Νταβούτογλου: Το προσφυγικό είναι ανθρωπιστικό ζήτημα, όχι παζάρι

«Το προσφυγικό είναι ανθρωπιστικό ζήτημα, και όχι παζάρι», επέμεινε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ γι’ αυτό το εξάμηνο Μαρκ Ρούτε, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου θα συζητήσουν το κείμενο θέσεων στο οποίο κατέληξαν χθες Πέμπτη οι ευρωπαίοι ηγέτες.

«ΕΕ και Τουρκία έχουν τον ίδιο στόχο να βοηθηθούν οι Σύροι πρόσφυγες και να οικοδομηθούν σχέσεις των δυο πλευρών σε στέρεο έδαφος» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου. Ελπίζω σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους, σημείωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Πληροφορίες αναφέρουν το κείμενο της συμφωνίας είναι πολύ κοντά στο προσχέδιο που είχε παρουσιάσει ο κ. Τουσκ.

Εάν ο τούρκος πρωθυπουργός προβάλλει αντιρρήσεις, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις.

«Η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρει» ανέφερε στο μεταξύ την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου παρευρέθηκε ως παρατηρητής.

«Η Ελλάδα δίνει μάχη για να κατοχυρωθούν στο τελικό κείμενο των Βρυξελλών συγκεκριμένα μέτρα και να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης» σχολίαζαν εξάλλου  κυβερνητικοί κύκλοι.

Πηγή: skai.gr