Κλείσιμο

Μετεκλογικές συνεργασίες: Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για τους όρους Ανδρουλάκη

Το «βέτο» που άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ , Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση

Ολοένα και φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μετά το «βέτο» που άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ , Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές δεν θα προτείνει για πρωθυπουργό κανέναν από τους δύο αλλά, κάποιο πολιτικό πρόσωπο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος που πήρε θέση στα λεγόμενα του κ. Ανδρουλάκη ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση.  Σε δήλωσή του προς το «Πρώτο Θέμα» ανέφερε: «Όλα τα άλλα ζητήματα, περιλαμβανομένων των προσώπων, εξαρτώνται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Τελικά από τη βούληση του εκλογικού σώματος. Θα βοηθούσε, πιστεύω, τον δημόσιο διάλογο και την κοινή λογική, αν σταματούσαμε να αντιμετωπίζουμε το αυτονόητο ως πρόκληση. Και όποιον επισημαίνει τα αυτονόητα ως "ενδιαφερόμενο"!» 

Με τη σειρά του ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε υπέρ της τοποθέτησης Ανδρουλάκη  ανέφερε: «Πολλοί ρωτούν από τώρα για την σύνθεση της νέας Κυβέρνησης. Νομίζω ότι πήραν σαφή απάντηση από τον Πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη. Πρώτα καλούμε τον Ελληνικό λαό να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής. Και όπως ο ίδιος είπε, αν υπάρξει προγραμματική συμφωνία – αλλά μόνο αν υπάρξει -, βεβαίως μετά να συζητηθεί η σύνθεση της κυβέρνησης με συγκεκριμένους όρους». 

Καλεσμένη το πρωί στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, η υπουργός, Παιδείας, Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Εξεπλάγην. Αυτό το οποίο είπε ο κ. Ανδρουλάκης είναι θεσμική ασέβεια. Δεν μπορείς να λες ψηφίστε με αλλά είναι άγνωστος Χ το ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός. Εμείς επιδιώκουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτοδύναμη δεν σημαίνει απαραίτητα μόνο με στελέχη της ΝΔ».

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας επίσης καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά ανέφερε πως ο: «κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή είναι παράγοντας αστάθειας. Δεν μπορεί να πάρει αυτοδυναμία. Φαίνεται από παντού. Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν πανικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ  θα είναι και θα πρέπει να είναι πρώτο κόμμα». 

«Η θέση του ΠΑΣΟΚ που συνοψίζεται στο ούτε Μητσοτάκη ούτε Τσίπρα, για την ΠΘ, είναι μια πάγια θέση που έχει πάρα πολύ καιρό ο Νίκος Ανδρουλάκης, από τον καιρό της εκλογής του. Στις δημοσκοπήσεις ο κανένας προηγείται του ΚΜ και του ΑΤ.» επισήμανε ο επίσης καλεσμένος ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Δουδώνης.

Πάντως, τόσο βουλευτές της κυβέρνηση όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζουν πως ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα είναι και ο πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα. 

«Πιο δημοκρατικός κανόνας από το να είναι ο πρόεδρος και ο αρχηγός του πρώτου κόμματος ο ΠΘ δεν υπάρχει. Θέλετε να κάνετε μία πάσα μία παρέμβαση η οποία είναι άκρως αντιδημοκρατική και προφανώς κάτι κρύβετε» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου. 

«Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ΠΘ. Από εκεί και πέρα σαφώς απευθυνόμαστε και στο ΠΑΣΟΚ που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. 

«Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιδιώκει μία ψήφο ισχυρή, ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα μας δώσει το δικαίωμα να πετύχουμε, γιατί η λέξη επιβολή στη δημοκρατία δεν είναι σωστή, να πετύχουμε προγραμματικές συγκλίσεις πάνω στις δικές μας θέσεις» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος. 

Επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας σήμερα στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά. «Λέει ‘ελάτε να ψηφίσουμε και θα δούμε μετά ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός’. Αυτά που λέει δείχνουν αδυναμία επιχειρημάτων και αδυναμία πίστης στον εαυτό του» σχολίασε και προέβλεψε ότι το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές θα βρεθεί με μονοψήφιο ποσοστό.

Μιλώντας για τον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Το παιδί είναι άπειρο. Έκαψε γέφυρες με τη λογική».
 

Πηγή: skai.gr