Κλείσιμο

Τα ωμά ψεύδη Ερντογάν στον ΟΗΕ – Πώς τα κατέρριψε ένα προς ένα η Αθήνα

Συνέχισε τα fake news, παρουσιάζοντας αμφιβόλου γνησιότητας, αγνώστου προέλευσης και λήψης φωτογραφίες νεκρών παιδιών, ισχυριζόμενος ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των βίαιων επαναπροωθήσεων του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στο Αιγαίο.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Ένα ακόμη επιχείρημα και μία ακόμη απόδειξη της ανυπόστατης, παράλογης και αδιάλειπτης τουρκικής προκλητικότητας εναντίον της Ελλάδας, έδωσε στην ελληνική διπλωματία η εξοργιστική και συκοφαντική τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Την ώρα που η υφήλιος – πλέον- γνωρίζει- τα τουρκικά παζάρια του Ταγίπ Ερντογάν με τη Δύση, εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης και γεωπολιτικής αστάθειας, η ομιλία του εξ ανατολών γείτονα, θα αποτελέσει έναν ακόμη "άσσο" που θα ρίξουν στο τραπέζι των κρίσιμων και διεθνών επαφών τους τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών κατά τις συναντήσεις τους στο περιθώριο της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Συναντήσεις κατά τις οποίες δεν θα τεθούν υπόψιν των συνομιλητών φωτογραφίες αγνώστου προέλευση και λήψης, όπως προπαγανδιστικά έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν ρίχνοντας λάσπη κατά της Ελλάδας, αλλά – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- θα γνωστοποιηθούν ντοκουμέντα, χάρτες και υλικά που αποδεικνύουν περίτρανα τα επιθετικά "παιχνίδια" της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, με απειλές ρητορικές αλλά και επί του πεδίου, με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Στοιχεία τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να επικαλεστεί και να παρουσιάσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ, κατά την κεντρική του ομιλία την Παρασκευή, στέλνοντας σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, αλλά και να υπενθυμίσει στην διεθνή κοινότητα τον σταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας.

Η ελληνική πλευρά πάντως δεν ανέμενε αυτού του βεληνεκούς επίθεση και συκοφαντία από πλευράς του Τούρκου Προέδρου, παρότι θεωρείτο δεδομένη η προκλητική συμπεριφορά και η σκληρότητα των ανυπόστατων ισχυρισμών του. Παρά ταύτα όπως παρατηρούσαν διπλωματικές πηγές όπως πολύ καλά γνωρίζει η Ελλάδα, έτσι και η Τουρκία ξέρει ότι οι αναληθείς ισχυρισμοί της δεν στέκουν σε διεθνές επίπεδο.

Άλλωστε, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές μπορεί να επιχειρήθηκε να προκαλέσει ο Ταγίπ Ερντογάν μία συναισθηματική αντίδραση στο ακροατήριο, παρόλα αυτά, για αυτά που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο και τα όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά, σιώπησε. Και ενώ από το βήμα του ΟΗΕ είχε το κατάλληλο ακροατήριο για να εκθέσει τους ισχυρισμούς του περί συνθηκών και Διεθνούς Δικαίου, που κατά καιρούς εκτοξεύει εναντίον της Ελλάδας, δεν το έκανε, γιατί η τελευταία ελληνική επιστολή απαντά με απόλυτο τρόπο και οι ίδιοι ξέρουν ότι τα επιχειρήματα τους δεν στέκουν και δεν είναι υπαρκτά, όπως για παράδειγμα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που όλοι ξέρουν ότι δεν ισχύει και δεν έχει βάση.

 Αδιάλειπτο το κρεσέντο Ενρτογαν

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ συνέχισε χωρίς φρένα να ολισθαίνει στον κατήφορο των προκλήσεων και της προπαγάνδας κατά της Ελλάδας επέμεινε να διαστρεβλώνει κάθε ψήγμα της πραγματικότητας και συνέχισε τα fake news, "εμπλουτίζοντάς" τα με αμφιβόλου γνησιότητας, αγνώστου προέλευσης και λήψης φωτογραφίες νεκρών παιδιών, ισχυριζόμενος ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των βίαιων επαναπροωθήσεων του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ελλάδα είπε κάνει παράνομα push backs, μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων και βυθίζει τα σκάφη των μεταναστών.

Ερντογάν στον ΟΗΕ

Αγνοώντας προκλητικά τα ντοκουμέντα χρόνων, από τις ποικιλότροπες υβριδικές επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας μέσω μεταναστευτικών ροών που συντόνιζε, καθοδηγούσε και υλοποιούσε από ξηράς και από θαλάσσης, ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο σημείο υποκριτικά και ανερυθρίαστα να υποστηρίζει ότι "δεν θέλουμε να δούμε άλλα νεκρά μωρά όπως ο Αϊλάν, να ξεβράζονται στις ακτές μας" όπως είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας το τραγικό περιστατικό του μικρού Αϊλάν επτά χρόνια μετά τον τραγικό του θάνατο στις 2 Σεπτεμβρίου του 2015 , ενώ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι την προηγούμενη εβδομάδα ένα μωρό 9 μηνών και ένα παιδί 4 ετών έχασαν τη ζωή τους επειδή η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους. Μάλιστα, αφού έδειξε και φωτογραφίες των νεκρών παιδιών κάλεσε τον ΟΗΕ να πει "stop" στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ελλάδα. 

Συνεχίζοντας το ανθελληνικό παραλήρημα ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε "γελοία" την Ελλάδα που "επιδιώκει να κάνει επίδειξη δύναμης" και την κάλεσε – κάνοντας το άσπρο μαύρο, να αφήσει κατά μέρος τις προκλήσεις και την κλιμάκωση και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Τουρκίας για αλληλεγγύη και συνεργασία.

"Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα υποκύψουμε στις πολιτικές κλιμάκωσης που ακολουθούν άλλες χώρες", ισχυρίστηκε.

Ένα προς ένα καταρρίφθηκαν τα ψεύδη του Ερντογάν

Οι συκοφαντίες του Τούρκου πρόεδρου προκάλεσαν την αυτόματη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας με τον Νίκο Δένδια από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται και συνεχίζει τις επαφές του να καλεί την Τουρκία να επανέλθει στη λογική και χαρακτηρίζει ψευδή τα στοιχεία που επικαλέστηκε οι Τούρκος πρόεδρος και να καταρρίπτει ένα προς ένα τα ψέματα του Ταγίπ Ερντογάν.

"Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας διευρύνουν κάθε φορά τα πλαίσια, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα, ακόμη και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και 10 ημέρες. Η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της κυπριακής δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο" δήλωσε αυστηρά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία "να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Και να επανέλθει το συντομότερο, τουλάχιστον στον χώρο της λογικής" υπενθυμίζοντας πως οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και έχουν απαντηθεί πολλές φορές.