Τουρκικές απειλές κατά Ελλάδας για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Οργισμένη είναι η πρώτη επίσημη τουρκική αντίδραση στην ελληνογαλλική συμφωνία για τα εξοπλιστικά και το αμυντικό δόγμα, με την Άγκυρα να διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, κατηγορεί την Ελλάδα ότι «αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται» και πως προσπαθεί να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία, «προκαλώντας ζημιά στην ΕΕ, στην περιφερειακή ειρήνη και στην περιφερειακή σταθερότητα».

Η Άγκυρα αναφέρει επίσης ότι είναι «κενό όνειρο» της Ελλάδας ότι θα μπορέσει δημιουργώντας στρατιωτικές συμμαχίες να επιβάλει τις θέσεις της στην Τουρκία.

Χαρακτηρίζει μάλιστα τις ελληνικές θέσεις για τις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο «μαξιμαλιστικές» και ισχυρίζεται ότι είναι έναντια στο Διεθνές Δίκαιο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνει επίσης ότι τέτοιες στρατιωτικές συμμαχίες της Ελλάδας, δημιουργούν προβλήματα και εντός του ΝΑΤΟ.

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: skai.gr