Εκλογικός νόμος: «ΝΑΙ» από ΝΔ- Ελληνική Λύση - Στο μπλοκ του «ΟΧΙ» οι υπόλοιποι

Της Ναντίν Χαρδαλιά  

Για τις μεθεπόμενες εκλογές όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν παραπέμπεται η ισχύς του υπό ψήφιση εκλογικού νόμου για την αντικατάσταση της απλής αναλογικής, αφού πέραν της κυβερνώσας πλειοψηφίας το στηρίζει μόνο η Ελληνική Λύση και η υπόλοιπη αντιπολίτευση επιμένει κατηγορηματικά στο «ΟΧΙ». Συνεπώς οι θετικές ψήφοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 168, πόσο δε μάλλον να αγγίξουν τον συνταγματικό πήχη των 200 ψήφων που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή του.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων κατέστησαν απολύτως ξεκάθαροι και στην ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου που διεξήχθη σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου στο «στρατόπεδο» του «ΝΑΙ» πέραν της ΝΔ στοιχήθηκε μόνο η Ελληνική Λύση και ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν χωρίς να αφήσουν κανένα περιθώριο συγκλήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το προτεινόμενο από την κυβέρνηση εκλογικό σύστημα προβλέπει κλιμακωτό μπόνους 20 έως 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό 25% και άνω.

«Επιμένω ότι ο εκλογικός νόμος που καταθέσαμε είναι πράξη εντιμότητας και ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο. Κι επιμένω σε αυτό γιατί δεν είναι ώρα για αστεία», υπογράμμισε στην αρχή της συνεδρίασης ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ για σύστημα που συνδυάζει την αναλογικότητα με τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης είτε αυτοδύναμης αν συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά είτε συνεργαζόμενων σχημάτων, έκανε λόγο ο Υφυπουργός, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Και σε αυτή τη συνεδρίαση πάντως σύσσωμη η αντιπολίτευση - με εξαίρεση την Ελληνική Λύση που υποστήριξε ότι παρότι οπαδός της απλής αναλογικής η συγκυρία επιτάσσει την κυβερνητική σταθερότητα και γι' αυτό θα πει «ΝΑΙ» - άσκησαν οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση.

Στη ρητορική περί νεοφιλελεύθερης αντίληψης επέμεινε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης, υιοθετώντας τη ρητορική περί νόμου που θα μείνει στα χαρτιά γιατί όπως υποστήριξε στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική θα σχηματιστεί κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων και της κοινωνικής πλειοψηφίας

Ιδιότυπο παιχνίδι με τους θεσμούς καταλόγισε στην κυβέρνηση η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, επαναλαμβάνοντας ότι το προτεινόμενο σύστημα είναι «φοβικό» και δεν οδηγεί σε εκλογική δικαιοσύνη.

Τη θέση αρχής του ΚΚΕ υπέρ της απλής, άδολης αναλογικής, διατύπωσε εκ νέου ο Μανώλης Συντυχάκης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για «τακτικισμούς της μεζούρας» με λιγότερο ή περισσότερο μπόνους που νοθεύει τη λαϊκή βούληση.

Για «βολικό» εκλογικό σύστημα μίλησε η Αγγελική Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ25, σημειώνοντας πως το θέμα δεν είναι αν αυτό παράσχει τη δυνατότητα για κυβερνήσεις συνεργασίας σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά κατά πόσο ο νόμος δίνει σε αυτές ισότιμη ευκαιρία με τις μονοκομματικές.