Η Άγκυρα εκβιάζει τις ΗΠΑ: «Η Σουηδία δεν εντάσσεται στο ΝΑΤΟ αν δεν πάρουμε τα F-16»

Εκνευρισμένος ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν με τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ

Η Άγκυρα επιχειρεί να εκβιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με την ένταξη της Σουηδία στο ΝΑΤΟ ώστε να λάβει τα… πολυπόθητα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξή του διεμήνυσε ότι «σε όλους του άλλους που συναντηθήκαμε είπαμε ‘’Εάν θέσετε ως όρο τη Σουηδία και τη Φινλανδία, κάνετε ένα λογικό λάθος. Πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα. Διαχωρίστε τα το ένα από το άλλο. Αλλά αν προσπαθήσετε να το χρησιμοποιήσετε ως μοχλό πίεσης κατά της Τουρκίας, θα έρθω σε σας με αντιπρόταση. Τι θα κάνετε αν σας πω ότι ''δεν θα εγκρίνουμε τη Σουηδία μέχρι να εγκρίνετε τα F-16''; Σε αυτό το σημείο δεν έχουν απάντηση». 

«Μην ασκείτε πίεση στην Τουρκία φέρνοντας μαζί άσχετα θέματα. Αυτό δεν θα λειτουργήσει.  Αν μας πιέσετε με αυτόν τον τρόπο, τότε κι εμείς θα βρούμε άλλες διεξόδους» ανέφερε ο Καλίν.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας εμφανίστηκε εκνευρισμένος και με τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ. «Ο Μενέντεζ έχτισε την καριέρα του με αντιτουρκική πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Στις συναντήσεις μου στη Γερουσία, ο Μενέντεζ απέφυγε να συναντηθεί μαζί μας. Το κάνει συνέχεια αυτό. Εχουν γίνει προσπάθειες και από την πρεσβεία μας». 

Την ίδια στιγμή, ξεκίνησαν οι παραδόσεις του τουρκικού αμφίβιου τεθωρακισμένου οχήματος ZAHA. Παραδόθηκαν τα πρώτα οχήματα στο τουρκικό ναυτικό με δυνατότητες αποβάσεων σε ακτές και νησιά. Η Άγκυρα, σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης, αντιδρά στις ελληνικές προμήθειες παρόμοιων οχημάτων, αλλά η ίδια διαφημίζει τα δικά της οχήματα. 

Πηγή: skai.gr