Κλείσιμο

Δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής, κατέκρινε έντονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα τους οποίους κατηγόρησε για χυδαία αντιπαράθεση που οδηγεί στο θάψιμο κάτω από τόνους λάσπης, όπως ανέφερε, του ελληνικού κινήματος #Metoo. Καταδίκασε ευθέως ως απαράδεκτο το hastag κατά του κ. Μητσοτάκη λέγοντας συγκεκριμένα: «Είδαμε να εκτοξεύονται απαράδεκτες βρωμιές, λάσπη στον ανεμιστήρα, από τα γνωστά «πιστόλια» του ΣΥΡΙΖΑ. Απολύτως καταδικαστέο το hashtag και ταυτόχρονα απολύτως ανόητο, γιατί έδωσε το καλύτερο σωσίβιο αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση. Φάνηκε σήμερα», Ωστόσο επέκρινε τη ΝΔ για βρώμικα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη, Trolls , Photoshop και άλλες αθλιότητες.
Κατηγόρησε και την κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση πώς προσπαθούν με την τακτική τους  να μην  αλλάξει τίποτα. «Δεν θα σας επιτρέψουμε να θάψετε το ζήτημα κάτω από τόνους πολιτικής λάσπης. 
Δεν χρειαζόμαστε και εδώ διχασμό που περιφρονεί την ουσία του προβλήματος, υποτιμά το δράμα των θυμάτων και των οικογενειών τους και αποτρέπει να ανοίξουν και άλλα κλειστά στόματα», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά. 
Τόνισε ότι η αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι το τελευταίο που χρειάζεται η Δημοκρατία στη χώρα και ο πολιτικός διάλογος. Τους κατηγόρησε πως  μιλούν «για ποιότητα λόγου και Δημοκρατίας, εσείς που πολεμήσατε την παράταξή μας χωρίς ηθικούς κανόνες στην περίοδο της κρίσης.
Εσείς οι δυο είστε υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα». Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση βρίσκει «πρόθυμους συμμάχους στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν είναι η πρώτη φορά.
Ο ένας μοιάζει όλο και περισσότερο στον άλλο. Σύμμαχοι σε μια αδιέξοδη αντιπαράθεση, με κενό βιογραφικό μεταρρυθμίσεων, κοινή αντίληψη για το ρόλο του κράτους και το ήθος εξουσίας», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενη στους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.
Η Φώφη Γεννηματά κατέστησε υπεύθυνο τον  κ. Μητσοτάκη επειδή δεν αποδίδει πολιτικές ευθύνες στην υπουργό Πολιτισμού για τον τρόπο διορισμού του κ. Λιγνάδη και τους χειρισμούς  στην απομάκρυνσή του. «Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε η υπόθεση Λιγνάδη, έδειξαν ολιγωρία και καθυστερημένη αντίδραση και αρνήθηκαν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνης που έχουν αντικειμενικά. Πίσω από κάθε ιστορία κακοποίησης, ανεξαρτήτως φύλου, υπάρχει η σιωπή της κοινωνίας αλλά και το στίγμα μιας Πολιτείας που ανέχεται, που δεν αναζητά, δεν ρυθμίζει, δεν προστατεύει. Πολύ δε περισσότερο όταν ο φερόμενος ως θύτης είναι πρόσωπο που κατέχει δημόσια αξιώματα με πολιτική απόφαση. 
Που έχει διοριστεί από την Κυβέρνηση. Που έχει την έγκριση της αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού. Και έχει ιδιαίτερη απαξία ένας τέτοιος διορισμός όταν αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κουνά τη σημαία της πολυδιαφημισμένης αριστείας.  
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπουργός Πολιτισμού φέρει την ευθύνη, ακόμη και αν παραπλανήθηκε», επεσήμανε η κ. Γεννηματά κι απέδωσε την κύρια ευθύνη στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι καλύπτει την κ. Μενδώνη  γιατί «είναι ο εμπνευστής του δήθεν επιτελικού κράτους που στην πράξη κρύβει την αρχή του ενός ανδρός».
 
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θεώρησε το πολιτικό σκέλος στην υπόθεση Λιγνάδη ως σύμπτωμα του επιτελικού κράτους και με αυτή την αφορμή εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον κ. Μητσοτάκη και τον τρόπο που λειτούργησε στην διαχείριση της πανδημίας τους εμβολιασμούς και τη πρόσφατη κακοκαιρία. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την σημερινή συζήτηση για να βγει από το πολιτικό στρίμωγμα των ημερών. 
«Αν θέλετε ένα θετικό παράδειγμα δεν έχετε παρά να ξαναδείτε την πετυχημένη διαχείριση που έγινε από το ΠΑΣΟΚ το 1999 στην μεγαλύτερη καταστροφή στην Αττική, στους σεισμούς. Η πραγματική τραγωδία βρίσκεται στην έμπνευση και κατασκευή της υδροκέφαλης επιτελικής φούσκας. Συγκεντρωτισμός και ανικανότητα πάνε χέρι χέρι. Οι πολίτες καλούνται να πιστέψουν στις προσωπικές ικανότητες του πρωθυπουργού όταν υπάρχουν επιτυχίες. Στις αποτυχίες πάλι, πρέπει να πιστέψουν στη συνέργεια παραγόντων που η πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Κατέληξε με τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακριβώς το ίδιο μοτίβο καθεστωτικής συμπεριφοράς, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, «που καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό και για αυτό το λόγο και εσάς σας ψήφισε γιατί περίμενε να δει κάτι διαφορετικό, αλλά βλέπει μία από τα ίδια», είπε και κατέληξε λέγοντας: «Σε αυτές τις καθεστωτικές πρακτικές θα μας βρείτε δυναμικά απέναντι. Με όλες μας τις δυνάμεις». 

Κουτσούμπας: Είστε εκπρόσωποι ενός σάπιου συστήματος εκμετάλλευσης, βίας, τρομοκρατίας, ανασφάλειας κάθε μορφής

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη διάρκεια της δευτερολογίας του, σήμερα στη Βουλή, είπε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ «δεν μπορούν να παριστάνουν τις αθώες περιστερές, καθώς όλοι ως κυβερνήσεις έχουν βαριά και απαράγραπτη ευθύνη για το έγκλημα που καταδικάζουν στα λόγια και ο ένας φορτώνει στην πλάτη του άλλου».

«Εσείς που διευκολύνατε πολιτικά την βαρβαρότητα, καθώς με την πολιτική σας τσακίσατε και τσακίζετε την οικονομική αξιοπρέπεια της νεολαίας, του λαού μας, τους μισθούς, τα δικαιώματα, τον στοιχειώδη κοινωνικό έλεγχο, τον συνδικαλισμό, που είναι κάποιο αντίβαρο σε κάθε είδους πιέσεις των ισχυρών, εσείς ανοίγετε τον δρόμο για την κάθε λογής -για να το πούμε και με τη δική σας διάλεκτο- κατάχρηση εξουσίας των ισχυρών σε χρήμα και θέσεις» ανέφερε.

«Ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε μεταθέτοντας ο καθένας σας στο παρελθόν τις συνέπειες του καπιταλιστικού μοντέλου που πρεσβεύετε; Βοά από τη διαφθορά τη βασισμένη σε οικονομικά αίτια ολόκληρος αυτός ο σάπιος κόσμος σας» πρόσθεσε.

Είπε ότι τα πράγματα είναι χειρότερα σήμερα, ειδικά για την νεολαία «γιατί κάνετε τους ταξικά ισχυρούς ακόμα ισχυρότερους και τους ταξικά αδύναμους πιο αδύναμους», τονίζοντας: «Υποκρίνεστε πως δεν ευθύνεται το σύστημα που με λούφα και παραλλαγή όλοι σας ανεξαίρετα υποστηρίζετε, το μοντέλο σας ο καθένας».

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός για τα θέματα της επικαιρότητας και της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου, ανέφερε ότι «είναι λογικό να μονοπωλούν την επικαιρότητα οι αθλιότητες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο χώρο του πολιτισμού» επισημαίνοντας ταυτόχρονα: «Όμως επικαιρότητα είναι και η πανδημία η οποία έχει αφεθεί στην τύχη της, το έμφραγμα στα δημόσια νοσοκομεία, η απουσία λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μεταφοράς, σε ιδιωτικές δομές υγείας και πρόνοιας, η μη επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, η μη ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ανοιγοκλείνει τα σχολεία, έχει κλείσει τα πανεπιστήμια χωρίς να υπολογίζει τις τεράστιες συνέπειες στη μόρφωση και την ψυχολογία των νέων παιδιών, ενώ επικαιρότητα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνεργοι, χιλιάδες εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας ή δουλεύοντας σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Επικαιρότητα είναι και τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει στα όρια της επιβίωσης μικρομεσαίους επιχειρηματίες στον χώρο του εμπορίου, της εστίασης, αλλού, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι επικαιρότητα είναι και η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού στην οποία η κυβέρνηση «έχει δώσει τα ρέστα της».

«Το είδαν οι φοιτητές στο ΑΠΘ, το είδαμε και ΄μεις και όλη η Ελλάδα. Αυτό εννοούσατε όταν, εδώ στη Βουλή, λέγατε πως στα πανεπιστήμια δεν μπαίνει η αστυνομία αλλά η δημοκρατία; Αποκαλύφτηκε ότι ο πραγματικός στόχος του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη δεν ήταν η δήθεν “εγκληματικότητα” στα πανεπιστήμια, αλλά όσοι αγωνίζονται, αντιδρούν, αντιστέκονται στην πολιτική σας. Οι σχολές ανοίγουν μόνο για τα ΜΑΤ. Η κυβέρνηση κρατάει κλειστές τις σχολές για τις σπουδές, για την έρευνα, για όλα όσα είναι αναγκαία για την αυριανή γενιά επιστημόνων. Κάνετε μία επίδειξη δύναμης, κρατικού αυταρχισμού» τόνισε.

«Το ίδιο κάνετε», ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του «και με την περίπτωση της απεργίας πείνας και με το ζήτημα μιας αυθαίρετης μεταχείρισης σε βάρος ενός κρατουμένου. Την γνώμη μας για τον Κουφοντίνα και όλους αυτούς και για τις πράξεις τους και πώς αυτές αξιοποιήθηκαν για να συκοφαντηθεί ο λαός, το κίνημά του, οι αγώνες του, η επαναστατική ιδεολογία και πράξη, την ξέρετε. Και την ξέρει κι όλος ο ελληνικός λαός εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

«Στην προκειμένη όμως περίπτωση δε μιλάμε γι' αυτό. Επιλέγετε συνειδητά να εντείνετε τον αυταρχισμό και να κάνετε μια επίδειξη δύναμης, αλαζονείας, επιλέγετε να το κάνετε εκεί που θεωρείτε ότι είναι πιο εύκολο, ίσως, να γίνει αποδεκτό στις λαϊκές συνειδήσεις. Και τελικά εσείς πολιτικοποιείτε και κομματικοποιείτε το όλο θέμα, όμως το όργιο καταστολής συνολικά, αφορά και στοχεύει τελικά τον ίδιο τον λαό, την ίδια τη νεολαία» επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Η αθλιότητα του συστήματος που υπηρετείτε είναι διάχυτη, τόσο στις εγκληματικές πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, αλλά και ενηλίκων γυναικών και ανδρών, όσο και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής.

Δυστυχώς δεν είστε τίποτε άλλο παρά εκπρόσωποι, εδώ μέσα, ενός σάπιου συστήματος εκμετάλλευσης, βίας, τρομοκρατίας, ανασφάλειας κάθε μορφής» κατέληξε στην δευτερολογία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βαρουφάκης: Το πρόβλημα είναι η πατριαρχική βία

Την αντιμετώπιση της πατριαρχικής βίας ως ουσιαστικό πρόβλημα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, επισήμανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 στη δευτερολογία του. Πρόσθεσε ότι είμαστε σήμερα στη Βουλή και συζητάμε επειδή υπήρξε ένα ξέσπασμα από την Σοφία Μπεκατώρου. Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, δεν ευθύνεται η κυβέρνηση γι αυτό, γιατί το απόστημα είναι βαθύ, πάει δεκαετίες πίσω, δεν είναι θέμα προσωπικής ηθικής, είναι συστημικό ζήτημα, είναι πατριαρχική βία.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τόνισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά η σιωπή αναπαράγει την τοξική πατριαρχία.

Ο Μπερλουκονισμός στα ΜΜΕ που ήρθε στην Ελλάδα συνεισέφερε στη βία κατά των γυναικών σημείωσε, ενώ ρώτησε τον πρωθυπουργό αν είναι υπερήφανος για «τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης», και απευθυνόμενος προς αυτόν προσέθεσε: «Α, πείτε ότι δεν είστε υπερήφανος γι αυτό, εγώ θα αυτομαστιγωθώ για το Paris Match, που δεν ήταν η καλύτερη στιγμή μου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ