Παναγιωτόπουλος: Μέγα λάθος η Συμφωνία των Πρεσπών - Δημιουργεί προβλήματα στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

«Έχει σοβαρά λάθη ως προς το θέμα της Γλώσσας και την ταυτότητας» και «φαίνεται από ενστάσεις που διατυπώνουν οι Βούλγαροι», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας

«Η εκχώρηση άνευ όρων της Μακεδονικής ταυτότητας και της Μακεδονικής Γλώσσας που έγινε με την Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μέγα λάθος και όπως φαίνεται το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ από ενστάσεις που διατυπώνουν οι Βούλγαροι» τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος από την Φλώρινα.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους δημοσιογράφους της ακριτικής πόλης ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε τις απόψεις που είχε διατυπώσει κατά την επίσκεψή του στην Φλώρινα και τις Πρέσπες λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι «έχει σοβαρά λάθη ως προς το θέμα της Γλώσσας και την ταυτότητας», αλλά και την προειδοποίηση που είχε τότε απευθύνει ότι «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται», καθότι όπως σχολίασε «είναι δύσκολο να αλλάξει το περιεχόμενο μιας Διεθνούς Συμφωνίας».

Ανέφερε ότι έχει συναντηθεί με την ομόλογο του Σλαβιάνα Πετρόφσκα στο «Φόρουμ των Δελφών», δήλωσε ότι επιθυμία των γειτόνων μας είναι να υπάρχει στενή αμυντική συνεργασία κάτι που είναι επωφελές και για την χώρα μας.

Υπενθύμισε ότι έχουμε αναλάβει την αεροπορική επιτήρηση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας και ότι εάν δεν το κάναμε εμείς θα το έκαναν οι Βούλγαροι που κτίζουν τώρα την αεροπορία τους με νέες αγορές μαχητικών αεροσκαφών.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι μπροστά στην αδυναμία της Βουλγαρικής πλευράς να ανταποκριθεί θα έσπευδαν προθύμως οι Τούρκοι κάνοντας την πρόβλεψη ότι «η Ελληνική πλευρά θα έπρεπε να κάνει αναχαιτήσεις στο Κιλκίς όταν οι Τούρκοι θα έμπαιναν από τον Βορρά στον δικό μας εναέριο χώρο με ότι αυτό συνεπάγεται ως φορτίο για τις ένοπλες δυνάμεις».

Ερωτώμενος για την στάση της Ομογένειας, αλλά και πολλών Γερουσιαστών στα εξοπλιστικά προγράμματα που η γειτονική Τουρκία πιέζει την Αμερικανική πλευρά, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «υπάρχουν ισχυρές φωνές μελών της Γερουσίας και του Κογκρέσου με πρώτη και καλύτερη του προέδρου της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ, τους οποίους συναντήσαμε με τον πρωθυπουργό στο πρόσφατο ταξίδι μας στις ΗΠΑ».

Εξήγησε ότι υπάρχει ισχυρή τάση στα αμερικανικά νομοθετικά σώματα που «δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εξοπλιστεί η Τουρκία. Εάν στο τέλος πουν το ναι και βάλουν τον όρο ότι δεν επιτρέπει στο μέλλον τα αναβαθμισμένα αεροπλάνα να παραβιάσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν θα έχουμε πρόβλημα» κατέληξε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι από ελληνικής πλευράς εξηγήθηκε με κάθε λεπτομέρεια ότι «τα αναβαθμισμένα τουρκικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και όχι για νατοϊκές σκοπιμότητες». Τέλος σημείωσε ότι χάρις στις προσπάθειες που με συστηματικό τρόπο καταβάλλονται από τους ομογενείς μας «η φωνή μας ακούγεται ακόμη ποιο δυνατά».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της ασφάλειας και των ισχυρών Ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι «όσοι βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία καταλαβαίνουμε ποιο είναι το τίμημα της ασφάλειας».

«Η Ελλάδα έχει ισχυρή φωνή μέσω της διπλωματίας για να μας ακούσουν αυτοί που χρειάζεται» -τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος -αλλά και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις ως απαραίτητη συνθήκη για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες σένα περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες».

Ο κ . Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του 1ου Συντάγματος ΠΖ που βρίσκεται στο αστικό ιστό της πόλης σημειώνοντας ότι η απόφαση να παραμείνει η συγκεκριμένη στρατιωτική δομή στην Φλώρινα ήταν «γιατί υπάρχει λόγος στις ακριτικές περιοχές να υπάρχει μια στρατιωτική παρουσία και όχι γιατί υπάρχει κίνδυνος από τα βόρεια σύνορά μας».

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης ερωτώμενος για το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας - Μπίτολα δήλωσε ότι «η εκκρεμότητα του δικτύου που αφορά την δική μας πλευρά θα ενταχθεί στο κομμάτι των συντηρήσεων, ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο η γραμμή», ενώ για τον Κάθετο άξονα Φλώρινας Πτολεμαΐδας ανέφερε ότι «έχουμε καταθέσει την μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο κομμάτι Ξινό νερό- Αμμοχωρι και ότι το υπόλοιπο μέρος του έργου θα προχωρήσει με το σύστημα μελέτη κατασκευή».

Από την πλευρά του ο γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτριος Γαλαμάτης που συμμετείχε στην περιοδεία του κυβερνητικού κλιμακίου, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στον περιφερειακό τύπο και κάλεσε τους δημοσιογράφους «να σηκώσουν τοίχο ενάντια στα fake news».

Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την περιοχή του Αμυνταίου την πόλη της Φλώρινας και τα σύνορα στο Τελωνείο Νίκης, συμμετείχαν οι βουλευτές Κοζάνης Παρασκευή Βρυζίδου, Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας, και Λευκάδας Αθανάσιος Καββαδάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ