Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό. Οι 5 νέες κλειστές δομές (φωτο)

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρουσίασαν τον ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας θα ενισχυθεί ο ρόλος της Frontex και θα αυστηροποιηθούν τα κριτήρια για το προσφυγικό άσυλο. Επίσης, προβλέπεται επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής των μεταναστών αλλά και η εξέταση των προϋποθέσεων για να προχωρούν στα προαναχωρησιακά κέντρα.

«Πρέπει να καταλάβουν [οι μετανάστες] ότι αν δώσουν τα λεφτά τους σε διακινητή για να έρθουν στην Ελλάδα θα τα χάσουν», δήλωσε στο τέλος ο κ. Πέτσας.

Στη συνέχεια ο κ. Στεφανής ανακοίνωσε τις αλλαγές στα κέντρα φιλοξενίας τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και η άμεση διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης.

Συνεπώς, στα σχέδια της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται η φύλαξη των συνόρων, οι άμεσες επιστροφές και η ενίσχυση του ελέγχου στις περιοχές που πλήττονται. Συνολικά 20.000 μετανάστες θα μεταφερθούν στις νέες δομές μέχρι τις αρχές του 2020. Από αυτούς 5.000 θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και 15.000 σε δομές.

Με το νέο σχέδιο προγραμματίστηκαν:

  1.  Λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στη χώρα
  2.  Οι ΜΚΟ θα ακολουθούν τα κριτήρια που καθορίζουν την παραμονή στη χώρα όσων πληρούν προϋποθέσεις
  3.  Θα παρέχεται άσυλο σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις μέσω διαδικασιών ελέγχου 
  4.  Κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά

Συγκεκριμένα:

  • Λέσβος: Κλείνει η Μόρια και κατασκευάζεται νέα δομή χωρητικότητας 5000+ ατόμων
  • Χίος: Κλείνει η δομή και κατασκευάζεται νέα χωρητικότητας 5000 ατόμων
  • Σάμος: Κλείνει η υπάρχουσα δομή και μεταφέρονται στην νέα υπό κατασκευή δομή 
  • Κως: Η υπάρχουσα δομή θα μετατραπεί σε κλειστή
  • Λέρος: Η υπάρχουσα δομή θα μετατραπεί σε κλειστή και θα έχει χωρητικότητα 1000 ατόμων

Οι νέες δομές θα έχουν τη μορφή ενός χωριού που θα έχουν μέσα όλες τις υποδομές και εγκαταστάσεις, για παράδειγμα ιατρεία, σχολεία, εστιατόρια κ.α.
 

    5.  Ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών με συγκρότηση ενιαίου φορέα φύλαξης. Επίσης θα προχωρήσει ταχύτατα η απεμπλοκή της θαλάσσιας επιτήρησης.

Βασικός στόχος είναι η στήριξη των τοπικών κοινωνιών, για αυτό τον λόγο παρατείνονται μέχρι τις 31/12 του 2020 οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Επιπλέον θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο αλληλεγγύης για τους δήμους που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών με 50 εκατ. ευρώ για το 2020.

Δείτε το βίντεο με το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό:

Πηγή: skai.gr