Κλείσιμο

Τα τείχη που χτίζει η Αθήνα στο νέο-οθωμανικό παραλήρημα Ερντογαν - Οι κρίσιμες διεργασίες

Ένα τουρκικό «αμόκ» εναντίον της Ελλάδας κλιμακώνεται αδιάληπτα σε κορυφαίο επίπεδο από την Άγκυρα.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Tην αποδόμηση κάθε τουρκικού παραλογισμού και ανυπόστατης διεκδίκησης συνεχίζει η Ελλάδα, πιστή στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας αλλά και συνεχίζοντας την στρατηγική της ενημέρωσης των εταίρων και συμμάχων μας για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ένα τουρκικό «αμόκ» εναντίον της Ελλάδας που αδιάληπτα κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα σε κορυφαίο επίπεδο από την Άγκυρα.

Μπροστάρης στο κρεσέντο επιθετικότητας για μία ακόμη φορά ο Ταγίπ Ερντογαν ο οποίος μιλώντας σε οργάνωση του κόμματός του στην επαρχία Κιζίλτζαχαμάμ, και αγωνιώντας να κερδίσει το εσωτερικό κομματικό ακροατήριο, έφτασε στο σημείο ευθέως να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, να προκαλεί με αναφορές στη Μικρασιατική καταστροφή και να απειλεί ότι θα πετάξει τους Έλληες στη θάλασσα!

«O δρόμος μας σήμερα  όπως και στο παρελθόν είναι ᾽᾽ανεξαρτησία ή θάνατος᾽᾽!Όπως στην πιο αδύναμη στην πιο κουρασμένη μας στιγμή αντιμετωπίσαμε αυτούς που είχαν τη στήριξη  όλου τον κόσμου και τους ρίξαμε στη θάλασσα, σήμερα με την ίδια πίστη και θέληση θα φτάσουμε στους στόχους του 2023 και θα προσεγγίσουμε το όραμα του 2053» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο νέο του ντελίριο κατά της Ελλάδας περιέλαβε για μία ακόμη φορά τη «Μεγάλη Τουρκία» αμφισβητώντας εκ νέου την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Στράφηκε δε και κατά των εταίρων και συμμάχων της Ελλάδας, αδυνατώντας να αποδεχτεί τη στήριξη που παρέχουν στη χώρα μας και κατηγορώντας τους για αθέτηση υποσχέσεων διαχρονικά.

«Αυτοί που κατηγορούν άδικα τη χώρα μας  εκτός που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους έκαναν κορωνίδα τους  όσους κάνουν παρανομίες. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα μη τήρηση των υποσχέσεων, απο τα σύνορα του "Ἐθνικού Όρκου", τα νησιά του Αιγαίου, την επανένταξη της Γαλλίας και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ μέχρι και την ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην Ε.Ε. Αυτά δεν είναι η τήρηση των υποσχέσεων που δόθηκαν» κατέληξε δυσαρεστημένος από το διεθνές περιβάλλον.

Είχε προηγηθεί το ηχηρό μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς την Άγκυρα κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ Πελοποννήσου καθιστώντας σαφές  ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και ισχυρή να προασπίσει με κάθε τρόπο τα εθνικά δίκαια και την εθνική της κυριαρχία.

Ο Υπουργός εξωτερικών για μία ακόμη φορά αποδόμησε την τουρκική επιχειρηματολογία και τις ανυπόστατες διεκδικήσεις της Αγκύρας επικαλούμενος το Διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας τα οποία η γείτονα τα αγνοεί,  σημειώνοντας πως οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν σε καμία κριτική και αποτελούν εκδηλώσεις ενός νεοθωμανικού αναθεωρητισμού  που προσπαθεί να επιβάλλει τη θέλησή της δια της απειλής της ισχύος απέναντι στους γείτονές της.

Διεμήνυσε μάλιστα στην Τουρκία ότι «η πολιτική των κανονιοφόρων, η πολιτική του Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς στη Μεσόγειο», - όπως είπε χαρακτηριστικά - ανήκει τελείως σε μια άλλη εποχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πάντως δεν δήλωσε αισιόδοξος για αλλαγή ή βελτίωση της τουρκική στάσης , αντέτεινε ωστόσο – κατά την πάγια τακτική της Ελλάδας-  στον τουρκικό παραλογισμό,  την ισχύ της χώρας μας, που πέραν του διεθνούς δικαίου βασίζεται και στις ένοπλές δυνάμεις στέλνοντας σαφές μήνυμα ετοιμότητας και στο πεδίο για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να πορεύεται στις ράγες του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας ενώ παράλληλα θα εντείνει τον μαραθώνιο ενημέρωσης και διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας, με κάθε αφορμή, και σε κάθε διεθνές βήμα που θα δοθεί στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό οι κομβικές ημερομηνίες το επόμενο διάστημα είναι η 10η  Ιουνίου όταν θα επισκεφτεί τη χώρα μας ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στον  απόηχο της μετατόπισης της Γερμανίας από την πολιτική των ίσων αποστάσεων στο ελληνοτουρκικό, στην στήριξη των ελληνικών θέσεων. Θα έχει προηγηθεί επίσης η επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου, η οποία αμέσως μετά θα μεταβεί και στην Άγκυρα.

Επόμενο ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαϊων ηγετών στις  23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες όπου αν δεν αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία θα είναι στην επίσημη ατζέντα της συνόδου, ενώ στο τέλος του μήνα τα βλέμματα στρέφονται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 28-30 Ιουνίου όπου θα συνυπάρξουν  μαζί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν.