Οι κόκκινες γραμμές και το διεθνές μέτωπο που χτίζει η Ελλάδα έναντι του τουρκικού παροξυσμού

Στην κρίσιμη αυτή κλιμάκωση, η Αθήνα αξιοποιεί και τις συμμαχίες της προς όφελος της χώρας και της προβολής των θέσεών της, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη ορίσει την ατζέντα της επόμενης τακτικής Συνόδου Κορυφής στις 24 Ιουνίου οπότε θα συζητηθεί εκ νέου η τουρκική παραβατικότητα.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με σταθερά βήματα, πιστή πάντα στο Διεθνές δίκαιο και αναβαθμίζοντας παράλληλα με την αποτρεπτική δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τις διεθνείς συμμαχίες της, η Αθήνα επιμένει να βαδίζει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητας και υπευθυνότητας, ως δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη περίοδο, επιλέγοντας να μην ακολουθήσει τον επιθετικό παροξυσμό της Άγκυρας.

Τον τόνο των κινήσεων της Ελληνικής πλευράς έδωσε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των νέων τουρκικών επιθέσεων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που παραμένει στην πρώτη γραμμή διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, εκμεταλλευόμενος κάθε συγκυρία και κάθε "διεθνές βήμα" προκειμένου να αναδείξει και να εκθέσει τον τουρκικό παραλογισμό.

Παρά το σκηνικό έντασης που συνεχίζει να στήνει η Άγκυρα επιδιώκοντας να συμπαρασύρει και την ελληνική πλευρά σε μία διμερή – με άγνωστες συνέπειες- κλιμάκωση, ο πρωθυπουργός και όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί με ψυχραιμία, σχέδιο και αποφασιστικότητα θέτουν ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, διαμηνύοντας πως η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα και κανενός είδους αναθεωρητισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός και να μείνει αναπάντητος.

Στο πλαίσιο αυτό και όσο η Άγκυρα κλιμακώνει την επιθετικότητά της έναντι της Ελλάδας, η κυβέρνηση συντονισμένα προγραμματίζει τα επόμενα βήματά της, συνεχίζοντας την ενημέρωση προς πάσα κατεύθυνση, όπως ξεκίνησε ήδη με την επιστολή που εστάλη στον ΟΗΕ αποδομώντας πλήρως την τουρκική "επιχειρηματολογία" , με την ενημέρωση των Ευρωπαίων ηγετών κατά τη Σύνοδο Κορυφής, το νέο μήνυμα του πρωθυπουργού από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, την επικοινωνία που συνεχίζεται με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την κοινοποίηση του ζητήματος με κάθε ευκαιρία συναντήσεων ή ο διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας.

Ο ρόλος των εταίρων και συμμάχων

Ασφαλώς, στην κρίσιμη αυτή κλιμάκωση, η Αθήνα αξιοποιεί και τις συμμαχίες της προς όφελος της χώρας και της προβολής των θέσεών της, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη ορίσει την ατζέντα της επόμενης τακτικής Συνόδου Κορυφής στις 24 Ιουνίου οπότε θα συζητηθεί εκ νέου η τουρκική παραβατικότητα και αναμένοντας ρητή αναφορά στα συμπεράσματα και καταδίκη της περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας.

Στο πλευρό της Ελλάδας ήδη στάθηκε ξεκάθαρα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζοντας με σαφήνεια την τουρκική προκλητικότητα και καλώντας και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες να πράξουν ανάλογα , ενώ μία αναθεωρημένη στάση έναντι της Ελλάδας αναμένεται από τη Γερμανία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει το πλαίσιο, διαμηνύοντας στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς ότι πολιτικές ίσων αποστάσεων δεν χωρούν.

Ετοιμότητα και στο πεδίο

Παράλληλα με τον διπλωματικό μαραθώνιο η Αθήνα είναι έτοιμη και στο πεδίο παραμένοντας σε διαρκή εγρήγορση και επαγρύπνηση να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Παρότι βέβαια, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμάται πως η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει ένα ακόμα θερμό καλοκαίρι στο πεδίο αντίστοιχο με αυτό του καλοκαιριού του 2020, αλλά θα επιλέξει να συνεχίσει την τακτική της επιθετικής ρητορικής. Μια ρητορική που η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί ότι "πουλάει" στο εσωτερικό της Τουρκίας, βγάζοντάς τη πρόσκαιρα και επιφανειακά από τα τεράστια αδιέξοδα της πολιτικής του. Θεώρηση, που δεν ενστερνίζεται βέβαια η Αθήνα, καθώς είναι εμφανές ότι οι λεονταρισμοί του Τούρκου προέδρου δεν καταφέρνουν να αντιστρέψουν τη δυσμενή εικόνα στο εσωτερικό της Τουρκίας που μαστίζεται κυρίως από την οικονομική κρίση και τη φτώχεια, με το πληθωρισμό να "εξαφανίζει" τα τουρκικά εισοδήματα και την τουρκική λίρα να κατρακυλάει ακόμη περισσότερο όσο κλιμακώνεται η επιθετική ρητορική. Μία ρητορική που αποδομείται λέξη προς λέξη, ένα προς ένα στοιχείο από την ελληνική πλευρά.

Παρόλα αυτά η Αθήνα επισημαίνει πως ακόμη και στην περίπτωση που η Άγκυρα επιμένει και στην προσπάθεια νέας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, όπως επιχειρεί ανεπιτυχώς το τελευταίο διάστημα, "η Ελλάδα είναι πολύ πιο έτοιμη" , όπως άλλωστε απέδειξε σε όλες τις τελευταίες αποτυχημένες προσπάθειες της Άγκυρας να πιέσει στο Αιγαίο και στα ελληνικά νησιά με την προώθηση παράνομων μεταναστών στα ελληνικά χωρικά ύδατα.