Κλείσιμο

Τι οδήγησε στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ – Η επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου

Τα ποσοστά του κόμματος κατέρρευσαν, κορυφαία στελέχη έμειναν εκτός Βουλής και πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ένα πολύ δύσκολο έργο: Να ανασυνταχθεί για την επόμενη κρίσιμη εκλογική μάχη

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το χθεσινό σοκ στην Κουμουνδούρου θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Η εσωστρέφεια χτυπά και πάλι την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη με πολύ προβληματισμό και αμηχανία αντιμετώπισαν το αποτέλεσμα.

Τα ποσοστά του κόμματος κατέρρευσαν, κορυφαία στελέχη έμειναν εκτός Βουλής και πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ένα πολύ δύσκολο έργο. Να ανασυνταχθεί για την επόμενη κρίσιμη εκλογική μάχη κατά την οποία δεν θα διεκδικήσει την εξουσία αλλά ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αποδείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο βασικός πόλος της κεντροαριστεράς.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μη σημείωσε κάποιο εντυπωσιακό ποσοστό, ωστόσο μπήκε σφήνα προκειμένου να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του για πρώτη φορά από το 2012.

Τα όργανα αναμένεται να συγκληθούν τις επόμενες ώρες και πιο συγκεκριμένα το Εκτελεστικό Γραφείο γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν πλέον τη στρατηγική και το αφήγημα με το οποίο θα πολιτευτούν στις επόμενες κάλπες. Στο πολιτικό σκηνικό παραμένει πλέον ισχυρό μόνο ένα κόμμα και το δεύτερο απέχει 20 μονάδες. Μια «βίαιη» αλλαγή του πολιτικού σκηνικού που δείχνει τη Νέα Δημοκρατία απόλυτο κυρίαρχο του παιχνιδιού. Η πρωτιά της φέρεται να αποτυπώθηκε και στις νεαρές ηλικίες που μέχρι σήμερα είχε τον πρωτοκαθεδρία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου βρέθηκαν χθες μεταξύ άλλων η Πόπη Τσαπανίδου, η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Πουλάκης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Έφη Αχτσιόγλου για να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος. Είναι σίγουρο πως τα αποτελέσματα θα αναλυθούν νομό – νομό, καθώς παραδοσιακά "κάστρα" του ΣΥΡΙΖΑ χάθηκαν. Όλη η Κρήτη έγινε μπλε για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, ενώ στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας πέρασε η Δυτική Αθήνα, η Δυτική Αττική, η β΄ Πειραιά και η Αχαΐα.

Αφηγήματα όπως η κυβέρνηση των ηττημένων, ανοχής, ειδικού σκοπού φαίνεται πως ενόχλησαν το εκλογικό σώμα που θεώρησαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η αξιόπιστη δύναμη που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα που εκπόνησε. Στελέχη εκτιμούσαν πως τις τελευταίες ημέρες το «φάλτσο» του Γιώργου Κατρούγκαλο, αλλά και το «κλείσιμο ματιού» στη Χρυσή Αυγή θόλωσαν ακόμα πιο πολύ το μήνυμα. «Αναστοχασμός για την επόμενη ημέρα» ήταν η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δημοσιογράφους βγαίνοντας από την Κουμουνδούρου.

Είναι ξεκάθαρο πως στις συζητήσεις που έγιναν χθες το βράδυ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε κανένα θέμα αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα. Το κόμμα θα οδηγηθεί στις εκλογές με επικεφαλής τον σημερινό του πρόεδρο. Ασφαλώς το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης θα αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων που κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει.

Πηγή: skai.gr