«Μάχη» αρχηγών σήμερα στη Βουλή – Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Αναμένεται να δώσει το στίγμα του κλίματος που θα επικρατήσει και στο δρόμο προς τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν – αργά ή γρήγορα- καθώς όπως τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη έχουν πει κατά καιρούς, ο τελευταίος χρόνος διακυβέρνησης είναι πάντα προεκλογικός.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Μία ημέρα πριν τα “τρίτα γενέθλια” της διακυβέρνησης της ΝΔ από την ανάδειξή της στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, που γίνεται με πρωτοβουλία του ίδιου, αναμένεται να δώσει το στίγμα του κλίματος που θα επικρατήσει και στο δρόμο προς τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν – αργά ή γρήγορα- καθώς όπως τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη έχουν πει κατά καιρούς, ο τελευταίος χρόνος διακυβέρνησης είναι πάντα προεκλογικός.

Με μία ομιλία εφ' όλης της ύλης της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο σε μία περίοδο κατά την οποία οι πολίτες έχουν υποστεί ήδη τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και τις συνέπειες της πανδημίας που προϋπήρχε, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεδιπλώσει αναλυτικά τις πολιτικές της κυβέρνησης που κράτησαν όρθια τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος Βουλής αναμένεται να περιγράψει αναλυτικά όλα τα μέτρα των τελευταίων μηνών που ελήφθησαν προς ανακούφιση των πολιτών, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε πολλά περισσότερα μέσα στα τρία χρόνια διακυβέρνησής της, απ' όσα ο ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία της αριστερής διακυβέρνησης. Η “σημαία” της πολιτικής τοποθέτησης του πρωθυπουργού άλλωστε, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα είναι η σύγκριση των πεπραγμένων της ΝΔ με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέροντας τη δημόσια ατζέντα σε ένα προνομιακό πεδίο για τη ΝΔ, όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αιχμή του δόρατος θα είναι το πακέτο μέτρων που θέσπισε η κυβέρνηση και συνεχίζει να το ενισχύει, ως ανάχωμα στις μεγάλες διεθνείς ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας ενώ ειδική αναφορά θα γίνει στην μεταρρύθμιση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής και στην απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει και τα “κυβερνητικά σχέδια” για το φθινόπωρο, εφόσον χρειαστεί, όπως νέες παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών σε ρεύμα και καύσιμα, αν συνεχίσει το διεθνές ράλι τιμών.

Το σαφές μήνυμα πάντως που εκπέμπει όλο το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να το κάνει ακόμη πιο σαφές σήμερα ο πρωθυπουργός και από το βήμα της Βουλής είναι πως “Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της” ,ποντάροντας μεταξύ άλλων και στα αυξημένα έσοδα που αναμένονται από την επιτυχή πορεία του τουρισμού.

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του πρωθυπουργού θα είναι και η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο αλλά και οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι οποίες υλοποιήθηκαν, παρά το ρευστό οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων δύο ετών, όπως η μείωση φόρων και εισφορών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει και στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας όπως η μείωση ανεργίας κατά περίπου 5 μονάδες, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η επέκταση προγραμμάτων ΟΑΕΔ για ανέργους κ.α. Ενώ εκτενή αναφορά αναμένεται και για τα μεγάλα έργα υποδομών που υλοποιούνται ή ολοκληρώθηκαν, στις πολιτικές για την πράσινη μετάβαση της χώρας αλλά και στις πρόνοιες για την ενεργειακή και επισιτιστική επάρκεια της χώρας, εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.