Ανεβαίνουν οι τόνοι - Τι θα κάνει η αντιπολίτευση στην εξεταστική για τις παρακολουθήσεις

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε μια απόφαση αναμενόμενη.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το πώς θα κινηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των παρακολουθήσεων είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση.

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε μια απόφαση αναμενόμενη.

Στην Κουμουνδούρου θα συνταχθούν με το αίτημα του ΠΑΣΟΚ βλέποντας κατ΄αρχάς πως στοχεύει στα περιστατικά που αφορούν τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη δράση του Predator.

Δηλαδή η Χαριλάου Τρικούπη βάζει πάνω κάτω τα ίδια ερωτήματα που έχει θέσει και η αξιωματική αντιπολίτευση:

«- Ποιος και γιατί ζήτησε την παρακολούθηση του κ.Νίκου Ανδρουλάκη;

- Ποιος επιχείρησε την παγίδευση με το Predator;

- Παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα;

- Ποιοι κατέχουν το περιεχόμενο των υποκλοπών της ΕΥΠ;»

Ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους και προοικονομώντας μια σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή την Παρασκευή, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με κομματικές πηγές να επισημαίνουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο κ. Μητσοτάκης λειτούργησε ως ο επικεφαλής μίας σκοτεινής και ανεξέλεγκτης ομάδας παρακρατικής λειτουργίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αστερίσκο ακόμα και για δική του πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή βάζει το ΚΚΕ. Στελέχη του τονίζουν πως η υπόθεση του 2016, των συνακροάσεων και υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, είναι ένα ζήτημα που δεν επιθυμούν να εξεταστεί. Τόσο από το ΜέΡΑ25 όσο και από την Ελληνική Λύση είχαν μιλήσει εξαρχής θετικά για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.

Οι τρεις «μικροί» έχουν πει ένα αρχικό«ναι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα συμπράξουν και με την πλειοψηφία αν η ΝΔ καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία για παρακολουθήσεις σε βάθος δεκαετίας.

Ακόμα και αν αυτό γίνει μετά τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και ακόμα και αν χρειαστεί η πλειοψηφία φέρνοντας νέους μάρτυρες να γυρίσει την υπόθεση πίσω στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να αλλάξει το αρχικό πλαίσιο.

Ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, πάντως έχει ήδη ξεκινήσει. Διαρροές από την πλειοψηφία ανέφεραν πως στη Διάσκεψη των Προέδρων η ΝΔ βρήκε συμμάχους σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της περιόδου που θα εξετάσει η εξεταστική επιτροπή. «Λυπούμαστε που όλα είναι ψέματα, αλλά η μάχη των εντυπώσεων δεν κρατάει πολύ. Τη Δευτέρα στη Βουλή θα αποδειχθεί πόσο άριστη σχέση έχει η ΝΔ με τα fake news», τόνιζαν από την κοινοβουλευτική ομάδα της Κουμουνδούρου.

Το ΠΑΣΟΚ έθεσε επίσης το αίτημα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να πραγματοποιηθεί πριν από τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών της Παρασκευής. Και μάλιστα με αυτή την πρόταση συντάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα πλην της πλειοψηφίας που το απέρριψε. «Ο Πρωθυπουργός ψάχνει σωσίβιο σε μια κοκορομαχία χωρίς στοιχεία με τον κ.Τσίπρα, ενώ εμείς αντίθετα θα επιμείνουμε στη συζήτηση με στοιχεία ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Βάσει των ανυπόστατων διαρροών του Μεγάρου Μαξίμου θα γίνει άραγε κ.Μητσοτάκη η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών; Χωρίς να έχουν ενημερώσει τη Βουλή οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιμένει στη θεσμική συμπεριφορά και στη διαφάνεια, μολονότι αυτές οι σκοτεινές ενέργειες είχαν στόχο τον Πρόεδρο μας», ανέφεραν από τη Χαριλάου Τρικούπη, συντηρώντας το μέτωπο που έχουν ανοίξει με το Μέγαρο Μαξίμου.