Εσωκομματικές διεργασίες σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και στο...βάθος εκλογές

Του Αντώνη Αντζολέτου 

Για «κοινωνικό σαμποτάζ» κατηγορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ΣΥΡΙΖΑ, «κοινωνική κρίση» που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας. Και όταν η κοινωνία έρχεται σε πρώτο πλάνο η αντίστροφη μέτρηση των εκλογών έχει ξεκινήσει. Ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα υλοποιηθούν. Πολλές κάλπες στήνονται το τελευταίο διάστημα. Στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ επιχειρούν να κάνουν το μεγαλύτερο δυνατό «θόρυβο».

Το κυβερνών κόμμα με τη νέα Πολιτική Επιτροπή, τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για συσπείρωση και τη σφοδρή επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει πως η ακραία πόλωση είναι προ των πυλών. Η στρατηγική περί αυτοδυναμίας από την απλή αναλογική επανήλθε δυναμικά από το 14ο Συνέδριο της γαλάζιας παράταξης. Τη γραμμή έδωσε ο πρωθυπουργός που έδειξε παράλληλα πως επιμένει στη διεύρυνση της εκλογικής βάσης του κόμματος και στην εξάντληση της συνταγματικής του θητείας. Η κυριαρχία στο κέντρο παραμένει ο βασικός στόχος, καθώς ο μεσαίος χώρος και η μεσαία τάξη καθόρισε τη νίκη τον Ιούλιο του 2019.  Στο πρώτο μπρίφιγκ που πραγματοποιήθηκε μετά την κορυφαία διαδικασία της ΝΔ ο Γιάννης Οικονόμου ήταν σαφής: «Το σχέδιό μας υπερβαίνει τα όρια αυτής της τετραετίας, γιατί οι μεγάλοι στόχοι είναι επιβεβλημένοι για να βρεθεί η πατρίδα εκεί που την θέλουμε, εκεί που την οραματιζόμαστε, εκεί που μας αξίζει». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτυπώντας καμπανάκι για τον κίνδυνο της «χαλαρής ψήφου» στις εκλογές της απλής αναλογικής τόνισε: «Πράττουμε πάντοτε όσα απαιτούνται. Τίποτα λιγότερο.  Για να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας χρειαζόμαστε καθαρή εντολή αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές».

Στον ΣΥΡΙΖΑ απομένουν πέντε ημέρες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής. Και μπορεί από την αξιωματική αντιπολίτευση να τονίζουν πως είναι καινοτόμα η διαδικασία ανάδειξης της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, ωστόσο όλα τα «φώτα» στρέφονται στην προεδρική κάλπη. Ο αριθμός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα για να τον ψηφίσουν θα είναι καθοριστικός για το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά πόσο δηλαδή η βάση του ΣΥΡΙΖΑ θα «νομιμοποιήσει» και θα υπερθεματίσει στο αίτημα του για εκλογές. Ειδικά μετά την επιτυχία του δημοψηφίσματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο κομματικός μηχανισμός της Κουμουνδούρου βρίσκεται επί ποδός. 1000 εκλογικά τμήματα θα στηθούν σε όλη τη χώρα και πάνω από 2000 μέλη εφορευτικών επιτροπών θα επιτηρούν τη διαδικασία. Πιστοποιώντας πως το σκηνικό είναι προεκλογικό ο Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Zarpa Radio 89,6» δεν έθεσε πήχυ για τις εσωκομματικές εκλογές, αλλά μόνο για τις βουλευτικές. «Θέλουμε να έχουμε πάνω από 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους στην κάλπη των εθνικών εκλογών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Χαριλάου Τρικούπη από την Κυριακή και μετά υπάρχουν μόνο χαμόγελα. Με τις περίπου 180.000 συμμετοχές στις κάλπες, την αλλαγή του ονόματος, την επαναφορά του πράσινου ήλιου, αλλά και το Συνέδριο που έρχεται στις 20 του μήνα εκτιμούν πως θα πάρουν την καλύτερη δυνατή ώθηση στην πορεία προς τις εκλογές. Η ανατροπή του δικομματισμού είναι ένα από τα βασικά αφηγήματα του Νίκου Ανδρουλάκη δίνοντας το σύνθημα της πολιτικής αυτονομίας του κινήματος. Στον προσυνεδριακό διάλογο η παρουσίαση του προγράμματος αποτελεί προτεραιότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οικονομία όπου ο πρώην υπουργός και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης έχει αναλάβει ειδικό συμβουλευτικό ρόλο.

Η πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση της άτυπης προεκλογικής περιόδου που ξεκίνησε θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη στη Βουλή, καθώς θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί η αμυντική συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας.