Δένδιας: Απόλυτο σκάνδαλο η σύλληψη Μπελέρη, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία

Δήλωση του υπουργού Εξωτερικών πριν την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών

Στη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη υποψηφίου δημάρχου της Χειμάρρας δύο μέρες πριν από τις εκλογές αναφέρθηκε προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών για την Ουκρανία. Όπως είπε ο κ.Δένδιας αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη ενός υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο. Επαναλαμβάνω κάτι που αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός Ράμα, η σύλληψη ενός υποψηφίου δημάρχου, δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο.

Ο κ.Δένδιας σημείωσε ότι ενημέρωσε ήδη σχετικά τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, τον κ.Ζοζέπ Μπορέλ, όπως και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά το θέμα. 

To πλήρες κείμενο της δήλωσης Δένδια, ακολουθεί:

Η σημερινή συζήτηση, έστω και στο άτυπο Συμβούλιο, για την Ουκρανία είναι εξαιρετικά σημαντική. Διότι στην Ουκρανία κρίνεται συνολικά η ευρωπαϊκή υπόθεση όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Θα ήθελα, όμως, να τοποθετηθώ και για ένα άλλο, εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Τη σύλληψη ενός μέλους της Ελληνικής Μειονότητας, του Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου Δημάρχου στη Χειμάρρα της Αλβανίας, μαζί με έναν ακόμη Έλληνα. Θα ήθελα να πω ότι, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψήφιου Δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο.

Ενημέρωσα γι’ αυτό, ήδη, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, τον κ. Borrell, και τον Σουηδό Υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντα την Προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά.

Επαναλαμβάνω, κάτι που αναγνώρισε άλλωστε και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Rama. H σύλληψη υποψήφιου Δημάρχου δύο μέρες πριν από εκλογές, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία Αυλώνας εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι ένταλμα σύλληψης του Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Εν τω μεταξύ σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα “της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου”.

Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι “τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη” . Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών.

Ισχυρίστηκε, τέλος,ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα

Πηγή: skai.gr