Γαλλοϊταλικό σύστημα SAMP-T θέλει ο Ερντογάν – Οι συζητήσεις με Ντράγκι και Μακρόν

Στην Τουρκία επικρατεί ενόχληση για τον εξοπλισμό της Ελλάδας, με αναλυτές να προειδοποιούν ότι τα βήματα που γίνονται από την Αθήνα είναι σημαντικά και θα πρέπει να θορυβήσουν την Άγκυρα.

Το γαλλοϊταλικό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς SAMP-T θέλει να αγοράσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, όπως αποκάλυψε ο ίδιος μετά τη συνάντησή του την Τρίτη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι.

Ο Ερντογάν, είπε ότι συζήτησε ήδη για το θέμα αναλυτικά με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Θέλουμε να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στη φάση της υπογραφής για το SAMP-T. Θέλουμε να μπουν οι υπογραφές. Γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία για τα αμυντικά μας συστήματα. Στο θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό (της Ιταλίας) συμφωνήσαμε πλήρως , δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως , συμφωνήσαμε και με τον  Μακρόν. Εύχομαι το συντομότερο δυνατό να υπογράψουμε και να προχωρήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, εάν προχωρήσει η αγορά του ιταλογαλλικού συστήματος, θα επιτρέψει στον Ερντογάν να κάνει έναν ελιγμό σε σχέση με το ρωσικό σύστημα S-400 προκειμένου μετά να ζητήσει να σταματήσουν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, κάτι που θα ικανοποιούσε και τις ΗΠΑ.

Ανησυχούν οι Τούρκοι αναλυτές για τους ελληνικούς εξοπλισμούς

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία επικρατεί ενόχληση για τον εξοπλισμό της Ελλάδας, με αναλυτές να προειδοποιούν ότι τα βήματα που γίνονται από την Αθήνα στον τομέα της άμυνας είναι σημαντικά και θα πρέπει να θορυβήσουν την Άγκυρα.

«Καμία απειλή δεν μπορεί να υποτιμηθεί διότι το σχέδιο πρέπει να γίνει ανάλογα με όσα κάνουν. Η Ελλάδα επιχειρεί να αγοράσει 20 F-35, αγοράζει  F-16,  όπως και καταδρομικά από τις ΗΠΑ.  Ραγδαία αύξηση των αμυντικών δαπανών», δήλωσε στο Haber Global ο Ναΐμ Μπαμπούρογλου, καθηγητής Πανεπιστημίου και Πολιτικός Αναλυτής.

Πηγή: skai.gr