Δένδιας για Τουρκία: Θα μείνει αδρανής η ΕΕ για τους S-400 και το casus belli;

Δένδιας για Τουρκία: Θα μείνει αδρανής η ΕΕ για τους S-400 και το casus belli;

Η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν μια συνάντηση «για να σπάσει ο πάγος», τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του στο Βίλνιους, μετά τη συνάντησή του με τον Λιθουανό ομόλογό του Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

   «Όπως είπε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, οι διαφορές είναι εκεί, οι διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι μεγάλες και σημαντικές», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

 Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι με τον Λιθουανό ομόλογό του συζήτησαν το μεταναστευτικό και σημείωσε πως η Ελλάδα «είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τη Λιθουανία, όπως μπορεί, καθώς έχει την εμπειρία ενός μεγαλύτερου γείτονα που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και σπρώχνει μεταναστευτικές ροές στα ευρωπαϊκά σύνορα».

   Επεσήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να μοιραστεί τεχνογνωσία με τη Λιθουανία, αλλά και «να θέσει το ζήτημα στο συμβούλιο υπουργών για να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκή πρόκληση, επειδή είναι ευρωπαϊκή πρόκληση».

   Όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως θα συζητηθεί περαιτέρω στο γεύμα το πώς μπορεί να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά και το ζήτημα του πυρηνικού σταθμού στην Άστραβετς της Λευκορωσίας.

   «Είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμηθώ τι σημαίνει να έχεις πυρηνικό ατύχημα στη γειτονιά σου», υπογράμμισε και υπενθύμισε πως και η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα με τον Ακούγιου.

   Και οι δύο περιπτώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, έχουν να κάνουν με τη ρωσική τεχνολογία και θα θέλαμε να τις αντιμετωπίσουμε από κοινού, εξετάζοντας πώς τα πυρηνικά εργοστάσια συμβαδίζουν με την ΕΕ και πώς μπορούν να κατασκευαστούν με τρόπο που να μην κινδυνεύσουμε εάν υπάρχει ατύχημα στις γειτονικές χώρες.

   Υπογράμμισε ακόμη, ότι μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Λιθουανίας και υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες, όπως η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και η σύνδεση των σιδηροδρόμων, που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων.

   «Δεν έχουμε ζητήματα που μας χωρίζουν, ούτε διμερείς διαφορές για συζήτηση. Αλλά έχουμε πολλά πράγματα που μας ενώνουν, που μας φέρνουν μαζί, και πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί», τόνισε.

   «Παρόλο που γεωγραφικά είμαστε αρκετά μακριά, μοιραζόμαστε μια κοινή μοίρα, καθώς είμαστε και οι δύο στα σύνορα της ΕΕ».

   Τέλος, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι συζητήθηκε το ζήτημα της Λευκορωσίας και της αεροπειρατείας του αεροσκάφους της Ryanair.

   «Είναι για εμάς εντελώς απαράδεκτο. Και -επιτρέψτε μου να το επαναλάβω και εδώ στο Βίλνιους- ότι αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε. Θα συντονιστούμε και θα συνεργαστούμε, είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Πρόκειται για αεροπειρατεία και θα την αντιμετωπίσουμε αναλόγως» ανέφερε. 

"Η ΕΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα συλλογικά ευρωπαϊκά συμφέροντα"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα συλλογικά ευρωπαϊκά συμφέροντα" και όχι σε αυτά που "εξυπηρετούν στενούς και περιστασιακούς στόχους μεμονωμένων κρατών μελών" και "οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να γίνονται σεβαστές πρωτίστως από τα κράτη μέλη, αν θέλουμε ειλικρινά να γίνουν σεβαστά από τρίτους", υπογράμμισε λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Λιθουανικό Κοινοβούλιο σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδος στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
 
"Θα μείνουμε αδρανείς, ενώ μια άλλη χώρα επιδιώκει την εγκατάσταση λειτουργικών ρωσικών συστημάτων αεράμυνας στο έδαφος της, για παράδειγμα; Ή, ενώ διατηρεί μια μόνιμη απειλή πολέμου, το «casus belli» εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, αποσταθεροποιώντας τη Νοτιοανατολική πλευρά της Συμμαχίας;" αναρωτήθηκε και πρόσθεσε:
 
"Θεωρώ ότι οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ξεκάθαρες, παρόλο που ορισμένοι προτιμούν να παρουσιάζουν τις λύσεις ως πιο περίπλοκες".
 

 
Όπως επισήμανε, η Ελλάδα και η Λιθουανία είναι και οι δύο χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και στα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ.
 
"Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Μια πραγματικότητα που συνοδεύεται από πολλές σοβαρές και μερικές φορές αρκετά επείγουσες προκλήσεις, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για την ΕΕ στο σύνολό της", σημείωσε.
 
Υπενθύμισε δε πως οι άμεσοι γείτονες και των δυο χωρών έχουν μακρά ιστορία στο να μην παίζουν ακριβώς με τους ίδιους κανόνες ή να ακολουθούν τις ίδιες αρχές που τα κράτη μέλη της ΕΕ, θεωρούν καθολικούς, αλλά και θεμελιώδεις.
 
"Η Ελλάδα κατανοεί πλήρως και είναι ενστικτωδώς ευαίσθητη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε με τους γείτονές σας στην Ανατολή", ανέφερε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τη Ρωσία που δεν αγνοεί και δεν υποτιμά, αλλά δεν υποτιμά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
 
"Το μέλλον των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της εξαρτάται πρωτίστως από τη συμπεριφορά της Ρωσίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πλήρης συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς δεσμεύσεις της, παραμένει βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδο στον διάλογο και τη συνεργασία μας", σημείωσε. 
 
Όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο δύσκολος γείτονας της Ελλάδας στην Ανατολή, η Τουρκία, "θέτει σοβαρές προκλήσεις όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ΕΕ στο σύνολό της" και ευχαρίστησε τη Λιθουανία για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα εδώ και χρόνια.
 
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας έκανε αναφορά "στην εκτεταμένη, επιθετική και παράνομη τουρκική συμπεριφορά στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, στο μεταναστευτικό, το Κυπριακό, στη Λιβύη και τη Συρία, το Λίβανο και το Ιράκ.
 
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως αυτή είναι μια περιοχή όπου "όχι μόνο οι μεγάλες δυνάμεις, αλλά και οι περιφερειακοί παίκτες ανταγωνίζονται για να εδραιώσουν και να επεκτείνουν την επιρροή τους, όπου παρεμβάσεις και παραβιάσεις της κυριαρχίας των κρατών, με το πρόσχημα της διαφύλαξης των συμφερόντων τους, έχει γίνει δυστυχώς κοινή θέση. •Ακόμη και πρόσφυγες και μετανάστες εργαλειοποιούνται στην υπηρεσία των σκοτεινών κρατικών συμφερόντων και των πολιτικών και οικονομικών κερδών".
 
"Εμείς, η Ελλάδα, μια χώρα μικρού έως μεσαίου μεγέθους, παραμένουμε μια χώρα που βασίζεται σε κανόνες και σε αρχές", σημείωσε. "Η πολιτική μας βασίζεται στην ανάγκη για συνεπή, επίμονο και πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από όλες τις χώρες - είτε είναι μεγάλες, μεσαίες ή μικρές, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς υποσημειώσεις".
 
"Έχοντας αντιμετωπίσει επαναλαμβανόμενες και συνεχείς παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από έναν γείτονα και σύμμαχο, προσπαθούμε πάντα να αποφύγουμε τη στρατιωτικοποίηση", τόνισε χαρακτηριστικά.
 
"Υποστηρίζουμε και προωθούμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών, μέσω διαλόγου και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογραμμίζουμε διαρκώς την ανάγκη διατήρησης ανοικτών καναλιών επικοινωνίας, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις. Επιμένουμε ότι οι παραβιάσεις της κυριαρχίας, είτε στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στην Κύπρο ή στο Αιγαίο, και οι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να καταδικαστούν και να σταματήσουν αμέσως. Και πιστεύουμε ότι η απειλή για την ασφάλεια ενός από εμάς είναι απειλή για τη συλλογική ασφάλεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά".
 
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Δένδιας, μαζί με τον Κύπρο έχουν εδραιώσει στενές σχέσεις με σημαντικούς συμμάχους στην περιοχή, ενώ σημείωσε πως αυτές οι συμμαχίες είναι ανοιχτές σε όλους με την προϋπόθεση ότι σέβεται τις ίδιες αρχές.
 
"Αυτή είναι η ελληνική απάντηση στις πολλές προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης γειτονιάς. Συνεργασία βάσει συγκεκριμένων κανόνων για την ειρήνη. Ειρήνη για την ευημερία των λαών μας", κατέληξε.
 

 

Πηγή: skai.gr