Οικονομία: Το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης και η μάχη της Περιφέρειας

Όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής, τα οικονομικά ζητήματα και η επίλυσή τους είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο όλους τους πολίτες και εκεί θα παιχτεί και η μάχη της ψήφου.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού για την οικονομία – η πρώτη από σειρά θεματικών συνεντεύξεων που προγραμματίζει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει εκλογών- φαίνεται να έκοψε το νήμα της προεκλογικής περιόδου που πλέον μετρά αντίστροφα για το στήσιμο της κάλπης ενώ τοποθέτησε την οικονομία στη θέση που κατέχει σε κάθε προεκλογική μάχη, στην κορυφή.

Το Μεγάρου Μαξίμου άλλωστε θεωρεί την οικονομία και τη διαχείρισή της προνομιακό του πεδίο, παρά τις πολλές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα, πατώντας στις θετικές επιδόσεις που έχει καταγράψει και στον θετικό αντίκτυπο και στην αναγνώριση που έχουν αυτές και στο εξωτερικό.

Εξάλλου όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής, τα οικονομικά ζητήματα και η επίλυσή τους είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο όλους τους πολίτες και εκεί θα παιχτεί και η μάχη της ψήφου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο απολογισμός της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και ο σχεδιασμός για την επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες την εμπιστευτούν και πάλι, θα ξεδιπλωθεί και θα αναλυθεί πολλές φορές μέχρι να φτάσουμε στην Κυριακή των εκλογών, και θα αφορά όχι μόνο τους εθνικούς στόχους αλλά και σε τοπικό επίπεδο, τα περιφερειακά προγράμματα που θα δώσουν ανάσες ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες.

Η στρατηγική αυτή άρχισε ήδη να ξεδιπλώνεται με τις συνεντεύξεις τύπου που έχει καθιερωθεί να δίνει ο πρωθυπουργός και κατά τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και θα συνεχίσει στο ίδιο "μότο" καθ' όλη της διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αύριο και μεθαύριο, το διήμερο 25-26 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου επίσης αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Μία περιοδεία που στόχο έχει να τονώσει τα ποσοστά της γαλάζιας παράταξης στο νησί, καθώς στις εκλογές του 2019 και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης είχε κυριαρχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα αυξημένα ποσοστά της ΝΔ.

Πρόκειται για μία σκληρή μάχη που είναι διατεθειμένος να δώσει και προσωπικά – λόγω καταγωγής – ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να αλλάξει το χρώμα στον εκλογικό χάρτη του νησιού και να κυριαρχήσει το γαλάζιο.

Ένας στόχος που η Πειραιώς θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί και να επέλθει η ανατροπή, καθώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις επωφελήθηκε από την κατακόρυφη πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, στις επερχόμενες εκλογές, η επιστροφή της Χαριλάου Τρικούπη αλλάζει τα δεδομένα.

Τόσο με τις θεματικές συνεντεύξεις τύπου, όσο και με αυτές που θα δώσει ο πρωθυπουργός σε τοπικό επίπεδο, στις βασικές στοχεύσεις είναι να πιάσει τον παλμό συνολικά των πολιτών αλλά και ειδικά μιας μερίδας που δεν έχουν καταλήξει ή δεν έχουν πειστεί ακόμη, των λεγόμενων αναποφάσιστων.

Μία "κατηγορία" πολιτών που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κυμαίνονται από 12% έως 15%.

Ένα ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, το οποίο μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα της επόμενης ημέρας των εκλογών.

Εκτιμάται δε, ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρει να κερδίσει έστω και τους μισούς από τους αναποφάσιστους είναι πολύ πιθανό να βρεθεί πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, εάν οι μετρήσεις που φέρουν τη ΝΔ κοντά στο 33% αποτυπώνουν και τις πραγματικές προθέσεις.

Μετά την Κρήτη και μέχρι την Κυριακή των εκλογών οι περιοδείες του πρωθυπουργού σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτιστεί, θα ενταθούν και οι περισσότερες στην περιφέρεια αναμένεται να είναι διήμερες στα πρότυπα όλων όσο προηγήθηκαν, (Αχαΐας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κρήτης).

Μετά το Ηράκλειο στην ατζέντα των περιοδειών έχουν καταγραφεί η Κοζάνη, η Λάρισα και η Λαµία, περιοχές με βαρύνοντα ρόλο στα εκλογικά αποτελέσματα ενώ πάντα στα ενδιάμεσα διαστήματα δεν θα λείψει η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και από περιοχές της Αττικής, όπως έκανε την προηγούμενη εβδομάδα με την επίσκεψη στον Κορυδαλλό.​

Πηγή: skai.gr