Γ. Παπανδρέου: «Θεσμική επιλογή» ο νέος πρωθυπουργός

Ενωτικός εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στο τελευταίο διάγγελμά του ως πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου.

Χαρακτήρισε ως «θεσμική» την επιλογή του νέου πρωθυπουργού, ενώ ανέφερε ότι με αυτή την προσπάθεια ελπίζει να ανοίξει μια νέα εποχή στη χώρα μας συμπορευσης και συνεργασιών, όπως εκτίμησε ότι επιθυμούν και οι έλληνες πολίτες. Η δήλωση Παπανδρέου περί θεσμικής επιλογής ενισχύει τη σεναριολογία για ανάληψη πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Φίλιππο Πετσάλνικο, εξέλιξη που συναντάει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Προσδιόρισε τον οδικό χάρτη της νέας κυβέρνησης λέγοντας ότι είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης, η εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους και άρα των τόκων που πληρώνουμε κάθε χρόνο ως χώρα.

«Σήμερα κάνουμε πράξη το αυτονόητο, με μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ελπίζω να ανοίξει μία νέα εποχή για τη χώρα μας οι βασικές πολιτικές δυνάμεις ενώνουμε τις δυνάμεις μας" δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Βάζουμε πλάτη μέσα από κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης πρόσθεσε.

«Αν τώρα δεν υπήρχε η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στη μεγάλη κρίση ποτέ θα υπήρχε;» διερωτήθηκε. «Για το εθνικό συμφέρον δεν λογαριάζω ούτε λογάριασα ποτέ τίποτε για εμένα, η Ελλάδα είναι πάνω απ’ όλα» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. 

«Παρά την κρίση καταφέραμε να βάλουμε μπρος αλλαγές σε κάθε τομέα του δημόσιου βίου της χώρας. Αλλαγές που θα φέρουν αποτελέσματα. Θα αποτελούν μια σταθερή βάση για τις νέες γενιές. Είμαι περήφανος που καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρας μας όρθια. Με συνεχείς μάχες».

«Με τη νέα κυβέρνηση θέλουμε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στο εξωτερικό, ότι οι Έλληνες ξέρουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, να συνεργαζόμαστε, να ανασκουμπωνόμαστε στις δύσκολες στιγμές».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι στα δυο χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απεφεύχθη η χρεοκοπία, αν και αναγνώρισε ότι υπήρξαν και αστοχίες.

«Όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας (σ.σ για τη νέα δανειακή σύμβαση), δεν θα τελειώσουνε όλα τα προβλήματα μεμιάς, η διαδρομή μας όμως θα γίνει πιο ελπιδοφόρα» υποστήριξε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο και των μικρών και μεγάλων αλλαγών .

«Η νέα κυβέρνηση θα πορευτεί με έναν προσδιορισμένο οδικό χάρτη» υπογράμμισε.

Ο κ. Παπανδρέου συναντάται αυτή την ώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στον οποίο θα υποβάλλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εν συνεχεία θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Για τις 19.00 προγραμματίζεται το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Να μη συμμετάσχουν στη συνάντηση αποφάσισαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Πηγή: skai.gr