Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές επιμένει ο πρωθυπουργός

Σημείο αιχμής στην πολιτική κόντρα τα εθνικά ζητήματα - Κριτική του Αλέξη Τσίπρα για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Εκλογολογία, face to face αντιπαραθέσεις για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την πολιτική σκηνή, την επικαιρότητα και τη χώρα, εμπεριείχε η μαραθώνια συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή προκαλώντας κατά μέτωπο συγκρούσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναπόφευκτες συγκρίσεις μεταξύ των πολιτικών που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ κατά την τριετία της διακυβέρνησής της, με τις αντίστοιχες πολιτικές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σκηνικό και με απολογιστικό χαρακτήρα αλλά και με έντονο προεκλογικό άρωμα, το οποίο ωστόσο για πολλοστή φορά ο πρωθυπουργός το "εξανέμισε" και από βήματος Βουλής, παραπέμποντας τις εκλογές στο τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, στο τέλος της τετραετίας, ανυποχώρητος από τη δέσμευσή του.

"Σας έχω πει πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας φαίνεται να μην το ακούτε. Αλλά  η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. Από εκεί και πέρα όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών πράγματι θα πούμε τι θυμόμαστε από την τετραετία Τσίπρα: φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα, ψέματα" είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στο επαναλαμβανόμενο και πιεστικό αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.  

"Ήρθε η ώρα να σταματήσετε να μαδάτε τη μαργαρίτα και να δήλωσετε δημοκρατικά έντιμα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το Σεπτέμβρη.  Ελάτε να συνεννοηθούμε για τους όρους και τους κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης" κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για ανα΄γκη πολιτικής αλλαγής. "Αρκετά τρία χρόνια. Το δίλημμα είναι κάλπης όποτε κι αν τις στήσετε είναι απλό. Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος" τόνισε, επαναλαμβάνοντας το σύνθημά του κατά της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός έθεσε πάντως το δίλημμα των επόμενων εκλογών ανεξαρτήτως το πότε αυτές θα γίνουν επισημαίνοντας πως "αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών αφορά στην σταθερότητα και στην ασφάλεια τότε φοβάμαι ότι ξεκινάτε από μια πολύ μειονεκτική θέση ως προς το πως αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία τις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης". 

Τα πεπραγμένα ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε και η πορεία της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερες αναφορές στην κοινωνική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση της ΝΔ τα τρία χρόνια διακυβέρνησής της και μάλιστα υπό την πίεση των κρίσεων που είχε να αντιμετωπίσει, αρχής γενομένης από την πανδημία αλλά και στη συνέχεια την διεθνή ενεργειακή κρίση και κρίση ακρίβειας που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να αντιπαραβάλλουν τις πολιτικές που άσκησαν τα κόμματά τους.

"Πήραμε κατώτατο στα 650 και τον πήγαμε στα 713. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη για να κόψουμε ή να μειώσουμε πάνω από τριάντα φόρους. Έκανε 17 περικοπές στις συντάξεις. Από το καλοκαίρι 19 και μετά μόνο αυξήσεις" είπε ο πρωθυπουργός ασκώντας σκληρή κριτική για τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.  "Το 2015 ο κόσμος συνωστιζόταν έξω από τις τράπεζες. Θα μπορούσαν απλά να ξεκινήσω με τις εικόνες των ηλικιωμένων που έκλαιγαν" θύμισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας και όσα συνέβησαν κατά το δημοψήφισμα της κυβέρνησης Τσίπρα "Στείλατε τον ελληνικό λαό στην κάλπη για να πει ένα όχι και να κάνετε μια μεγαλοπρεπή κωλοτουμπα και να φέρετε ένα τρίτο μνημόνιο" σημείωσε, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανατρέχει στην περίοδο προ του 2015. "Αντί να μιλάτε για αυτό που μας παραδώσετε το 2015 και να ντρέπεστε μας ζητάτε και τα ρέστα" είπε απευθυνόμενος στην παράταξη της ΝΔ ενώ αναφερόμενος στην παρούσα ενεργειακή κρίση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ακρίβεια Μητσοτάκη "Ο μέσος όρος του ενεργειακού πληθωρισμού στην ΕΕ είναι στο 39% και στην Ελλάδα είναι στο 61. Αυτό το 22% είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη" είπε. 

Σημείο αιχμής και τα εθνικά

Η μονομαχία των δύο πολιτικών αρχηγών επεκτάθηκε και στα εθνικά θέματα με αιχμή την πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά και τη στάση της χώρας μας στον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να αμφισβητεί τις κινήσεις της ελληνική πλευράς και να διαβλέπει "εύνοια" του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. "Δεν πρόλαβε να προσγειωθεί το αεροσκάφος σας και ακούσαμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να λέει ότι θα δοθεί και πώληση και αναβάθμιση F-16" παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό να απαντά "Αναφέρεστε σε μια μακρά διαδικασία που απ ότι φαίνεται και σήμερα στο κογκρέσο δεν υπάρχει καμία διάθεση για έγκριση". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέρριψε επίσης την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης θέτοντας το ερώτημα "Αν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία τόσο κερδισμένη πως μπορώ να εξηγήσω την ωμή παρέμβαση Ερντογάν στα εσωτερικά ζητήματα και την παρότρυνση μην ψηφίσετε Μητσοτάκη;". 

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε και την αποστολή αμυντικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει με νόημα πως "Αν δεν στέλναμε θα ήμασταν οι μόνοι στην Ευρώπη και ο μόνος που θα χαιρόταν με αυτό θα ήταν ο Πούτιν" αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Κουμουνδούρου. 

Βαριές κουβέντες για τη Νοβάρτις

Την αντιπαράθεση εκτόξευσαν και οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση Νοβάρτις.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλεσε αμετανόητο τον πρωθυπουργό. "Ο κ. Γεωργιάδης είπε μια συγγνώμη, εσείς τίποτα, δεν είπατε μια συγγνώμη. Εγώ δεν είπα ότι κάποιος είναι ένοχος πριν αποδειχτεί η ενοχή του. Έλεγα μακάρι να βγει αθώος. Εσείς τους είπατε συμμορίτες, υπόκοσμο. Το ίδιο κάνετε τώρα για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Μυαλό δεν βάλατε. Μέχρι να αποδειχθεί ένοχος, είναι αθώος ο Παπαγγελόπουλος, η δικαιοσύνη θα κρίνει, όχι εσείς. Είστε σοβαρός; Είστε πρωθυπουργός της χώρας. Κρατήστε μια στάση ευθύνης" είπε.

Απάντηση στα πυρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως "Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Και αυτό είναι ότι δύο κορυφαίοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ στενοί συνεργάτες σας οδηγούνται στο ειδικό δικαστήριο με βαριά ποινικά αδικήματα. Δεν τον προτείνανε για Νόμπελ (σ.σ. τον κ. Παπαγγελόπουλο), στο ειδικό δικαστηριο ​για κακούργημα πάει κι εσείς τον χειροκροτείτε. Παραπέμπεται o κύριος Παπαγγελόπουλος για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη με σκοπό να στοχοποιηθούν χωρίς στοιχεία πολιτικά πρόσωπα και για την υπόθεση Novartis αλλά και για άλλες μεθοδεύσεις. Ωραίο μπουμπούκι διαλέξατε για υπουργό Δικαιοσύνης" είπε απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Κλιμακώνοντας την επίθεσή του προς τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως "θα στηθεί ειδικό δικαστήριο και αυτοί που θα κάτσουν στο εδώλιο, είναι το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα. Αυτό κάθεται στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου, αυτή η σκοτεινή περίοδος που επιχειρήσατε να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας. Οι θεσμοί αντιστάθηκαν, η δημοκρατία αντιστάθηκε" σημείωσε και πρόσθεσε ""Θα σας πάω μέχρι τέλους", είπατε. Δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά για εσάς διότι πρώτη φορά υπήρξε τόσο τραυματική. Ο ελληνικός λαός έχει κρίση και συγκρίνει και ξέρει καλά ποιοι έβγαλαν τη χώρα από το αδιέξοδο και κράτησαν δυνατή την δημοκρατία" κατέληξε ο πρωθυπουργός".

Πηγή: skai.gr