Εκλογές 25ης Ιουνίου: Σε ποια ειδικά κοινά θα στοχεύσουν τα κόμματα για τις νέες κάλπες

Συναγερμός για τις «λαϊκές γειτονιές» στον ΣΥΡΙΖΑ - Τα στοιχεία των exit polls για τον αγροτικό κόσμο και τη νεολαία

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ένα σημαντικό αβαντάζ έχουν όλα τα κόμματα στις επόμενες κάλπες που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν. Τα δεδομένα που έχουν είναι «φρέσκα» σε σχέση με τα κοινά που τους προτίμησαν ή τους γύρισαν την πλάτη. Ξέρουν πλέον που πρέπει να απευθυνθούν ανά περιφέρεια και ποιες κοινωνικές ομάδες θα πρέπει να πλησιάσουν περισσότερο. Ακόμα και από τα αποτελέσματα των εκλογών, άλλωστε μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. Το γεγονός για παράδειγμα πως η Νέα Δημοκρατία πρώτευσε σε λαϊκές γειτονιές που θεωρούνταν «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Δυτική Αθήνα και η Β΄ Πειραιά έχει σημάνει «συναγερμό» στην Κουμουνδούρου, καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές κινδυνεύει να χάσει ακόμα μια έδρα αν το αποτέλεσμα δεν αλλάξει.

Μεγάλη νίκη, σύμφωνα με τα exit polls φέρεται να πέτυχε η Νέα Δημοκρατία στον αγροτικό κόσμο. Τα στοιχεία αναφέρουν πως την ψήφισε το 47,5% έναντι 13,4% το ΠΑΣΟΚ και 13% τον ΣΥΡΙΖΑ. Στους ελεύθερους επαγγελματίες εικάζεται πως την ψήφο τους επηρέασε πολύ και το «φάλτσο» του Γιώργου Κατρούγκαλου για τη φορολογία τους. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε το 54% της κατηγορίας των αυτοαπασχολούμενων και του Αλέξη Τσίπρα μόλις το 17,3%. Και στους ανέργους, όμως η γαλάζια παράταξη κυριάρχησε λαμβάνοντας το 33,4% των ψήφων τους έναντι 26% που πέτυχε η Κουμουνδούρου. Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους επικράτησε με μικρή διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ. Έλαβε την υποστήριξή τους κατά 29,1% αφήνοντας πίσω τη Νέα Δημοκρατία στο 27,8%.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από τα exit polls ήταν πως το 19% όσων μετείχαν στη διαδικασία αποφάσισαν την τελευταία στιγμή πιο ψηφοδέλτιο θα ρίξουν στην κάλπη. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ και οι συνεντεύξεις με πολίτες που έγιναν έξω από τα εκλογικά κέντρα έδειξαν πως πάνω από 50% επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία και μόλις το 13% τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι σημαίνει αυτό; Πως η γαλάζια παράταξη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κέρδισε επτά επιπλέον μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δικαιολογεί εν μέρει την μεγάλη απόκλιση των δημοσκοπήσεων από το τελικό αποτέλεσμα. Ασφαλώς από το γεγονός αυτο προκύπτει και ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: θα κάνει το συγκεκριμένο κοινό την ίδια επιλογή και στην επόμενη αναμέτρηση; Για αυτό στη Νέα Δημοκρατία δεν εφησυχάζουν και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν κάτι καλύτερο στις 25 Ιουνίου. Ο «κωδικός» αναποφάσιστοι αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα που θα διαμορφώσει τις τελικές ισορροπίες. Και σε αυτούς θα στοχεύσουν σε μεγάλο βαθμό οι αρχηγοί και τα στελέχη στις περιοδείες που θα κάνουν. Οι δημοσκόποι εκτιμούν πως το συγκεκριμένο κοινό δεν θα είναι τόσο μεγάλο την επόμενη Κυριακή των εκλογών.

Από την εξίσωση δεν μπορεί να βγει και η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις νέες ηλικίες αλλάζοντας την εικόνα του 2019. Πάνω από το 33% την προτίμησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται περίπου επτά μονάδες.

Πηγή: skai.gr