Προκλητικότατος Ερντογάν στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο μεταναστών

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει παράνομα push backs και βυθίζει τα σκάφη των μεταναστών - Αιχμές για τον φράκτη στον Έβρο

Κάνοντας για ακόμη μια φορά το άσπρο μαύρο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε τις γνωστές ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αφού περιέγραψε πώς η Τουρκία εργάζεται για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων πίσω στην πατρίδα τους ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία βάζει στο επίκεντρο την ανθρώπινη ζωή, σε αντίθεση με άλλους που χτίζουν φράχτες στα σύνορα και στιβάζουν πρόσφυγες σε στρατόπεδα.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ελλάδα είπε κάνει παράνομα push backs, μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων και βυθίζει τα σκάφη των μεταναστών.

Δεν θέλουμε να βλέπουμε πτώματα μωρών στα νερά του Αιγαίου, είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγκάσει την Ελλάδα να σταματήσει αυτά τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, ο Ερντογάν έφερε μαζί του και φωτογραφίες με νεκρά παιδιά και τις παρουσίασε ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Ελλάδας στη θάλασσα.

Ο Ερντογάν έκανε αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις, ενώ συμπλήρωσε πως η Τουρκία δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, δεν παρέλειψε να ξαναμιλήσει για «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα με δικαιώματα που δεν αναγνωρίζει η Ελλάδα.

Για το Κυπριακό είπε ότι επιθυμεί λύση που θα αναγνωρίζει δύο κράτη και δύο έθνη με ίσα δικαιώματα, ενώ κάλεσε να αρθούν οι κυρώσεις και το εμπάργκο στην «ΤΔΒΚ».

Στο ουκρανικό, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη να βρουν μια «αξιοπρεπή» έξοδο για όλα τα μέρη στον πόλεμο.

«Μαζί, πρέπει να βρούμε μια λογική διπλωματική λύση που θα προσφέρει και στα δύο μέρη μια αξιοπρεπή έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό του πολέμου… στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι ελπίζει ότι «ο πόλεμος δεν μπορεί να υπερτερήσει» και ότι μια «δίκαια ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να υπερισχύσει», υπενθυμίζοντας ότι δύο φορές από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, η Τουρκία κατάφερε να συγκεντρώσει τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια στην νότια Τουρκία και στην Κωνσταντινούπολη.

«Καλώ τους διεθνείς οργανισμούς και όλες τις χώρες να υποστηρίξουν ειλικρινά τις προσπάθειες της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει επιτύχει να διατηρήσει τους δεσμούς του με τη Μόσχα και το Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, προσφέρει τακτικά τη μεσολάβησή του σε αυτόν τον πόλεμο, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να βρεθεί μια συμφωνία που να ικανοποιεί τα δύο μέρη.

Πηγή: skai.gr