Διευκρινίσεις Διακόπουλου: Το Ορούτς Ρέις επιχείρησε να δείξει ότι διεξάγει έρευνες, δεν έκανε

Διευκρινίσεις Διακόπουλου: Το Ορούτς Ρέις επιχείρησε να δείξει ότι διεξάγει έρευνες, δεν έκανε

Το Ορούτς Ρέις επιχείρησε να δείξει ότι διεξάγει έρευνες, αλλά δεν πραγματοποίησε, τονίζει ο Συμβούλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος σε διευκρινιστική δήλωσή του για τα όσα ανάφερε για το τουρκικό σκάφος στο κανάλι Open. «Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία» σημειώνει. 

Η δήλωση Διακόπουλου αναλυτικά

«Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου.

»Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

»Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

ΣΥΡΙΖΑ 

Τις σημερινές δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού σχολιάζει με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζει σωστή τη δήλωση: "Μην κοροϊδευόμαστε, το Oruc Reis έχει κάνει έρευνες. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση".

"Αλλά πώς συμβιβάζονται τα αυτονόητα αυτά με τις πρότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι θα αποκρουστεί κάθε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Με τις φαιδρές διαρροές περί «θορύβων»; Με τις διατριβές στα κανάλια των στελεχών της ΝΔ ότι δεν γίνονται έρευνες;", σχολιάζει ο Γ. Κατρούγκαλος.

Ελληνική Λύση

"Η παραδοχή του συμβούλου Εθνικής ασφάλειας ότι το Ορούτς Ρέις έκανε έρευνες εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά μία ομολογία ήττας για την οποία η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει, περιγράφοντας μάλιστα και τα συγκεκριμένα αντίμετρα που θα απέτρεπαν αυτή την εξέλιξη. Αποδοχή «τετελεσμένων» πάνω στην εθνική μας κυριαρχία, συνιστούν εθνική μειοδοσία".

Πηγή: skai.gr