Κλείσιμο

Δένδιας: Πολιτιστική κληρονομιά μας κινδυνεύει από χώρες όπως η Τουρκία

«Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του συνόλου των επαφών μας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας έχει βαρύνουσα σημασία για τη χώρα μας, ενώ υπενθύμισε πως «τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού είναι διασπαρμένα σε διάφορες χώρες, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα βάθη της Ασίας».

«Δυστυχώς, η κληρονομιά αυτή βρίσκεται υπό συνεχή απειλή», τόνισε και πρόσθεσε: «Κινδυνεύει από ακραία στοιχεία, όπως οι Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν δίστασαν στο παρελθόν να καταστρέψουν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και βεβαίως από χώρες όπως η Τουρκία, η οποία καταπατώντας θεμελιώδεις κανόνες της UNESCO μετέτρεψε μνημεία, όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, σε τζαμιά».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως στόχος είναι «να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της κληρονομιάς αυτής» και «στο πλαίσιο αυτό έχουμε κινητοποιηθεί στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς, αρχής γενομένης από την UNESCO. Παράλληλα, εγείρουμε το ζήτημα αυτό, τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς».

Παράλληλα, όμως, με αυτές τις ενέργειες, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «έχουμε υποχρέωση ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μέσω της προβολής της, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο», και η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί όχημα για αυτήν την προσπάθεια.

Η UNESCO έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των αρχών και κανόνων στο ψηφιακό περιβάλλον.

«Είναι αναγκαίο και ταυτόχρονα χρήσιμο να εισέλθει πλήρως και δυναμικά η Ελλάδα στην εποχή του "ψηφιακού πολιτισμού"», σημείωσε, συμπλήρωσε πως «ανταποκρινόμενο στη νέα πραγματικότητα, το υπουργείο Εξωτερικών, από την πρώτη στιγμή, επέδειξε ετοιμότητα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργούν τα νέα μέσα ψηφιοποίησης» και αναφέρθηκε στη διοργάνωση πολυάριθμων διαδικτυακών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη, προς κάθε κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Δένδιας και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι οι ανταλλαγές απόψεων και η ανάδειξη δράσεων, θα συμβάλλουν στο να καταστεί η Ελλάδα σημείο αναφοράς στον τομέα αυτόν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ