Κλείσιμο

Τσίπρας προς Σόιμπλε: Όλοι πρέπει να σεβαστούν τις θυσίες των Ελλήνων

«Όλοι οφείλουν να σεβαστούν τις θυσίες» που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία επτά χρόνια, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην κίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητήσει από τους θεσμούς να ελέγξουν αν οι εξαγγελίες της Αθήνας για 13η σύνταξη και «πάγωμα» ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά συνάδουν με το Μνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι όλα όσα πράττει η ελληνική κυβέρνηση είναι εντός των πλαισίων της συμφωνίας με τους θεσμούς, και τόνισε πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές οφείλουν να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε το βάρος του προσφυγικού, σημειώνοντας πως ο ελληνικός λαός έχει σηκώσει στις πλάτες του ολόκληρη την κρίση «στο όνομα της Ευρώπης».

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι η Αθήνα ζητά την γρήγορη τοποθέτηση των θεσμών, σχετικά με το πακέτο των εξαγγελιών Τσίπρα, τη στιγμή που η Κομισιόν απέφυγε διπλωματικά να πάρει αποστάσεις από την ενέργεια Σόιμπλε και ανέφερε ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα εξετάζονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Αφήνοντας αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι μολονότι δεν εκπλήσσεται όταν ακούει αιτήματα από τους «πιο ακραίους των δανειστών», είναι παράλογο τα ίδια επιχειρήματα να ακούγονται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

«Αυτή δεν είναι αντιπολίτευση, είναι ΔΝΤπολίτευση», είπε ειρωνικά, προσθέτοντας ότι όσοι είναι «πρόθυμοι» να υλοποιήσουν τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές προσπαθούν απλώς να «προκαλέσουν το ενδιαφέρον» των θεσμών για πολιτικούς λόγους.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει ορίζονται τετραετίας.
Πηγή: skai.gr