Κλείσιμο

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το κυβερνητικό σχέδιο για το προσφυγικό

Πυρά της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, για το σχέδιο που ανακοινώθηκε για το προσφυγικό. Κύρια σημεία του είναι η δημιουργία κλειστών κέντρων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο και η μεταφορά 20.000 προσφύγων από τα νησιά του βορείου Αιγαίου στην ενδοχώρα έως το 2020.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνεται το μπάχαλο στο προσφυγικό

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αναφέρει ότι με αυτά «ούτε η κατάσταση στα νησιά θα βελτιωθεί, ούτε προφανώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα γίνουν καλύτερες».

«H κυβέρνηση υπόσχεται πως σε 7-8 μήνες θα έχει την κατάσταση υπό έλεγχο. Το μόνο πρακτικό όμως που υποσχέθηκε είναι το νέο ΚΥΤ Σάμου, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει και έπρεπε να είχε παραδοθεί τέλος Αυγούστου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι με τα κλειστά Κέντρα Κράτησης, μετατρέπονται τα νησιά σε φυλακές «όπου θα κρατούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο, οικογένειες και ανήλικοι».

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να τάζει», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι πρέπει επίσης «να σταματήσει να επαναλαμβάνει μονότονα το δόγμα της περιόδου 2012-2014: να κάνει δηλαδή τον βίο αβίωτο σε πρόσφυγες και μετανάστες, να διασύρει τη χώρα διεθνώς και τελικά να μην έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα».

Γεννηματά: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες

Από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έστειλε το μήνυμα πως «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες».

Ερωτηθείσα για το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως πρόκειται για ένα σχέδιο «που απ' ό,τι φαίνεται δεν απαντά και δεν λύνει τα προβλήματα όλων αυτών των περιοχών».

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στα Διαβατά, λέγοντας όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος και προσέθεσε: «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες. Έρχεται χειμώνας και τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα. Μην ρίχνουμε νερό στο μύλο της ακροδεξιάς που καραδοκεί».

«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να δώσει λύσεις τώρα», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, και προσέθεσε: «Και κυρίως έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χώρα μέλος θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν γιατί το προσφυγικό - μεταναστευτικό δεν είναι ένα θέμα της Ελλάδας, είναι ένα θέμα της Ευρώπης».

ΚΚΕ: Ενισχύεται Επικίνδυνα μέτρα για τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για το προσφυγικό, «ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή των αιτούντων άσυλο, όπως και την ταλαιπωρία του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού», ενώ «καλλιεργούν και τροφοδοτούν το ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις».

«Είναι μέτρα επικίνδυνα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τον ελληνικό λαό, τα οποία μάταια προσπαθούν να διαχειριστούν το αίσχος που δημιουργεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει αυτή της ΝΔ», τονίζει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η υλοποίηση των μέτρων θα οδηγήσει σε τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά, δηλαδή «hotspot-φυλακές, τύπου Αμυγδαλέζας».

Για το σκέλος των μέτρων που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, το ΚΚΕ αναφέρει ότι πρόκειται για πραγματικό εμπαιγμό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αυτών των περιοχών.

Πηγή: Skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ