Δένδιας: Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε και να προβάλλουμε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς. Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις επαφές που είχα στο Κάιρο, στο Λονδίνο, στη Βαλέτα, για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας

Συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων είχε σήμερα, Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής ενώ όπως ενημέρωσε θα μεταβεί στο Κίεβο. 

Μετά το τέλος των συναντήσεων δήλωσε:

«Σε αυτές τις συναντήσεις αναφέρομαι πάντα στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για τα θέματα που αφορούν την εξωτερική μας πολιτικής. Μάλιστα σήμερα περισσότερο από ποτέ εξαιτίας της έντασης που υφίσταται η συναίνεση αυτή είναι απαραίτητη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς. Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις επαφές που είχα στο Κάιρο, στο Λονδίνο, στη Βαλέτα, για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. Συναντήθηκα με τους ομολόγους μου, τους ενημέρωσα όπως ενημέρωσα και Συμβούλιο για το πρόσφατο μνημόνιο μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας. Κρίνω ότι είναι απολύτως θετικό ότι πέρα από τις δηλώσεις που έγιναν υπήρξε σαφής κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Των ελληνικών θέσεων που βασίζονται σε μια στέρεη βάση. Τη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Και βέβαια θέσεις που εξυπηρετούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. 


 

Δένδιας

«Είχα επίσης την ευκαιρία να υπογραμμίσω το παράδειγμα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και της πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ τους για τις θαλάσσιες ζώνες τους. Μια συμφωνία που ενισχύει το ελληνικό αφήγημα, καθώς έχει συμβολική σημασία για όλη την περιοχή, όσον αφορά και την ελληνοτουρκική διαφορά.  Υπογραμμίζω πάντα ότι η διαφορά αυτή μπορεί να λυθεί κάλλιστα μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Όμως η Τουρκία δεν τείνει ευήκοον ους σε αυτές τις προσκλήσεις. Προτιμά την παραβατική συμπεριφορά. Και θέλω να καταστήσω σαφές ότι εμείς αυτή την παραβατική συμπεριφορά θα συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε και να την προβάλλουμε» τόνισε ο κ Δένδιας. 

Δένδιας


«Από εκεί και πέρα ενημέρωσα τους συνομιλητές μου και για τη μετάβασή μου στο Κίεβο. Θα είναι η τρίτη επίσκεψή μου στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι δύο πρώτες ήταν στην Οδησσό. Μια πόλη με τεράστια συμβολική σημασία για τον ελληνισμό. Η επίσκεψή μου στην Ουκρανία, πέρα από την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, έχει και ένα στοιχείο έντονου συμβολισμού. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, στέκεται δίπλα στις χώρες των οποίων απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία. Έχω πει επανειλημμένως ότι το Διεθνές Δίκαιο, ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι ευαγγέλιο για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτά θα επαναλάβω και στο Κίεβο» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Δένδιας

Πηγή: skai.gr