Αυλαία σήμερα για το 14ο συνέδριο της ΝΔ – Ποιο το διακύβευμα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με κεντρικό σύνθημα «δίπλα σε κάθε πολίτη» ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 14ου συνέδριου της ΝΔ με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να θέσει στους συνέδρους και την κοινωνία τα δύσκολα διακυβεύματα που χαρακτηρίζουν την τρέχουσα περίοδο της ενεργειακής κρίσης και την ταυτόχρονη  ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας της χώρας.

Από το βήμα του συνεδρίου ο πρωθυπουργός καλείται να περάσει τις «συμπληγάδες» της αναμενόμενης κυβερνητικής φθοράς και των συνθηκών που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και να αναδείξει το κυβερνητικό έργο που έγινε σε συνθήκες αλλεπάλληλων κρίσεων από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μέχρι σήμερα (ελληνοτουρκικά, πανδημία, ενεργειακό).

Το μήνυμα που εκπέμπεται καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε με τον πόλεμο την Ουκρανία είναι ότι το κυβερνόν κόμμα θέτει σε πρώτη προτεραιότητα πάντα τον άνθρωπο, δίνει έμφαση στην κοινωνική  πολιτική και το κοινωνικό αποτύπωμα των πολιτικών που εφαρμόζονται. Πολιτικές που στοχεύουν στην ελάφρυνση των πιο αδύναμων και βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Εξάλλου ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στη στήριξη της μεσαίας τάξης, στα εργασιακά και την  πολύ σημαντική μείωση της ανεργίας, που παρά τις δύσκολες συνθήκες, έχει συντελεστεί, αλλά και στη νέα γενιά, με έμφαση στη στήριξή τους και στη μέριμνα για μία στεγαστική πολιτική

Συνέπεια λόγων και έργων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και καιρό έχει φέρει σε πρώτο πλάνο το σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε» , θέλοντας να προβάλει εμφατικά τη συνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησής του. Μία συνέπεια που κατάφερε να υπερπηδήσει τα εμπόδια που προκάλεσαν κατά την τριετή διακυβέρνηση της ΝΔ, εξωγενείς παράγοντες και κρίσεις που ανέκυψαν και εν τέλει να υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του προεκλογικού της προγράμματος.

Ψηλά στις επισημάνσεις του πρωθυπουργού κατά το συνέδριο της ΝΔ αναμένεται να είναι η οικονομία, η οποία «άντεξε» να στηρίξει την ελληνική κοινωνία τόσο κατά τις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, όσο και κατά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση που προέκυψε ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία. Εν αναμονή μάλιστα της ενδεχόμενης κοινής ευρωπαϊκής «απάντησης» στην ενεργειακή ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτάξει το νέο εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει για όσο διαρκεί η κρίση την ελληνική κοινωνία εξαντλώντας κάθε περιθώριο.   

Από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει τη «σημαντική δουλειά» που έγινε και σε διεθνές επίπεδο και την αναβάθμιση της χώρας μας στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να γίνει στις ισχυρές διεθνείς συμμαχίες που είτε αναθερμάνθηκαν, είτε αναβαθμίστηκαν ακόμη περισσότερο 

Άλλωστε όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα αποτελούν και τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου και ειδικότερα κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των συνέδρων σε έξι θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι: «Ασφάλεια για όλους», «Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», «Καθημερινότητα: Κράτος φιλικό για τους πολίτες & Δίκαιη ανάπτυξη», «Ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας», «Νέα Δημοκρατία: Τολμά να εξελίσσεται μένοντας σταθερή στις αξίες της», και «Πολιτικές για τους νέους». Κατά την τελευταία θεματική ενότητα μάλιστα «Πολιτικές για τους νέους» οι νεότεροι βουλευτές του κόμματος θα παρουσιάσουν μια δέσμη προτάσεων που αφορούν τη νέα γενιά.

Π. Μαρινάκης: θα συγκρίνουμε τι είπαμε προεκλογικά και τι έγινε μετεκλογικά

«Η ΝΔ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό στην πράξη, όχι στα λόγια, τηρεί την υπόσχεση του προέδρου και πρωθυπουργού της χώρας, να κάνει ετησίως συνέδριο και μάλιστα κάθε δύο χρόνια να είναι εκλογικό, να ανανεώνει τα όργανά του, την πολιτική επιτροπή και στην συνέχεια και τα υπόλοιπα όργανα και να είναι συμμετοχικό. Οι σύνεδροι είναι περίπου 2.300 και έχουν δηλώσει και πάρα πολλά ενήμερα μέλη μας να είναι παρατηρητές, θεωρώ ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει και το ρεκόρ του προηγούμενου συνεδρίου» τόνισε σε συνέντευξή του ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης σχετικά με το 14ο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Χαρακτήρισε μάλιστα το 14ο Συνέδριο της ΝΔ «πάρα πολύ σημαντικό», γιατί έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου η χώρα μας όπως και όλη η ανθρωπότητα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τις περισσότερες και μεγαλύτερες κρίσεις που βρέθηκε ποτέ οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιοδήποτε κράτος ταυτόχρονα. «Αυτό που θα κάνουμε με νηφαλιότητα και επιχειρήματα είναι να συγκρίνουμε τι είπαμε προεκλογικά και τι έγινε μετεκλογικά. Το δεύτερο είναι να απαντήσουμε σε σημαντικά ερωτήματα, ποιος είναι αληθινά προοδευτικός, αυτός που μειώνει φόρους περισσότερους από 20 για όλους τους πολίτες ή αυτός που αυξάνει παραπάνω από 27, αυτός που κάνει ένα ψηφιακό κράτος υπόδειγμα ή αυτός που δεν έκανε ποτέ τίποτα για το κράτος, να θέσουμε τα σωστά ερωτήματα. Θα προσδιορίσουμε τι σημαίνει να είσαι ένα αληθινά προοδευτικό κόμμα και το αντίθετο, ένα οπισθοδρομικό κόμμα. Αυτό είναι το σκέλος του απολογισμού. Το άλλο σκέλος, ο προγραμματισμός για μένα είναι πιο σημαντικός, γιατί το προεκλογικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται, η συνέπεια λόγων και έργων είναι αποτέλεσμα διαδικασιών εσωκομματικών, όχι μόνο με τα κομματικά στελέχη αλλά και με την κοινωνία των πολιτών. Αυτό που καλούμαστε να πούμε στους συνέδρους και στην συνέχεια στους Έλληνες πολίτες, είναι πώς αυτό θα γίνει πράξη, πώς έγινε πράξη μέχρι σήμερα και πώς θα συνεχιστεί να γίνεται πράξη» κατέληξε  ο γραμματέας της ΝΔ.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διαρκέσουν από τις 6 έως τις 8 Μαΐου και θα  λάβουν χώρα στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας και την  έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ, πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Χαιρετισμό επίσης θα απευθύνουν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου εκπρόσωποι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Αύριο Σάββατο, θα λάβει χώρα η παρουσίαση του project για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του κόμματος.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες του τ. Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και του πρώην Προέδρου του κόμματος και πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Πριν τη λήξη των εργασιών, θα απευθύνει ομιλία προς το σώμα των συνέδρων ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.