2.000 οι απόδημοι στους εκλογικούς καταλόγους – Σε «πυρετό» τα κόμματα

Οι Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές ψηφίζουν για βουλευτές επικρατείας του κομματικού σχηματισμού της επιλογής τους και ρίχνουν το ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρό στην κάλπη.

Του Αντώνη Αντζολέτου

O πρωθυπουργός δεν άφησε θολά σημεία σε σχέση με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα χωρίς «αστερίσκους» πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Παρ΄ όλα αυτά η συζήτηση δεν πρόκειται να σταματήσει μέσα στο καλοκαίρι. Γιατί κατ΄αρχάς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν πως δεν είναι αυτές οι πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού. Άλλωστε όλοι στην πολιτική γνωρίζουν πως «οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται». Και ενδεχομένως ο κ.Μητσοτάκης να επιχειρεί να κερδίσει, έστω και σε έναν βαθμό, το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού αν τελικά αποφασίσει λόγω έκτακτων συνθηκών να μην εξαντλήσει την τετραετία. Είναι πολλές οι παράμετροι που πρέπει να εξετάσει προκειμένου να πάρει την τελική του απόφαση για το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Η εξίσωση δεν είναι απλή, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, τα ελληνοτουρκικά, η ακρίβεια, αλλά και πιθανές πυρκαγιές μέσα στο καλοκαίρι είναι οι παράγοντες που θα μπουν στη ζυγαριά προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. 

Η ψήφος των αποδήμων

Το εκλογικό νομοσχέδιο που έφερε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή σήμανε έναν ακόμα συναγερμό στους κομματικούς μηχανισμούς. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως «υπάρχουν μια σειρά από διατάξεις εσωτερικής εκλογικής νομοθεσίας που προέρχονται από τη διεύθυνση εκλογών και γίνονται κάποιοι εξορθολογισμοί, βελτιώσεις που έχουν να κάνουν με την εκλογική νομοθεσία». Συγκεκριμένα προβλέπεται πως οι εγγραφές των Ελλήνων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μπορούν να γίνουν ένα μήνα πριν την προκήρυξη των εκλογών. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη που αναφέρει ότι το εκλογικό υλικό αποστέλλεται στις διπλωματικές αρχές δέκα ημέρες και όχι οκτώ πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Προβλέπονται επίσης κυρώσεις για τα οικονομικά των κομμάτων από 15.000 έως 200.000 ευρώ. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις σχηματισμών που κατά την προεκλογική περίοδο παραβιάζουν τον κανονισμό περί προβολής πολιτικών μηνυμάτων και υπερβαίνουν το όριο προβλέπεται πρόστιμο 40% επί της τακτικής κομματικής επιχορήγησης και 150.000 ευρώ για κόμματα που δεν λαμβάνουν κομματική επιχορήγηση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα και σε αυτό περιλαμβάνεται η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού συλλογής υπογραφών από την κοινωνία των πολιτών και μεταφοράς αιτημάτων στη νομοθετική εξουσία.

Όσον αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Μάκης Βορίδης στον ΣΚΑΪ, έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μόλις 2.000 απόδημοι. Η ενημέρωση της συγκεκριμένης λίστας γίνεται ανά μήνα, αλλά σίγουρα οι προσδοκίες δεν είναι πολύ μεγάλες. Εκτιμάται παρ΄όλα αυτά ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές ο αριθμός θα αυξηθεί. Οι Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές ψηφίζουν για βουλευτές επικρατείας του κομματικού σχηματισμού της επιλογής τους και ρίχνουν το ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρό στην κάλπη. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα εκλέγονται πλέον 15 βουλευτές (από 12 σήμερα) και οι τρεις έδρες θα αφαιρεθούν από την Α΄ Αθήνας, το Νότιο τομέα της Β΄Αθήνας και την Αχαΐα.

Προεκλογικές κινήσεις

Μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν  για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στην ενέργεια και τα καύσιμα η ΝΔ δείχνει να κερδίζει μισή μονάδα στις δημοσκοπήσεις, όμως την ίδια άνοδο περίπου παρουσιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως προς το τέλος του καλοκαιριού η ακρίβεια θα προκαλέσει μεγάλη και χωρίς επιστροφή φθορά στην κυβέρνηση. Για αυτό άλλωστε υποστηρίζουν πως οι πρόωρες κάλπες είναι μονόδρομος. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της GPO ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η τουρκική προκλητικότητα πυροδοτούν την αβεβαιότητα στους πολίτες. Ωστόσο η μέτρηση δείχνει πως εμπιστεύονται περισσότερο τη σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προεκλογικές κινήσεις συνεχίζονται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ και σε τραπεζικό κατάστημα προκειμένου να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας. Την Παρασκευή θα βρεθεί στη Ροδόπη στα εγκαίνια του αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του για τα πανεπιστήμια, αλλά και για τη στεγαστική πολιτική. Σε προεκλογικούς ρυθμούς συνεχίζει και ο Νίκος Ανδρουλάκης με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και με την παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο που υπενθύμισε την πρόταση του για επιβολή εμπάρκο όπλων στην Τουρκία.

Σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στους Βασίλη Χιώτη και Παύλο Τσίμα στις 10.00 π.μ.