Εκλογές 2023: Ο «άγνωστος Χ» για πρωθυπουργός και οι αντιδράσεις

Τι επιδιώκει ο Νίκος Ανδρουλάκης - Πώς αντιδρούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ο «άγνωστος Χ» πρωθυπουργός συνεχίζει να πυροδοτεί την προεκλογική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Από τη Χαριλάου Τρικούπη εξηγούν πως το έργο που έχουν αφήσει πίσω τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ένας «καλός οδηγός» ώστε ο τέως και ο νυν πρωθυπουργός να ξανά αναλάβουν τα ηνία της χώρας. Συμπληρώνουν πως υπάρχουν στελέχη στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον δύσκολο ρόλο.

Δεν είναι νέα η ρητορική του Νίκου Ανδρουλάκη που συνοδεύεται και από την  υψηλών τόνων κριτική προς τα δυο μεγάλα κόμματα. Απλώς πλέον ο χρόνος δεν είναι ουδέτερος και οι κουβέντες μετράνε τριπλά. Οι εκλογές πλησιάζουν και ο κάθε «παίκτης» προσπαθεί να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί. Κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει αυτή τη στιγμή ποιον έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή αν έχει υπάρξει οποιαδήποτε προ-συνεννόηση ή έστω ένα «νεύμα» σε κάποιο πρόσωπο. Κεντροδεξιό στέλεχος με θετικό πρόσημο; Πρόσωπο ευρείας αποδοχής από το χώρο του κέντρου χωρίς ενεργή εμπλοκή στα πολιτικά πράγματα αυτή τη στιγμή; Σε κάθε περίπτωση ρόλο για την ιδεολογική του τοποθέτηση θα παίξει ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών. Εκτός και αν η επιμονή για τον αποκλεισμό των δυο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ οδηγήσει τελικά το ΠΑΣΟΚ να προτείνει τον Νίκο Ανδρουλάκη ως το πρόσωπο που θα πρέπει να μετακομίσει στο ισόγειο της Ηρώδου Αττικού. Και το τελευταίο ενδεχόμενο μόνο τα νούμερα που θα βγάλει η κάλπη μπορεί να το καθορίσει.  Αν η Χαριλάου Τρικούπη ξεπεράσει και τις δικές της προσδοκίες τότε όλα μπορούν να θεωρούνται ανοιχτά.

Το νέο στοιχείο που κομίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη ρητορική του είναι η κόκκινη γραμμή που τραβά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις συνεργασίας. Αποκλείει το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως κόμμα «συμπλήρωμα και παρακολουθητή» των εξελίξεων. Η Χαριλάου Τρικούπη διαχωρίζει τη θέση της επισημαίνοντας πως η ψήφος των κεντρώων ψηφοφόρων δεν «πάει χαμένη», αλλά αποτελεί εντολή διακυβέρνησης με βάση το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το κόμμα.

Όσον αφορά το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να έστειλε μήνυμα προς την ηγεσία πως «εγώ δεν διαγράφομαι», ωστόσο το γεγονός πως δεσμεύτηκε ότι δεν θα ξαναζητήσει από τον Νίκο Ανδρουλάκη να πει ποιον θέλει για πρωθυπουργό λειτούργησε εν μέρει καταπραϋντικά. Το βαρομετρικό χαμηλό παραμένει, απλώς οι δυο πλευρές υποσχέθηκαν να σταματήσουν τα «εκατέρωθεν βέλη». Επειδή, ωστόσο η αυτοεξαίρεσή του από τους κανόνες και το καταστατικό του κόμματος δεν ήχησε καλά, από τη Χαριλάου Τρικούπη επεσήμαναν. «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι σε μείζονα θεσμική και προγραμματική σύγκρουση με το σύστημα Μητσοτάκη. Το προχθεσινό μας σχόλιο ισχύει το ακέραιο. Για τη σημερινή συνέντευξη, ουδέν σχόλιο». 

Πηγή: skai.gr