Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο πρωθυπουργός στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης στην υπόθεση Λιγνάδη, τονίζοντας μάλιστα πως αυτό που συμβαίνει είναι αποκάλυψη και όχι συγκάλυψη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντόπισε εμμονή στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, τονίζοντας ότι εκείνος έχει την πολιτική ευθύνη για την παραμονή της κ. Μενδώνη στην κυβέρνηση.

«Σας λέω εγώ πρώτος. Η κ. Μενδώνη έκανε λάθος στον επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης. Η πολιτική ευθύνη για την παραμονή της στην κυβέρνηση είναι δικιά μου κ. Τσίπρα μην ψάχνετε παραπέρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στηλίτευσε ιδιαίτερα τον κ. Τσίπρα πως άφησε υπόνοιες περί ένοχου μυστικού που συνδέει τον πρωθυπουργό με την κ. Μενδώνη και δήθεν δεν του επιτρέπει να την αποπέμψει δημιουργώντας έτσι ομίχλη και θολούρα.

 

 

«Έτσι γεννιούνται οι τερατολογίες και οι θεωρίες συνομωσίας στο διαδίκτυο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε ευθέως τον κ. Τσίπρα να πει ποιο είναι αυτό το «ένοχο μυστικό».

Περνώντας στην αντεπίθεση, διερωτήθηκε αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμιος και εάν θα ζητήσει από τον βουλευτή του, Παύλο Πολάκη να ανακαλέσει τις αναρτήσεις του, όπως έπραξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην περίπτωση του κ. Μακάριου Λαζαρίδη που χρησιμοποίησε τη λέξη «κίναιδος» για τους ομοφυλόφιλους.

«Εγώ του ζήτησα -και το έκανε προς τιμήν του, να ανακαλέσει και ανακάλεσε. Εσείς θα ζητήσετε από τον κ. Πολάκη να κάνει το ίδιο που είναι και παρών στην αίθουσα;», «θα αποδείξετε ότι Τσίπρας - Πολάκης δεν είναι το ίδιο πράγμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για την αναφορά Τσίπρα σε ασυδοσία του πληκτρολογίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν είναι «μη επανδρωμένα τα πληκτρολόγια», «δεν γράφουν μόνα τους» αλλά πίσω τους υπάρχουν αυτοί που πληκτρολογούν.

Τριτολογία Μητσοτάκης: Το #MeToo και οι αποκαλύψεις δεν έχουν κομματικό χρώμα και κομματική ταυτότητα  

"Δεν με ενδιαφέρει να καπελώσω το κομματικά το κίνημα metoo, αλλά ως πρωθυπουργός έχω την ευθύνη να το στηρίξω και να το θωρακίσω θεσμικά, και αυτό κάνω και θα συνεχίσω να κάνω" τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα κόμματα να κρατήσουν μακριά από τις αντεγκλήσεις το κίνημα metoo και είπε ότι οι αποκαλύψεις που γίνονται δεν έχουν κομματικό χρώμα και ταυτότητα, ενώ πρόσθεσε ότι άκουσε λίγα πράγματα επί της ουσίας των προτάσεων που κατέθεσε.

"Τα στόματα που άνοιξαν δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μιντιακή φωτοβολίδα. Πρέπει να λύνονται οι υποθέσει αυτές, και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μας ενδιαφέρει πάνω απ' όλα η αποτροπή, και τώρα και στο μέλλον" είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι ειδικά στο κομμάτι της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης έχει γίνει πολλή δουλειά από τους βουλευτές, μνημονεύοντας ειδικά την κ.Ράπτη.

"Σας καλώ όλες και όλους να αγκαλιάσουμε αυτή τη δουλειά, ώστε αυτό το απεχθές πρόβλημα να τύχει σωστής αντιμετώπισης και όπου απαιτείται, δίκαιης τιμωρίας" είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις ποινές για τα ζητήματα του βιασμού, ο κ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον κ.Τσιπρα ότι γνωρίζει καλά πως από τη στιγμή που ψηφίζεται ένας Κώδικας ισχύει πάντα η ευμενέστερη διάταξη και γι’ αυτό η ΝΔ είχε ασκήσει έντονη κριτική τότε.

"Εμείς είπαμε ότι θα αλλάξουμε τον Ποινικό Κώδικα και επαναφέραμε την δεκαετία και τα ισόβια για τον ομαδικό βιασμό. Τι κάνατε κ. Τσίπρα γι’ αυτές τις διατάξεις; Τις καταψηφίσατε. Ας μας κρίνουν αυτοί που μας ακούνε. Αυστηροποιήσαμε τον ποινικό κώδικα, εσείς καταψηφίσατε αυτή την αυστηροποίηση. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτό θα γράψει η ιστορία" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι δεν μπορεί να πάρει απόσταση από τους κ.κ. Πολάκη και Βαξεβάνη "και τα ακραία στοιχεία που καθοδηγούν την πολιτική σας".

"Έχετε ακραίες φωνές που εξακολουθούν να διακινούν τις ίδιες αθλιότητες και υπονοούμενα στα οποία κι εσείς τεχνηέντως αναφερθήκατε σε αυτά στην δευτερολογία σας. Δεν μπορείτε να πάρετε καμία απόσταση από τα ακραία στοιχεία. Το γιατί είναι δικό σας ζήτημα. Είναι μια πραγματικότητα. Εσείς καλλιεργείτε αυτή τη λάσπη, είστε τρισυπόστατος. Τσίπρας Πολάκης Βαξεβάνης το ίδιο πράγμα είναι" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι είχε αξία η συζήτηση στη Βουλή γιατί κάποια πράγματα αποκαλύφθηκαν, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε το θάρρος και ζήτησε από βουλευτή της παράταξής του να ανακαλέσει κάτι με το οποίο "είπα εξ αρχής ότι διαφωνώ".

"Εσείς δεν είχατε αυτό το θάρρος με δυο τουλάχιστον βουλευτές σας" είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε στα στοιχεία για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι δεν τα διάβασε σωστά.

"Θα μπορούσατε να διαβάσετε τα στοιχεία που σας έδωσα. Ότι επί δικών μας ημερών μειώθηκε ο αριθμός των ασυνόδευτων που βρίσκονται στα νησιά και δημιουργήσαμε 1.000 καινούργιες θέσεις σε ένα χρόνο, ενώ εσείς είχατε δημιουργήσει 900. Τα εύσημα για την αντιμετώπιση των ασυνόδευτων προσφύγων τα πήρε αυτή η κυβέρνηση από την Ευρώπη" είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι έστειλε επιστολή στους ευρωπαίους ομολόγους του να συμφωνήσουνε στην μετεγκατάσταση ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και ανταποκρίθηκαν.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις αναρτήσεις της κας Αγαπηδάκη -από τις οποίες πήρε διακριτικές αποστάσεις- και είπε πως ότι έγραψε το έγραψε όταν ήταν πολίτις και δεν είχε δημόσιο αξίωμα, όπως έχουν ο κ. Πολάκης και η κ. Ελευθεριάδου. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά, άλλο ο πολίτης άλλο ο κρατικός αξιωματούχος".

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας αναφέρθηκε στα όσα γράφονται κατά καιρούς στο διαδίκτυο και διάβασε ορισμένα από αυτά.

"Αρρωστημένα εγωπαθής ο Τσίπρας, ο πιο ανέντιμος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης" "Ο Τσίπρας είναι τόσο λίγος που σε κάνει να νιώθεις ότι όταν τον επικρίνεις είναι σαν να κλέβεις εκκλησία. Ο κ. Τσίπρας έχει τελειώσει πολιτικά, το μόνο ερώτημα είναι αν θα φύγει μόνος του ή εξαναγκασμένος". Ποιος τα έλεγε όλα αυτά; Ο κ. Ραγκούσης που κάθεται δίπλα σας. Δεν ξέρω ποιος είναι πιο υποκριτής. Αυτός που ήρθε σε εσάς ή εσείς που τον δεχθήκατε"; κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: skai.gr