Σκληρή σύγκρουση στην κεντροαριστερά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Θα έχει ενδιαφέρον το άτυπο debate που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη με επίδικο ποιος είναι ο γνήσιος εκφραστής της κεντροαριστεράς

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το κλίμα από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώθηκε χθες, αλλά και η «πολεμική» μεταξύ των στελεχών της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, όπως ξεδιπλώνεται στα τηλεοπτικά πάνελ, φανερώνουν πως η σύγκρουση μεταξύ των δυο κομμάτων θα είναι σφοδρή. Μέχρι τις 25 Ιουνίου έχουν πολλά να ειπωθούν με τους στόχους των δυο κομμάτων να είναι ξεκάθαροι.

Στο ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να αναβιώσουν τον διπολισμό, όπως αποτυπώθηκε από την μεταπολίτευση μέχρι και το 2009, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να αφήσουν να αιωρείται πως απειλείται η ηγεμονία που έχουν κατακτήσει στο πεδίο της κεντροαριστεράς.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει το καλό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής. Μια «φιέστα» ετοιμάζεται ήδη για την Κυριακή. Στον ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς το σοκ είναι πολύ μεγάλο για να ξεπεραστεί έτσι απλά. Θέλουν να πάρουν μια ξεκάθαρη διαφορά στην ενισχυμένη αναλογική. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση πως για την επόμενη τετραετία το μέτωπο που θα έχουν να αντιμετωπίσουν θα είναι διττό: από τη μια η Νέα Δημοκρατία και από την άλλη η πρωτοκαθεδρία του προοδευτικού χώρου.

Οι «δημοσκόποι» των κομμάτων έχουν ήδη αρχίσει να μελετούν που πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους. Ειδικά στις περιοχές που καταγράφηκαν τα μεγάλα «ντέρμπι». Στο Ηράκλειο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ποσοστό 22,93% και το ΠΑΣΟΚ 21,81%. Αντίστοιχα στα Δωδεκάνησα ΣΥΡΙΖΑ 14,89% - ΠΑΣΟΚ 13,42%, Λέσβος ΣΥΡΙΖΑ 15,91% - ΠΑΣΟΚ 14,53%, Χαλκιδική ΣΥΡΙΖΑ 15,25% - ΠΑΣΟΚ 14,03%, Αργολίδα ΣΥΡΙΖΑ 17,75% - ΠΑΣΟΚ 15,60%, Αρκαδία ΣΥΡΙΖΑ 19,13% - ΠΑΣΟΚ 17,84%.

Έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι στρατηγικές που θα ακολουθήσουν τα δυο κόμματα από εδώ και στο εξής. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν σκοπό να δώσουν καθόλου «χώρο» στο ΠΑΣΟΚ και ασφαλώς οι «καλοί τρόποι» και οι αναπάντητες προκλήσεις έχουν τελειώσει. Από τη Χαριλάου Τρικούπη ήρθε η ώρα να τραβήξουν μια κόκκινη γραμμή για να αποδείξουν πως είναι ο στρατηγικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας και μια ανερχόμενη συνεπής δύναμη.

Έχει άλλωστε καταγράψει στις πρόσφατες εκλογές και κάποιες πρωτιές σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αναδείχθηκε δεύτερο στο Λασίθι πετυχαίνοντας ποσοστό 21,47% έναντι 17,76% του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ σε Χίο (19,30% - 12,36%), Κιλκίς (17,34% - 13,63%), Δράμα (16,93% - 13,89%), Ρέθυμνο (21,47% - 21,03%), Λακωνία (15,22% - 13,79%).

Με δεδομένο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως δεύτερη τηλεμαχία δεν έχει νόημα να πραγματοποιηθεί για τις δεύτερες κάλπες θα έχει ενδιαφέρον από εδώ και στο εξής το άτυπο debate που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη με επίδικο ποιος είναι ο γνήσιος εκφραστής της κεντροαριστεράς.
 

Πηγή: skai.gr