Επιμένει για διάλογο με τον Πούτιν ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι παραμένει πεπεισμένος ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο διάλογος με τον Πούτιν, με τον οποίο «πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε αν θέλουμε να επιτύχουμε την ειρήνη».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε τις εκκλήσεις του για συνέχιση του διαλόγου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την έγκριση του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι παραμένει πεπεισμένος ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο διάλογος με τον Πούτιν, με τον οποίο «πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε αν θέλουμε να επιτύχουμε την ειρήνη».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο, ο Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασαν στον Πούτιν το «αίτημά τους για κατάπαυση του πυρός». Τον παρότρυναν να «δεχτεί μια απευθείας ανταλλαγή απόψεων με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το συντομότερο δυνατό».

Την Τρίτη, ο Μακρόν χαιρέτισε το πακέτο κυρώσεων, το οποίο περιλαμβάνει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που εισάγεται δια θαλάσσης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του έτους.
Αυτή η «ιστορική» συμφωνία θα «αναδιαρθρώσει τις οικονομίες μας», ενώ πολλά κράτη μέλη θα αναγκαστούν να «αλλάξουν τις υπάρχουσες υποδομές τους», είπε.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι κυρώσεις να πλήξουν τις οικονομίες των κρατών μελών, ο Μακρόν εξήγησε ότι πρέπει να τηρούν τέσσερις αρχές: τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στην
ΕΕ, τη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, την προστασία του κλίματος και την αποφυγή αδικαιολόγητης πίεσης στα δημόσια οικονομικά.

Ο Μακρόν εξήγησε επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ μπόρεσαν να «συνεχίσουν την ατζέντα που καθορίστηκε [στη] σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών», αντιμετωπίζοντας πιο μακροπρόθεσμα στρατηγικά ζητήματα. Για παράδειγμα, ζήτησε να αναπτυχθεί μια βιομηχανική στρατηγική «από τους Ευρωπαίους για τους Ευρωπαίους: η Ευρώπη μας πρέπει να είναι καλύτερα εξοπλισμένη».

Ο πρόεδρος επανέλαβε επίσης την επιθυμία του να δημιουργηθεί μια διεθνής έρευνα που θα ρίξει φως στο θάνατο του Γάλλου δημοσιογράφου Φρεντερίκ Λεκλέρκ-Ιμόφ. «Θα αναληφθούν όλες οι πρωτοβουλίες», δήλωσε.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για «εγκλήματα πολέμου».

Πηγή: euractiv.gr