Μητσοτάκης: Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό- Αυτοδύναμη ΝΔ μετά την «περιπέτεια της απλής αναλογικής»

Το στίγμα της προεκλογικής τακτικής της ΝΔ, αλλά και του προγραμματισμού για την επόμενη τετραετία έδωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανακοίνωση των εκλογών της 21ης Μαϊου

Με απολογισμό πεπραγμένων και σαφές στίγμα του προγραμματισμού της ΝΔ για την πορεία προς τις κάλπες, αλλά και για την επόμενη τετραετία στη βάση του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης κινήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 50ή τακτική συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε προσφυγή στις κάλπες στις 21 Μαϊου.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ.Μητσοτάκης έκανε εκτενείς αναφορές τόσο στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση από το 2019 έως σήμερα, όσο και στα επιτεύγματά της, χωρίς να λείπουν ωστόσο και οι αναφορές στα «λάθη που δεν έλειψαν», αλλά και στην τραγωδία των Τεμπών την οποία χαρακτήρισε οδυνηρή και τραυματική. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η ανατροπή ανεύθυνων συμπεριφορών που υπονομεύουν τη συλλογική πρόοδο, αποτελεί σαφή προτεραιότητα για την επόμενη μέρα. 

Ο κ.Μητσοτάκης ήταν σαφής σε ό,τι αφορά το στόχο της ΝΔ για αυτοδυναμία μετά «την περιπέτεια της απλής αναλογικής», ενώ παράλληλα απάντησε για ακόμη μια φορά στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό. 
« Έχουμε  ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Και τονίζοντας ότι σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό», είπε και πρόσθεσε: 
«Θα σας ενθάρρυνα να χρησιμοποιούμε και παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν περιέλθει σε έναν κυκεώνα αστάθειας, ακριβώς επειδή έχουν ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, η οποία πολύ συχνά οδηγεί, πράγματι, σε ακυβερνησία. Στη γειτονική Βουλγαρία θα γίνουν την Κυριακή εκλογές. Είναι οι πέμπτες εκλογές, επαναλαμβάνω, οι πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια». 

Ο κ.Μητσοτάκης κατέληξε θέτοντας με σαφήνεια το αίτημα της αυτοδυναμίας και το δίλημμα προ της κάλπης, αν δηλαδή η χώρα θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού.

Είπε χαρακτηριστικά: «Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Προϋπόθεση για να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικότερο κράτος, με καλύτερους μισθούς για όλους, αξιοπρεπή, καλύτερη υγεία σε καλύτερα νοσοκομεία, προσιτή στέγη κυρίως για τους νέους μας. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού. Φάνηκε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Και θα κρίνουν τελικά δύο διαφορετικές θητείες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Ακόμα, θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά θα κρίνουν -πιστεύω- και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια».
Ο πρωθυπουργός πάντως, έκανε εκτενείς αναφορές στα όσα επέτυχε η κυβέρνησή του την τελευταία τετραετία, σημειώνοντας ότι το κυβερνητικό έργο αποτυπώνεται σε 402 νόμους που καλύπτουν όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής


«Πρόκειται, όπως γνωρίζετε, για πρωτοβουλίες οι οποίες υλοποιήθηκαν ενώ ταυτόχρονα διαχειριστήκαμε αλλεπάλληλες κρίσεις. Την πανδημία, τις προκλήσεις των γειτόνων μας στο Αιγαίο, την απόπειρα μεταναστευτικής εισβολής, τελευταία την ενεργειακή «έκρηξη», την εισαγόμενη ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μία σειρά από φυσικές καταστροφές, εξελίξεις στις οποίες, πάντως, η πολιτεία έχει καταφέρει να υψώσει μια σειρά από ισχυρά «αναχώματα», είπε και ανέφερε, μεταξύ άλλων: 
-Σχεδόν έχουμε μηδενίσει πια τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έχουμε πια τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, ενώ οι έκτακτες ενισχύσεις στο εισόδημα θα συνεχιστούν όσο καιρό διαρκεί η απειλή της διεθνούς ακρίβειας 

-Μειώσαμε φόρους και εισφορές, στηρίζουμε και στηρίξαμε το μέσο εισόδημα, έχουμε σήμερα μία οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Θυμίζω, ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη το 2019. 

Δεσμευτήκαμε και κάναμε πράξη ότι θα φέρουμε πολλές ξένες επενδύσεις, ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Έχουμε δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας. Έχουμε ρίξει την ανεργία κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Έχουμε ενισχύσει την Υγεία και την Παιδεία. Έχουμε κάνει 25.000 προσλήψεις στην Παιδεία μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. 


-Όλα αυτά μέσα σε ένα νέο ψηφιακό κράτος, το οποίο, ωστόσο, χρειάζεται νέα δομή λειτουργίας, όχι μόνο μεγαλύτερους μισθούς αλλά και με διαρκή αξιολόγηση. Και αυτό θα είναι το επόμενο εθνικό στοίχημα. Μάλιστα, ήδη σήμερα θα συζητήσουμε την επιβράβευση της αποδοτικότητας στο Δημόσιο και τους ταχύτερους διορισμούς μέσω του νέου ενιαίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, θυμίζω ύστερα από δύο χρόνια αμειβόμενης δοκιμαστικής περιόδου.

Πηγή: skai.gr