεται να θέλει περισσότερο χρόνο για την κλήση των προσώπων (άρα απομακρύνεται το ενδεχόμενο να γίνει την επόμενη Τετάρτη) με την αντιπολίτευση να πιέζει για άλλη μια φορά να πραγματοποιηθεί άμεσα.