Ανδρουλάκης από Τούμπα: Ανυπόφορο το κόστος ζωής - Να ληφθούν μέτρα για την ακρίβεια

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «έχουμε μπει σε μία νέα περιπέτεια και ως Ελλάδα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση και η θεώρηση του κ. Μητσοτάκη μετά την τελευταία συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν ότι πάμε σε μία νέα εποχή σταθερότητας με την Τουρκία ήταν εκτός πραγματικότητας».

«Το κόστος ζωής έχει γίνει ανυπόφορο, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει καταρρεύσει, χρειάζεται να ληφθούν τώρα συγκεκριμένα μέτρα και η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην παίρνει τέτοιες αποφάσεις και να έχει ως άλλοθι ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, διότι χώρος υπάρχει, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος περιόδευσε στην αγορά της Τούμπας.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «έχουμε μπει σε μία νέα περιπέτεια και ως Ελλάδα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση και η θεώρηση του κ. Μητσοτάκη μετά την τελευταία συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν ότι πάμε σε μία νέα εποχή σταθερότητας με την Τουρκία ήταν εκτός πραγματικότητας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την περιοδεία του στην Τούμπα.

Οι απαντήσεις των αναθεωρητισμό του κ. Ερντογάν πρέπει να είναι σαφής και ευρωπαϊκή τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Εμπάργκο όπλων. Όποια χώρα από την Ευρώπη πουλάει όπλα στην Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», είπε.

Επισήμανε επίσης ότι πρέπει να προχωρήσει το έργο κατασκευής του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής της Τούμπας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την περιοδεία του στην Τούμπα.

Ολόκληρη η δήλωσή του στη διάρκεια της περιοδείας έχει ως εξής:

«Το κόστος ζωής έχει γίνει ανυπόφορο. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει καταρρεύσει και χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Έρχονται πολύ δύσκολοι καλοκαιρινοί μήνες. Η κυβέρνηση λοιπόν δεν μπορεί να μην παίρνει τέτοιες αποφάσεις και να έχει ως άλλοθι το ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Θέλω να σας πω ότι ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι σήμερα είναι τα παραπάνω έσοδα μόνο από το ΦΠΑ από αυτά που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό. Άρα χώρος υπάρχει αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση. Γι' αυτό άμεσα από αύριο το πρωί μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Έχουμε μπει σε μία νέα περιπέτεια με την Τουρκία και ως Ελλάδα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα η θεώρηση του κ. Μητσοτάκη όταν συνάντησε τον κ. Ερντογάν πριν από κάποιους μήνες ότι πάμε σε μία νέα εποχή σταθερότητας με την Τουρκία, ήταν εκτός πραγματικότητας. Τα αποτελέσματα είναι αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός. Συνεχείς και κλιμακούμενες προκλήσεις. Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή την τακτική του Ερντογάν, τη βαθιά αναθεωρητική που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο η απάντηση πρέπει να είναι σαφής και ευρωπαϊκή: Το εμπάργκο όπλων. Όποια χώρα από την Ευρώπη πουλάει όπλα στην Τουρκία υπονομεύει την αλληλεγγύη και υπονομεύει τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πρέπει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός και όσοι έχουμε δύναμη και επιρροή στο κέντρο εξελίξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην κάνουμε δημόσιες σχέσεις αλλά με την ενεργητική εξωτερική πολιτική να επιβάλλουμε η Ευρώπη να έχει μία κοινή στρατηγική αποτροπής και όχι κατευνασμού της Τουρκίας».

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και την ανάπλαση της περιοχής της Τούμπας ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Είναι προφανές ότι αυτό το έργο πρέπει να προχωρήσει [...] ένα έργο το οποίο θα δημιουργήσει μία ευρύτερη ανάπλαση και θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών και στην Τούμπα αλλά και σε όλη τη Θεσσαλονίκη».

Η συζήτηση με τους πολίτες

Ο κ. Ανδρουλάκης περπάτησε κατά μήκος της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη, από το ύψος της Περαιβού μέχρι το γήπεδο του ΠΑΟΚ, στην κεντρική αγορά της Τούμπας, μπήκε σε καταστήματα, συζήτησε με καταστηματάρχες πελάτες και διερχόμενους πολίτες και οι κουβέντες περιστράφηκαν κυρίως γύρω από την ακρίβεια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Στην περιοδεία τον συνόδευσαν οι βουλευτές Χάρης Καστανίδης, Κωνσταντίνα Αδάμου, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης και στελέχη του κόμματος (Κώστας Χρυσόγονος, Αντώνης Σαουλίδης, Νίκος Ξυλούρης, Πέννυ Δαλαμπούρα, Θανάσης Γλαβίνας κ.ά).

Πριν ολοκληρώσει την περιοδεία του ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφτηκε το κέντρο νεότητας στην Τούμπα, όπου τον υποδέχτηκε και τον ξενάγησε στον χώρο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ