Ο Γεωργούλης, τα φάλτσα των ευρωβουλευτών και η επιλογή της λίστας

Ο ευρωβουλευτής δεν αποδέχεται τις καταγγελίες εναντίον του - Είχαν ακουστεί ψίθυροι και είχε κληθεί από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για εξηγήσεις

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το τεκμήριο της αθωότητας για τον Αλέξη Γεωργούλη ισχύει στο ακέραιο και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Ο πρώην βουλευτής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται τις καταγγελίες περί βιασμού και με ανακοίνωσή του έκανε σαφές για τον τρόπο που θα κινηθεί από εδώ και στο εξής αρνούμενος όλες τις κατηγορίες.

Ο ίδιος ζήτησε την άρση της ασυλίας του. Αυτό που έγινε γνωστό λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Ρομπέρτα Μέτσολα, είναι πως κάποιοι ψίθυροι για περιστατικό παρενόχλησης είχαν ακουστεί αρκετό διάστημα πριν για τον ευρωβουλευτή. Αυτές οι φήμες είχαν οδηγήσει τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ως επικεφαλής της ευρωομάδας, να τον καλέσει στο γραφείο του για να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Το κόμμα απευθύνθηκε και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς όμως να διαπιστωθεί πως είχε γίνει κάποια καταγγελία. Δεν υπήρξε τίποτα συγκεκριμένο, δεν εμφανίστηκε κάποιο στοιχείο που να παραπέμπει στη σημερινή υπόθεση. Μετά και την τοποθέτηση του κ.Γεωργούλη ότι δεν υφίσταται κανένα περιστατικό παρενόχλησης που να τον αφορά το θέμα θεωρήθηκε λήξαν. 

Η συγκεκριμένη υπόθεση «έσκασε» πάνω στην προεκλογική περίοδο και είναι φυσιολογικό μεταξύ των κομμάτων να υπάρχει καχυποψία. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από τον Αλέξη Γεωργούλη να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα, εκτός από την απομάκρυνσή του από την ευρωομάδα.

Τα ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η καταγγελία είχε γίνει επώνυμα από τον Μάιο του 2020 και ότι η επανεξέταση του φακέλου  που χρειάστηκε να γίνει ίσως και η πανδημία πήγε πιο πίσω τις έρευνες. Η καταγγέλλουσα, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, νομικός στο επάγγελμα και εργαζόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κρατήσει μυστική την καταγγελία που είχε κάνει. Αποκάλυψε όλο το ιστορικό με ανάρτησή της στο facebook.

Οι ευρωβουλευτές

Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για την επιλογή των ευρωβουλευτών. Ούτε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως το σύστημα της «λίστας» που ίσχυε πριν τις ευρωεκλογές του 2014 ήταν αλάνθαστο. Ίσα ίσα που με την ψήφο ανά την επικράτεια δεν αποφασίζει ο αρχηγός για τους εκπροσώπους που θα στείλει στις Βρυξέλλες και στον Στρασβούργο, αλλά οι ψηφοφόροι του εκάστοτε κόμματος.

Αρκετές φορές, ωστόσο έχει μπει στο τραπέζι πόσο το «star system» και το σημερινό εκλογικό σύστημα ευνοεί τα ήδη γνωστά πρόσωπα αφήνοντας «εκτός» Βρυξελλών ικανά κομματικά στελέχη που είτε έχουν αποδείξει την αξία τους είτε έχουν ασχοληθεί χρόνια με τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Με λίγα λόγια η επιλογή των υποψηφίων με όρους δημοφιλίας και όχι με όρους πολιτικής τελικά γυρνά μπούμερανγκ στο κόμμα.

Οι συμμετοχές του κ.Γεωργούλη σε τηλεπαιχνίδια, όταν ξεκίνησε την πορεία του στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν είχαν ηχήσει καλά στην Κουμουνδούρου ούτε βέβαια όταν μέσω των social media, στην αρχή της θητείας του, καλούσε τον κόσμο να συμμετέχει σε ένα ταξίδι που θα περιλαμβάνει ξενάγηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάνοντας, βέβαια χρήση του δικαιώματος που του δίνουν οι Βρυξέλλες.

Αρκετές φορές στην περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε η συζήτηση για την επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές, χωρίς, ωστόσο ποτέ να προχωρήσει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία.

Έχει γίνει επίσης πολύς λόγος για τις απολαβές των ευρωβουλευτών κατά την πενταετή θητεία τους στις Βρυξέλλες. Μπορεί τα ποσά που ακούγονται να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα, ωστόσο είναι αλήθεια πως οι αμοιβές τους είναι καλές συμπεριλαμβανομένου και της αποζημίωσης που λαμβάνουν όταν ολοκληρωθεί μια θητεία.

Σίγουρα μια δεύτερη επανεκλογή μπορεί να εξασφαλίσει σε έναν ευρωβουλευτή μια άνετη διαβίωση, καθώς και μια ικανοποιητική σύνταξη από μια ηλικία και μετά.

Ακριβώς σε ένα χρόνο από σήμερα θα διεξαχθούν εκλογές σε όλη την Ευρώπη για την ανάδειξη των νέων εκπροσώπων στην Ευρωβουλή. Είναι γεγονός πως τα κόμματα από το 2019 έως σήμερα είχαν αρκετά παράπονα και είχαν καταγράψει και «αστοχίες» από τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές τους. Πρόκειται για περιπτώσεις εντελώς διαφορετικές με αυτή του Αλέξη Γεωργούλη που ωστόσο προκάλεσαν θόρυβο στο εσωτερικό των πολιτικών δυνάμεων.

Με απλά λόγια δεν πήγαν όλα όπως τα περιμέναν στη Νέα Δημοκρατία, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

Στη γαλάζια παράταξη είχαν έρθει σε ρήξη με τον Θοδωρή Ζαγοράκη όταν είχε απειλήσει με ανεξαρτητοποίηση, αμέσως μετά την εισήγηση της ΕΕΑ για αποβολή από το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Οδηγήθηκε σε έξοδο από τη γαλάζια ευρωομάδα και η επανένταξή του πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2021, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Οι πύρινες αναρτήσεις του Γιώργου Κύρτσου για τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση οδήγησε στη διαγραφή του τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε οι σχέσεις του με τη γαλάζια παράταξη βρίσκονται στο χειρότερο σημείο. Εκτός ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές τέθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού η Μαρία Σπυράκη μετά τις οικονομικές παρατυπίες συνεργάτη της που εισέπραττε επίδομα αλλοδαπής χωρίς να το δικαιούται.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δυσαρέσκεια και κρίση με την Κουμουνδούρου είχε προκληθεί με τον Στέλιο Κούλογλου όταν μετά τη ΔΕΘ του 2021 είχε εκτιμήσει πως ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συγκρούστηκαν στη Θεσσαλονίκη χωρίς να υπάρξει νικητής. Είχε ασκήσει κριτική και για τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τις σχέσεις των δυο πλευρών να αποκαθίστανται λίγο διάστημα μετά.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ η υπόθεση του Qatargate και της Εύας Καϊλή, με την προφυλάκισή της που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, αποτελεί το «αγκάθι» που έχει να αντιμετωπίσει η Χαριλάου Τρικούπη παίρνοντας από την αρχή αποστάσεις και ζητώντας να παραδώσει την έδρα της.
 

Πηγή: skai.gr