Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στη «μάχη» κορυφής στη Βουλή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να πιέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ημερομηνία των εκλογών.

Του Αντώνη Αντζολέτου

«Μητέρα των μαχών» θεωρείται για τον ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή συζήτηση στη Βουλή. Οι συσκέψεις στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου ήταν πολλές τις τελευταίες ημέρες, καθώς στην Ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναπτύξει μια πολύ μεγάλη βεντάλια θεμάτων. Την προ ημερησίας συζήτηση για την κοινωνική πολιτική τη ζήτησε να διεξαχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός επιθυμεί να παίξει μπάλα στο «γήπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς την υπεράσπιση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων έχει προτάξει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Η συζήτηση θα έχει την εξής ιδιαιτερότητα: μπορεί να είναι η τελευταία κόντρα με τον πρωθυπουργό πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, ωστόσο θεωρούν ότι αποτελεί την πρώτη σύγκρουση της άτυπης προεκλογικής περιόδου που έχει ξεκινήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πιέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ημερομηνία των εκλογών. Πολλά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως από την τοποθέτησή του  – δηλαδή το κατά πόσο πειστικά θα επιμείνει στην εξάντληση της τετραετίας – θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Ο τέως πρωθυπουργός, πάντως αναμένεται να επιμείνει στο αίτημα του για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία υποστηρίζοντας πως «η πολιτική αλλαγή πρέπει να έρθει πριν επιβαρυνθεί και άλλο η χώρα από τις επιλογές της ΝΔ». Σε κάθε περίπτωση στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αν όχι και πιο νωρίς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την  ημερομηνία των εκλογών.  

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στη συζήτηση να εστιάσει στο θέμα της οικονομίας, της ακρίβειας, των πληθωριστικών πιέσεων και της αδυναμίας των νοικοκυριών να βγάλουν το μήνα, όπως χαρακτηριστικά αναμένεται να πει. Δεν είναι τυχαίο πως χθες βράδυ παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη στέγαση. Περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου που ψήφισε η ΝΔ, ρυθμίσεις για ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, τον έλεγχο της δραστηριότητας των Airbnb, ειδικές προβλέψεις για νέα ζευγάρια (διπλασιασμό επιδοτήσεων και εισοδηματικών κριτηρίων), αλλά και δημιουργία Τράπεζας Στέγης.

Σε δυο θέματα αναμένεται να επικεντρωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου οι τόνοι αναμένεται να είναι υψηλοί: Η Novartis και τα ελληνοτουρκικά. Η Σαββατιάτικη ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα πως «εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους κ.Μητσοτάκη», δείχνει την πολεμική που αναπτύσσει η Κουμουνδούρου για το συγκεκριμένο θέμα. Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου αποδεικνύει πως το σκάνδαλο Novartis είναι, πλέον, και με τη βούλα της Δικαιοσύνης υπαρκτό, υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου. Από το βήμα της Βουλής  ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προειδοποιήσει πως για όποιο πολιτικό πρόσωπο υπάρχουν «σκιές» και χρήματα που δεν δικαιολογούνται στους λογαριασμούς του, η υπόθεση θα πρέπει να βγει από το αρχείο.

Στα ελληνοτουρκικά μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγει πιο επιθετικά απέναντι στην κυβέρνηση. Υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός εκτός από το ότι ακολουθεί για τη χώρα τη λανθασμένη στρατηγική του «δεδομένου συμμάχου» δρώντας επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό με 14 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για εξοπλισμούς. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σχολιάσει και την απαράδεκτη παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν στα πολιτικά εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας που κάλεσε τον ελληνικό λαό «να δώσει ένα μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού στους κυβερνώντες», καθώς και τις κυβερνητικές διαρροές που την ακολούθησαν.