Επανεκκίνηση της προεκλογικής περιόδου από τον Μητσοτάκη - Η τακτική που θα ακολουθήσει

Προβολή κυβερνητικού έργου, συγκρίσεις και την «αλήθεια κατάματα» οι τρεις άξονες στην τακτική του πρωθυπουργού στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την επανέναρξη της προεκλογικής περιόδου έδωσε από τη Λαμία ο πρωθυπουργός, ξεδιπλώνοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου στον δρόμο προς τις κάλπες του Μαΐου. Μία πορεία κατά την οποία απορρίπτεται κάθε είδους τοξικότητας και πόλωσης στον πολιτικό διάλογο, εστιάζοντας στη θετική ατζέντα και στα πεπραγμένα της τετραετούς διακυβέρνησης της ΝΔ. Μιλώντας "με έργα και όχι με ύβρεις" όπως σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος η κυβέρνηση θα εστιάσει στην προβολή του κυβερνητικού έργου, στην αναπόφευκτη σύγκριση της διακυβέρνησης της ΝΔ με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεγάλη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην οικονομία και κατ' επέκταση στην καθημερινότητα του πολίτη και με πρόταγμα η Ελλάδα του 2027 να είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή.

Το τόνο έδωσε ξεκάθαρα από την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας το σαφές δίλημμα "θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα κατοχυρώσουμε όσα πετύχαμε ή θα κυλήσουμε πίσω;", διερωτήθηκε κατά την ομιλία του. Φρόντισε δε, να υπενθυμίσει με ποιους έχει να αναμετρηθεί η ΝΔ "με αντιπάλους που παραμένουν αδιόρθωτοι" είπε αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα "πρωτοπαλίκαρα" της Κουμουνδούρου , Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά, επιχειρώντας να τους ταυτίσει με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. "Οι αντίπαλοί μας δεν άλλαξαν. Δεν έχω δει κανένα καινούργιο πρόσωπο, οι ίδιοι είναι. Από τη μια πλευρά ο πολιτικός τραμπούκος, κ. Πολάκης, και από την άλλη ο αμετάκλητα καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος, κ. Παππάς" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε και σε μια σύγκριση διαχείρισης κρίσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι "εμείς μπορούμε να τα βάζουμε με το παρελθόν και με τον κακό μας εαυτό. Ας δοκιμαστεί λοιπόν η επάρκεια του καθενός στη διαχείριση των κρίσεων. Ας δοκιμαστεί και η αντίδραση του κράτους στις μεγάλες δοκιμασίες. Ας συγκριθούν και συμπεριφορές αυτών που δέχονται τα λάθη και τα διορθώνουν, με εκείνων που τα σκηνοθετούν για να τα φορτώνουν αλλού. Να συγκριθεί η συμπεριφορά όσων χαμηλώνουν το βλέμμα και όσων ξέρουν μόνο να σηκώνουν το δάχτυλο και να αγορεύουν" είπε φωτογραφίζοντας τη διαχείριση της τραγωδίάς στο Μάτι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ .

Ο πρωθυπουργός από τη Λαμία επανήλθε και στο ζήτημα των συνεργασιών, λέγοντας ένα ξεκάθαρο "όχι σε προτάσεις που οδηγούν σε παραλυσία ¨και υπογραμμίζοντας την ανάγκη η χώρα να έχει μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση και καλώντας τους πολίτες να "απενεργοποιήσουν" τη βόμβα ακυβενρησίας της πώτη κάλπης της απλής αναλογικής. "Οι Έλληνες έχουν και μνήμη και γνώση. Θα ακυρώσουν τόσο τη βόμβα της ακυβερνησίας όσο και μιας νέας πολιτικής ανωμαλίας. Αυτός είναι ο λόγος που λέω ότι στην πρώτη κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Και όταν λέω ποιος, εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός. Τόσο απλά και τόσο καθαρά. Πρόκειται για ενιαία διαδικασία. Δεν επιτρέπονται επιπόλαιες επιλογές ή απερίσκεπτα μηνύματα" τόνισε.

Αναφερόμενος δε, στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη που επιμένει να θέτει όρους για τυχόν κυβέρνησης συνεργασίας μετεκλογικά, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε οξείς τόνους: "Όσοι μιλούν για κυβερνήσεις συνεργασίας, παραπέμπουν σε παραλυσία" είπε, και αναρωτήθηκε "τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος Χ πρωθυπουργός που θα ηγηθεί την επόμενη ημέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Δηλαδή, άλλον να θέλουν και άλλος να τους προκύψει; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα βγει αύριο;".

Υπό αυτές τις συνθήκες και σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός επέλεξε, όπως και ο ίδιος παρατήρησε, τη γλώσσα της αλήθειας και απευθυνόμενος και σε αυτούς που πιθανόν να απογοήτευσε η ΝΔ σημειώνοντας ότι "υπάρχουν πολίτες που θα μας ψηφίσουν για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κάποιοι που μας εμπιστεύτηκαν, αλλά είναι τώρα σκεπτικοί. Μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά ποτέ δεν σας προδώσαμε. Το συμβόλαιο αλήθειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες ισχύει πάντα, με τους ίδιους στόχους και τους ίδιους συμμάχους" παρατήρησε και σημείωσε ότι "η αυτοδυναμία σήμερα δεν είναι κομματική σκοπιμότητα. Θεωρώ ότι είναι εθνική αναγκαιότητα. Την ίδια στιγμή αυτοδυναμία σημαίνει ευρυχωρία. Ένα ρεύμα στο οποίο μπορούν να χωρέσουν πολλές και πολλοί. Το σύνθημα ''μένουμε Ευρώπη'', που άλλοτε πετύχαμε να μετατραπεί σε ''γίναμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, με την Ελλάδα και τους Έλληνες μπροστά'' κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευόμενος ότι η ΝΔ θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές "για να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα μπροστά. Για να αλλάξουμε τη χώρα πιο τολμηρά, πιο αποτελεσματικά, για την ατομική και συνολική μας προκοπή". 


 

Πηγή: skai.gr