Κλείσιμο

Το παιχνίδι της πρόωρης κάλπης - Εκλογές το 2023, επανέλαβε ο πρωθυπουργός

Οι «συνωμοσιολόγοι» ήδη ψάχνουν την κατάλληλη Κυριακή.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Σχεδόν καθημερινά η γαλάζια παράταξη ανακοινώνει τους υποψήφιους βουλευτές της. Ο στόχος είναι προφανής: με τη "βούλα" τους βάζει πλέον να τρέξουν το "παιχνίδι" των εκλογών στις περιφέρειές τους. Ο πρωθυπουργός εντείνει τις περιοδείες του, σήμερα θα βρεθεί στην Καλαμάτα, συναντήθηκε με 42 δημάρχους μικρών νησιών κάτω των 5.000 κατοίκων, και προανήγγειλε νέα μέτρα κατά της ακρίβειας στα καύσιμα την επόμενη εβδομάδα.

Τα σημάδια για πρόωρες κάλπες είναι εμφανή. Δεν το αρνούνται και τα στελέχη της πλειοψηφίας στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους. Κάποιοι φέρεται να το επιθυμούν κιόλας πιστεύοντας πως ένα μεγάλος κύκλος έχει ολοκληρωθεί. Οι "συνωμοσιολόγοι" ήδη ψάχνουν την κατάλληλη Κυριακή. "2 Οκτωβρίου είναι μια καλή ημερομηνία λένε..." Έχοντας στο μυαλό τους πως η ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει ως το καλύτερο "προεκλογικό μπαλκόνι" για τον πρωθυπουργό. Θα αναλύσει το πρόγραμμά του, θα κάνει απολογισμό της τριετίας, σύγκριση με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και θα απευθύνει κάλεσμα για συσπείρωση στο κόσμο της ΝΔ. 

Παρ΄όλα αυτά το έντονο άρωμα των εκλογών που υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το διαλύει με τις σχεδόν καθημερινές του διαβεβαιώσεις πως θα εξαντλήσει την τετραετία. Το είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση, το επανέλαβε και στην ομιλία του στη ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ. Στην ΕΡΤ, όμως δυο φράσεις του σχολιάστηκαν και ερμηνεύτηκαν ποικιλοτρόπως. "Η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες αστάθειας ενόψει του επόμενου εκλογικού κύκλου. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στο βαθμό που εκτιμώ, όπως έχω πει πολλές φορές, ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές". Είναι ο κατάλληλος χρόνος το φθινόπωρο για να "κάψει" ο πρωθυπουργός την απλή αναλογική που στο Μαξίμου υποστηρίζουν πως οδηγεί στην ακυβερνησία; Το σωστό timing είναι αυτό που ψάχνουν όλες οι κυβερνήσεις. Όσοι υπερθεματίζουν υπέρ της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία πιο νωρίς λένε "ναι". Από τη στιγμή που η ΝΔ στα τέλη Ιουλίου, αλλά και μέσα στον Αύγουστο διατηρεί διαφορά ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί υποστηρίζουν πως το πεδίο είναι ελεύθερο για τον πρωθυπουργό να τρέξει τις πολιτικές εξελίξεις. Και να κερδίσει τις δεύτερες εκλογές με αυτοδυναμία.

Το δεύτερο σημείο της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ αφόρα τη "διαρκή τοξικότητα" στο πολιτικό σκηνικό. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει το σκληρό ροκ και την πίεση προς τη γαλάζια παράταξη επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε κοινωνική δυσαρέσκεια υπάρξει από το κύμα της ακρίβειας. Πως θεραπεύεται αυτό; Με προσφυγή στις κάλπες από αυτόν που έχει το πάνω χέρι.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει "το μαχαίρι" έχει "και το πεπόνι" και θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες τα βήματά του. Οι διαβεβαιώσεις του για εκλογές το 2023 είναι ο οδηγός με τον οποίο κινούνται όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος. "Πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές", είπε στην ίδια συνέντευξη. Η ζυγαριά με βάση τα λεγόμενά του γέρνει προς την ερχόμενη άνοιξη, αλλά για πόσο ακόμη. Το σύνολο της αντιπολίτευσης ερμηνεύοντας τα σημάδια βρίσκεται ήδη σε πυρετό προετοιμασιών.